Petrolul a câştigat într-o manieră convingătoare derbiul pentru locul 3 din ierarhia Ligii I de fotbal

Redactia -

Intitulat de către antrenorul principal al „lupilor”, Cosmin Contra, drept derbiul pentru locul 3, meciul de pe arena Tudor Vladimirescu, din Târgu Jiu, dintre Pandurii şi Petrolul, s-a încheiat cu un succes clar al oaspeţilor, care s-au impus cu scorul de 3-1 (2-0), prin golurile marcate de principalele „guri de foc” din acest sezon, Jeremy Bokila (de două ori) şi Hamza Younes, respectiv Viorel Nicoară, jucătorul împrumutat de gorjeni de la CFR Cluj. Cu aceste reuşite, Bokila a a acumulat 10 goluri în clasamentul golgheterilor primului eşalon, iar Younes – 8. Contra a optat pentru o formulă de joc în care nu s-a regăsit şi internaţionalul român Gheorghe Grozav, cel care nu a fost apreciat drept o soluţie viabilă nici măcar pentru lotul de 18. Cum echipa a jucat bine la Târgu Jiu şi s-a impus clar acolo, decizia tehnicianului a fost una inspirată şi ar trebui să meargă şi pe viitor pe aceeaşi linie.

Dacă, în prima jumătate de oră, ocaziile de gol au fost consemnate în dreptul trupei lui Cristian Pustai, portarul ploieştenilor, Mircea Bornescu, opunându-se şuturilor lui Nicoară (minutul 17) şi Dan Nistor (23), iar longilinul sârb Saşa Popin (31) trimiţând, cu capul, peste bara orizontală, ultimul sfert de oră al celei dintâi reprize a fost mai mult decât fructuos pentru „galben-albaştri”, cei care au mers la vestiare la adăpostul unui ecart foarte mulţumitor. Asta după ce Younes (39) a trimis o minge în cross, cu capul, de la 5 metri, lateral stânga, în plasă, după o centrare excelentă a lui Guilherme Haubert Sitya, Pedro Mingote plonjând tardiv, acelaşi apărăror al buturilor gazdelor trântindu-l în careul mare pe Ovidiu Hoban (45), deschis perfect de Florent Sauvadet, Bokila transformând cu fentă lovitura de pedeapsă, după cele trei minute în care goal-keeper-ul portughez a primit îngrijiri medicale, accidentat la arcadă şi pomete din cauza ieşirii temerare, dar şi imprudente, din poartă şi aruncării la picioarele petrolistului. Cu 2-0 la pauză, Petrolul îşi făcea viaţa uşoară la reluare.

Mitanul secund a debutat însă tot cu jucătorii de la Pandurii mai periculoşi la buturile lui Bornescu, cel care nu a a mai avut ce face la lovitura de cap, de la 8 metri, din poziţie centrală, a lui Nicoară (49), scăpat atunci din marcaj, ulterior unei lovituri libere executate din lateral dreapta de către Dan Nistor. Petroliştii au trecut totuşi repede peste acest mic şoc, care putea să-i fi readus în joc pe adversari. Golgheterii „lupilor” au conlucrat după nici 10 minute – răstimp în care portarul David Lazar, înlocuitorul lui Mingote, imediat după pauză, a salvat în faţa lui Damien Boudjemaa (50) – pentru 3-1, tunisianul centrând înalt de pe stânga spre dreapta, Iulian Mamele a fost contemplativ, pe când congolezo-olandezul (58) a trimis, cu capul, spre buturi, Lazar având un reflex, iniţial, nemaiputându-se opune şi celei de-a doua reluări a autorului „dublei”, Bokila, care a trimis sus, în plasă, cu genunchiul, din „6 metri”. Deşi, până la finalul meciului, au mai fost oportunităţi de a se înscrie, mai multe de partea Petrolului, scorul a rămas cel stabilit când se scurrsese aproape o oră de joc. După acest rezultat, fotbaliştii lui Cosmin Contra au urcat în sfârşit pe podium, dar au fost egalaţi, din nou, la puncte, ca şi în etapa trecută, cea de-a XXIV-a, de Dinamo Bucureşti, învingătoare nescontată pe terenul campioanei en-titre, CFR Cluj, scor: 1-0 (0-0)! Atât „lupii”, cât şi „câinii” au câte 45 de puncte, golaverajul fiind mai bun pentru actualii ocupanţi ai locului al treilea, Pandurii picând pe poziţia a cincea, cu 44. Odată cu eşecul de acasă, din runda cu numărul 25, al Astrei Giurgiu, 1-2 cu „U” Cluj, distanţa dintre echipa finanaţată de Ioan Niculae şi Petrolul, respectiv Dinamo a scăzut la doar două lungimi, anunţându-se un final foarte încins în lupta pentru locurile de cupele europene.

PANDURII: Mingote 6 (46 – Lazar 6.5) – Unguruşanu 6, Viera 6 (cpt), Mamele 5, Al. Vlad 5.5 – P. Anton 5.5 – Lemnaru 5.5, Răduţ 6 (76 – Predescu), Nistor 6.5, Nicoară 6.5 – Popin 5.5 (46 – Al. Grigoraş 6). Antrenor: Cristian Pustai.
PETROLUL: Bornescu 7 – Alcenat 7, Geraldo Alves 7.5, Enza-Yamissi 6.5, Guilherme 7.5 – L. Marinescu (cpt) 7 (63 – Mojica 7), Hoban 7.5 – Boudjemaa 7.5, Younes 8.5 (75 Mustivar 7), Sauvadet 7.5 – Bokila 9 (83 – M. Cristescu). Antrenor: Cosmin Contra.
Au arbitrat: Kovacs Istvan 8 (Carei) – Alexandru Cerei 7 (Cluj) şi Mircea Mihail Grigoriu 7 (Bucureşti).
Arbitru de rezervă: Marian Balaci (Drobeta-Turnu Severin).
Observatori: Mircea Călin, pentru joc, şi Corneliu Fecioru, pentru arbitraj (ambii din Bucureşti).
Cartonaşe galbene: Alcenat (35), Mingote (45+3), Younes (55), Geraldo (68), Sauvadet (90+2).

Sâmbătă, 13 aprilie 2013, echipa găzarilor o va întâlni pe Gloria Bistriţa, pe arena Ilie Oană, cu începere de la ora 19.00, partida din etapa a XXVI-a urmând a fi preluată în direct de „DigiSport1”. Biltele rămase neachiziţionate din pachetul cu CFR Cluj au fost puse în vânzare din nou, organizatorii aşteptându-se la un stadion plin după succesul de la Târgu Jiu al „lupilor”.