Petrolul a „arat pârloaga” de la Ghermănești și a obținut ce și-a dorit: calificarea mai departe în Cupa României! Atenție la modul bizar în care se face tragerea la sorți pentru „16”-imi!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul a „arat pârloaga” de la Ghermănești și a obținut ce și-a dorit: calificarea mai departe în Cupa României! Atenție la modul bizar în care se face tragerea la sorți pentru „16”-imi!

De câte ori merge la Ghermănești, acolo unde joacă acasă Sportul Snagov, colega de eșalon divizionar secund, pentru FC Petrolul Ploiești, indiferent de competiție, fotbalul este un chin! Terenul – o „pârloagă”; replica, mai niciodată atât de grozavă, incât să vadă spectacol pe teren suporterii săi. De data aceasta, să fi fost unul pe gustul freneticii galerii a lor, cea care a umplut până la refuz, miercuri, 11 septembrie 2019, sectorul destinat susținătorilor echipei oaspete, rămânând de văzut cine va mai umple, vreodată, acel spațiu. Poate doar Rapidul! În fața CEO Veolia România, Mădălin-Jorj Mihailovici, aflat la tribuna de vizavi a celei a fanilor entuziaști ai echipei sale, Ionuț Cioinac și ceilalți nouă titulari din câmp nu au oferit o primă repriză – în ultima fază a Cupei României înaintea intrării în competiție a formațiilor din Liga 1 – pe măsura așteptărilor. Asta ținând cont și de noile achiziții, debutând acum Bogdan Gavrilă cu acest prilej, iar Ștefan Blănaru a fost, și el, titular, precum coechipierul lui din banda dreaptă.

Așa cum a promis, antrenorul principal Flavius Stoican a apelat pentru formula de debut a jocului din Ilfov fie și la alți fotbaliști folosiți pentru prima oară, precum Antoniu Manolache, sau mai puțin, Raul Avram, Alexandru Zaharia, Petru Racu, Mario Bratu și Alexandru Saim Tudor, iar pe Ianis Stoica l-a trimis să urmărească partida din tribuna acoperită. L-a utilizat tot pentru prima oară, în ultima parte a mitanului secund, pe Gabriel Deac, iar pe Guy Gnabouyou, din nou câteva minute pe final, ca și la Constanța, cu Farul. Însă, deși a vrut să-l menajeze și pe Walace da Silva Alves, nu a mai reușit, deoarece Cristian Sîrghi a fost declarat indisponibil de ultim moment. În plus, pentru că prestația generală din cea dintâi jumătate a întâlnirii a fost modestă, construcția inteligentă lipsind aproape cu desăvârșire, a fost nevoie să-l folosească, imediat de la reluare, pe căpitanul Laurențiu Marinescu, cel care avea să și limpezească jocul, renunțându-se astfel la stilul exclusiv al „băgării de materiale” al lui Mădălin Mihăescu. Schimbare reușită, care cred că, de fapt, a și decis echipa calificată!

Intrat titular, Blănaru a alergat mult, s-a demarcat, însă parcă nu a prea știut ce să facă cu baloanele care i-au parvenit, destule, mai ales în repriza a doua. A fost parte a deschiderii scorului, dar nu i se poate atribui un assist, în minutul 53, fiindcă, la centrarea din stânga a lui Manolache, excelent deschis de Cioinac – ce presing în atac avea să facă căpitanul din minutul 1 spre finalul meciului! -, atacantul venit de la Hermannstadt Sibiu a căzut, după ce a amortizat mingea, care a fost deviată, de jos, de un apărător advers până la Saim Tudor. Râmniceanul a preluat, în stânga, în unghi închis, cu „om pe el”, a protejat bine și a trimis ulterior, în cross, cu șpițul, în plasa interioară, aproape de vinclu. Gol de generic, care, și mai bine, avea să fie și unul de calificare! Nu s-a mai manifestat exuberant însă, precum altădată, atunci când înscria, ci parcă refuza, discret, chiar  și îmbrățișările coechipierilor, de după golul său. Să fi fost supărarea că, în campionat, a cam fost neglijat de Stoican? Cine știe?

Pe dreapta, Gavrilă ni l-a reamintit pe „mingicarul” din vremea defunctei SC FC Petrolul, dovedind că tehnicianul principal se poate baza și pe el, ca și, tot pe acel post, pe debutantul absolut în galben și albastru Gabi Deac – o foarte plăcută surpriză în aproximativ jumătatea de mitan secund în care a a jucat în locul lui Bogdan. Gnabouyou a intrat bine în joc, însă a irosit o oportunitate mare pe final de meci, care nu că ar fi adus vreo liniște, replica gazdelor, „lanterna roșie” a ierarhiei Ligi a II-a de fotbal, neprovocând poate decât un singur moment de emoții, rezolvat spectaculos de portarul Avram, ci i-ar fi dovedit lui Flavius Stoican că, până la intrarea lui Younes Hamza, prezent în tribună, și revenirea în primul „11” a lui Sergiu Arnăutu, mai există un tandem capabil să marcheze, adăugându-l aici și pe Blănaru, evident! Guy și Ștefan au rămas, deocamdată, datori în ceea ce privește fișa postului, cea de oameni de gol, atât la Constanța, primul, cât și la Timișoara, al doilea, și ambii și la Snagov.

Sportul, echipa locală, nu l-a mai avut pe bancă nici pe secundul lui Vivi Răchită, Daniel Dumitrache, acolo stând numai Viorel Dumitrescu, antrenorul portarilor, fiindcă prahoveanul a lăsat treningul pentru costumul de manager, iar fostul său colaborator nici nu a mai fost întâlnit la meci! Dar, nu numai ei sunt sau au fost din județul nostru, la gruparea ilfoveană. Căpitan este Constantin Adrian Stoica, mai cunoscut drept Costin, cu meciuri pe când SC FC Petrolul nu mai prididea… jucând în Divizia B, pe bancă s-a așezat, de data aceasta, altfel intrând mereu în primul „11”, juniorul A1 Raul Bucur, feciorul primarului din Surani, detașat de club găzarilor, pentru un sezon, la trupa din Snagov. Alături de el, a stat acolo și Antonio Ristea, la care actualul FC Petrolul a renunțat în iarnă, lăsându-l să plece la CS Mioveni, de la care a ajuns sub comanda lui Răchită. Tot la Sportul, de regulă ca titular, evoluează Iulian Roșu, fiu de preot și cu meciuri în Liga 1 în CV, cel care s-a pregătit câtva timp cu Petrolul, în primăvară, sub bagheta lui Gigi Mulțescu, fără a putea fi însă legitimat, atunci. Cu o echipă din care singurul jucător, în afara lui Stoica, provenit de la o echipă cu nume, UTA Arad, este Paul Cubleșan, cel care nu prea prinde însă minutul 90 pe teren nici în campionat, singurul care merita remarcat a fost George Micle (18 ani), împrumutat de la FCSB 2, portar care li s-a opus cu succes lui Marinescu și Gavrilă, la loviturile libere de la 17 metri, ușor lateral stânga, respectiv, dreapta, dar și lui Gnabouyou, în poziție de „unu la unu”, ca și în alte situații, refuzând astfel un scor-fluviu! Numai astfel, rezultatul final a fost doar de 1-0 (0-0), contând totuși, la urma-urmei, calificarea, ci nu scorul la o diferență mare!

SPORTUL: Micle 7.5 – Poștoarcă 5, Apostol 5, Mocioacă 5, Turbatu 5 – Dorobanțu 5 (70 – Mirică 5), Fl. Lungu 5.5, Răileanu 5.5, Cubleșan 6 (47 – Bucur 6) – C. Stoica (cpt) 6, Roșu 5.5 (58 – Stere 5). Antrenor: Viorel Dumitrescu.

FC PETROLUL: Avram 7 – Zaharia 6, Racu 6, Walace 6, Manolache 6.5 – Cioinac (cpt) 6.5, Mihăescu 6 (46 – Marinescu 7.5) – Gavrilă 6.5 (70 – Deac 7), Bratu 6, Saim Tudor 8 (82 – Gnabouyou) – Blănaru 5.5. Colectiv tehnic: Flavius Stoican (antrenor principal), Silviu Ion (antrenor secund), Mihai Ștețca (antrenorul portarilor), Radu Vasilcan (preparator fizic).

Au arbitrat: Eduard Ioniță 7 (Galați) – Erchian Ionus 7 (Medgidia) și George Turcu 7 (București).

Arbitru de rezervă: Ionuț Constantinescu (Galați).

Observatori: Dragoș Petre Ionescu (Fieni), pentru joc, și Vasile Bratu (Slobozia), pentru arbitraj.

Joi, 12 septembrie 2019, de la ora 12.00, la Casa Fotbalului, din București, se va trage la sorți faza „16”-imilor, cea în care vor intra în întreceri și echipele din prima ligă. Pentru mâine, s-a optat pentru urna capilor de serie – 15 formații (Viitorul Constanța – Liga 1, Astra Giurgiu – L1,  CFR Cluj – L1, CSU Craiova – L1, Dinamo București – L1, FCSB – L1, Gaz Metan Mediaș – L1, CSM Poli Iași – L1, Hermannstadt Sibiu – L1, FC Voluntari – L1, Sepsi Sfântu Gheorghe – L1, Turris Oltul Turnu Măgurele – Liga a II-a, CS Mioveni – L2, Universitatea Cluj – L2, ASK Csikszereda Miercurea Ciuc – L2), respectiv urna a doua – 17 trupe (FC Botoșani – L1, Academica Clinceni – L1, Chindia Târgoviște – L1, Rapid București – L2, UTA Arad – L2, CSM Reșița – L2, FC Petrolul Ploiești – L2, Concordia Chiajna – L2, Metaloglobus București – L2, Ripensia Timișoara – L2, Sănătatea Cluj – Liga a III-a, CS Făurei – L3, Flacăra Horezu – L3, Industria Galda – L3, Metalul Buzău – L3, FC Universitatea Craiova – L3, Foresta Suceava – L3).

După cum se observă mai sus, în faza „16”-imilor vor combate 14 echipe din Liga 1 (11 incluse în urma capilor de serie și 3 în urna a doua), 11 formații din Liga a II-a (4 în urna capilor de serie și 7 în urna a doua) și  7 trupe din Liga a III-a (toate în urna a doua). La tragerea la sorți, cele 15 echipe din urna capilor de serie se vor împerechea cu tot atâtea din urna a doua, gazde urmând a fi cele de eșalon inferior sau mai slab clasate în sezonul trecut, dacă sunt din aceeași ligă. Ultimele două rămase din urna a doua vor juca între ele, gazda urmând a fi fixată după același principiu ca mai sus. Cele 16 meciuri vor avea loc în intervalul 24-26 septembrie, iar orele de debut vor fi stabilite de FRF (și) de comun acord cu televiziunile care dețin drepturile de transmisie și intenționează să preia live unele partide.

Foto: www.fcpetrolul.ro (Cristi STAVRI) și captură FCPTV