Nu a contat jocul, au contat numai punctele și diferența la final de an față de principalele contracandidate la promovare! Și este una MARE în favoarea Petrolului ’52 după succesul din ultimul derbi al lui 2021, de pe arena Ilie Oană, cu „șepcile roșii” ale nervosului antrenor Erik Lincar!

Dragos Trestioreanu -

Nu a contat jocul, au contat numai punctele și diferența la final de an față de principalele contracandidate la promovare! Și este una MARE în favoarea Petrolului ’52 după succesul din ultimul derbi al lui 2021, de pe arena Ilie Oană, cu „șepcile roșii” ale nervosului antrenor Erik Lincar!

Petrolul ’52 – „U” Cluj a fost un derbi așa cum l-a intuit, și a spus-o și public, antrenorul principal al „lupilor”, Nicolae Constantin, în ziua în care trebuia să-și fi sărbătorit onomastica, dar a lăsat-o pe… după Anul Nou, împreună cu aniversarea a 48 de ani, de mâine, 9 decembrie 2021, potrivit declarație sale de la conferința de presă ulterioară meciului de pe arena Ilie Oană. Ce-a zis Nae cu o zi mai înainte? Că nu trebuia să ne așteptăm la spectacol, la goluri multe, la cine știe ce minuni, ci la un joc îndârjit, dar bine calculat, al ambelor echipe. Așa a și fost în prima repriză, cu găzarii părând a miza pe un… 0-0, ca și la Mediaș, cu Hermannstadt, mai puțin posesia zdrobitoare de acolo, și cu un mitan secund ceva mai deschis, lăsând speranța că se va deschide scorul, cum-necum, de către „galben-albaștri”. Când trecuse un ceas  din meci, deja cârcotașii strâmbau din nas, cu „vezi, dom’le?”, iar pătimașii făceau cruci una după alta, printre încurajări frenetice, să pice golul decisiv! Și le-a ieșit celor din urmă, fiindcă acolo unde există SUFLET, există și… DUMNEZEU, deasupra!

Nu sunt ipocrit și recunosc că, în clipa în care s-a înțeles că unul dintre „underii” ploieștenilor, Pîrvulescu, nu mai putea continua partida, din cauza unei accidentări la genunchi, ulterior un efort de apreciat și de lăudat, totodată – trebuind astfel să se facă două înlocuiri, Olaru în locul brașoveanului, iar foarte tânărul Boțogan în al lui Tucaliuc, cel care avusese un joc bun, până în minutul 64 -, mi-am dat seama că o remiză albă nu mai era vreo „tragedie”. Dar, nu mi-am dus gândul chiar până la capăt, căci din piciorul lui Bratu a plecat un „covrig” perfect care a aterizat la 7-8 metri de buturile lui Gorcea, acolo unde, plasat perfect, Măzărache a intrat în rolul lui… Jarovic. Adică, germanul aflat deja pe bancă, ca urmare a unui al doilea meci consecutiv în care nu a avut măcar o centrare ca lumea! Cu o detentă remarcabilă, Simon a trimis balonul, cu capul, spre colțul din dreapta. Surprins, portarul cel tânăr al lui „U” a respins puțin în lateral exact unde se plasase inteligent abilul Cebotaru, a cărui reluare, din 2 metri, a „aruncat” stadionul în aer! Totuși, deși se făcuse de 1-0 pentru Petrolul ’52, era numai minutul 69…

Per total, clujenii au dat o replică bună, au lăsat și impresia că pot controla jocul, dar nu l-au deranjat decât o singură dată pe Avram, care a replicat excelent. Dacă e să fim corecți, ardelenii au și fost lăsați s-și facă jocul de „lupii” transformați în… „vulpoi”, cu scopul ca adversarii să se desfacă și să-i pemită astfel vitezistului Măzărache să scape pe stânga și să aducă golul. L-a adus, într-adevăr, însă nu după o cursă, ci la o fază fixă, care avea să fie decisivă, așa cum Nae Constantin prevăzuse cu mai bine de 24 de ore înainte. Astfel s-a scris istoria părții a doua, iar pe final, când se ținea cu dinții de rezultat, găzarii au realizat că numai atacând o pot face. Diarra a conclucrat de două ori, superb, cu Boțogan, juniorul ratând de puțin oportunități care ar fi putut conduce la desprindere. Însă, a plăcut curajul său și ambiția de a finaliza, personal având și anumite semne de întrebare dacă nu cumva, la prima fază, nu a fost faultat, în careul mic, de Gorcea.

Ultimul fluier al gălățeanului Viorel Cojocaru, centralul atât de certat de Erik Lincar – „ai grijă de Jarovic, că dă cu cotul la dueluri” -, i-a găsit pe petroliști în atac. La urmă au savurat, cu o bucurie mai rar întâlnită, titulari, rezerve și cei urcați în tribună, plus staff-uri, cele 42 de puncte în ierarhia la zi, ultimul succes din an și ecartul semnificativ față de Hermannstadt (7 puncte), Universitatea (9 puncte) și Concordia Chiajna (10 puncte). Mai precis, grupările adversare cu adevărat la promovare, celelalte două dintre primele șase, FC Buzău și CSA Steaua, urmând a juca mai degrabă rolul de „arbitru”, ultima neavând nici drept de a accede în Liga 1. Altfel, nu l-am văzut niciodată atât de nervos pe tânărul tehnician Erik Lincar, ca și în cele… 68 de minute ale meciului de la Ploiești. Imediat după al 69-lea s-a așezat definitiv pe bancă, renunțând la TOT și TOATE!

A venit vacanța, una binemeritată pentru „lupi”, iar la final de iarnă și început de primăvară se vor desfășura ultimele trei etape din sezonul regular. Și-apoi, primele șase formații vor intra în „groapa de lei”, în care una dintre ele, ACS Petrolul ’52, care se va numi de la anul FC Petrolul, va dicta cu siguranță legea și ritmul jocului! Marți seară, nu a contat jocul, au contat numai punctele, toate cele trei, care să conducă la o diferență (și) mai mare, așa cum scriam mai sus!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)