Petrolul a „dat” mijlocași la cele două echipe argeșene din L1 și L2, dar le-a luat… vârfurile de atac! Bașca, un mijlocaș cu meciuri în primul eșalon. Acum, un duel cu o echipă din Banat având un nume cu parfum istoric

Dragos Trestioreanu -

Petrolul a „dat” mijlocași la cele două echipe argeșene din L1 și L2, dar le-a luat… vârfurile de atac! Bașca, un mijlocaș cu meciuri în primul eșalon. Acum, un duel cu o echipă din Banat având un nume cu parfum istoric

Între sezoane, de la Petrolul Ploiești au plecat spre prim-divizionara Campionii FC Argeș Pitești doi mijlocași, unul central, David Derlis Meza Colli, și altul de bandă dreaptă, Gabriel Deac, iar la CS Mioveni, în Liga a II-a, fostul căpitan, Laurențiu Marinescu. În contrapartidă, glumind, desigur, au venit, la Ploiești, de la Mioveni și FC Argeș, vârfurile de atac Valentin Balint și, respectiv, Vasile Buhăescu, dar și un mijlocaș ofensiv tânăr, Răzvan Matiș, cel care aparține, de fapt, Academiei Gheorghe Hagi. Deci, s-au „dat” trei în Argeș și s-au luat tot atâția de acolo! Dacă săptămâna trecută, președintele executiv Costel Lazăr l-a prezentat, oficial, pe Matiș, cu o zi înaintea meciului din etapa a III-a a campionatului eșalonului secund, cel cu o altă echipă bănățeană, Ripensia Timișoara, de data asta disputat acasă, a venit rândul lui Buhăescu. Partida de astăzi, 15 septembrie, va avea loc pe arena Ilie Oană, de la ora 19.30, și este cea de-a patra directă în L2 între Petrolul și Ripensia. În ediția 2018-2019, „lupii”s-au impus atât acasă, cât și în deplasare, 1-0 (gol al actualului căpitan al Farului, Paul Antoche), respectiv 2-0 (Cristian Pușcaș și Bogdan Rusu, și ei acum la alte grupări, Turris-Oltul Turnu Măgurele, respectiv Dunărea Călărași). Ploieștenii s-au impus și în al treilea meci, în turul sezonului trecut, în retur nemaiavând loc confruntarea directă, pe motivele deja bine cunoscute. Victoria din toamna lui 2019 a fost adusă de reușita, de la Timișoara, a lui Alexandru Munteanu, în prezent echipier al celeilalte divizionare secunde din urbea de la malurile Begăi, ASU Poli, învingătoare ieri, în penultimul joc al rundei cu numărul 3, în dauna Farului Constanța, rezultat final: 2-1.

Dovedind cât de serios tratează meciul de azi, petroliștii au intrat încă de duminică, 13 septembrie, în cantonament, la hotelul de trei stele Vigo, de pe bulevard. Din efectiv fac parte și doi nou-veniți, portarul Nicolai Cebotaru (foto sus, alături de președintele Costel Lazăr) și mijlocașul Răzvan Matiș. Nu lipsește acum din lot nici ghanezul Salifu Amidu, mijlocaș central care și-a primit viza de muncă și este astfel bun de joc. Nu face parte din lotul de 20 însă ultimul sosit, Vasile Buhăescu. Cum nu absentează vreun alt jucător, antrenorul principal Viorel Moldovan va avea sarcina „ingrată” de a alege cei mai buni 11 fotbaliști dintr-un efectiv… foarte bun! Și „banca” urmează a fi una extrem de ofertantă. În astfel de condiții, este dificil de intuit la ce formulă de echipă va apela, de această dată, Moldovan. Dacă va miza pe „11”-le câștigător cu 4-0 de la Reșița, în dauna CSM-ului, sau va opta pentru unele noutăți, cel mai important… „duel”, cel dintre Nir Lax și Amidu, anunțându-se de mare atracție! Una peste alta, nu numai prin tradiție, să zic așa, fiind una totuși de scurtă durată, ci și prin diferența clară dintre loturi, Petrolul este marea favorită a partidei în compania lui „Ripi”. Să vedem, deci, dacă se va respecta calculul hârtiei, în minutul 90 și cât s-o prelungi meciul de astăzi! Altfel, mai mult ca sigur, în lotul de la viitoarea deplasare se vor regăsi și Buhăescu și, în procent de 90% sau poate și mai bine, și fundașul central columbiano-spaniol Jhon Mondragón!

Debutând cu stângul, ca și Pol Roigé Rodríguez și coechipierii săi, de altfel, în actualul sezon, la disputa de acasă cu Farul, scor: 1-2), Ripensia a înregistrat un sec 1-4 la Drobeta Turnu Severin, în restanța cu Universitatea „lui Mititelu”, o grupare care a făcut investiții masive și cu folos în scurta pauză de vară, având efectiv și antrenor, italianul Nicolo Napoli, absolut de invidiat. Trupa „roș-galbenilor”, antrenată de Cosmin Petruescu, zis și Conferențiarul, ex-ASU Poli, a făcut un ultim transfer, pe 10 septembrie, din Republica Moldova, țară de unde mai are în lot încă trei jucători. Ultimul sosit este un nume bine cunoscut de către cei de la Petrolul, deoarece l-au avut în probe, în iarnă, în Turcia. Este vorba despre fundașul central moldoveano-român Radu Rogac (foto jos, împreună cu antrenorul principal Cosmin Petruescu), cel care însă nu l-a mulțumit, atunci, pe Costel Enache, tehnicianul principal din mini-returul neterminat și din play-off al găzarilor. Alți moldoveni de peste Prut, de la „Ripi”, sunt gemenii având pașaport din Federația Rusă Macrițchii (24 de ani), Andrei și Valeriu, ca și coechipierul lor Ivan Urvanțev (23 de ani). Petruescu mai are la dispoziție încă trei străini, sârbii Nemanja Sokovic (tot 24 de ani) și Nenad Lalic (21 de ani), plus un ivorian fost la UTA Arad, Stephane Coulibaly (tot 21 de ani) . În afara lui Rogac, frații Macrițchii, Urvanțev și Sokovic au jucat în Mehedinți la eșecul mai sus-amintit, golul de onoare al oaspeților fiind marcat din lovitură de la „11 metri” de către tânărul mijlocaș de 19 ani Tudor Călin, însă după ce zarurile fuseseră deja aruncate! Cel mai important fotbalist al Ripensiei este căpitanul Alexandru Popovici, care a bifat multe dueluri pe prima scenă fotbalistică a țării.

Comisia Centrală de Arbitri a delegat la Ploiești un trio format din centralul ieșean Vlad Baban și asistenții Alexandru Filip, din Constanța, și Florin Pucheanu (localitatea Ulmi, județul Dâmbovița). Rezerva lui Baban a fost desemnată Ana Maria Terteleac, din comuna Berceni, județul Ilfov, iar observatorul acestui cvartet va fi ex-arbitrul sătmărean, trecut ulterior la linie și stabilit la Brașov, Marcel Savaniu. Observatorul de joc vine din București și este președintele AMF-ului local, Marian Lumânare. Reamintesc că meciul de azi se va desfășura fără spectatori, dar va fi transmis în direct de posturile de televiziune Digisport, pe primul canal, Telekomsport și Look Sport/Look Plus, de la 19.30. Va fi a doua nocturnă din noul sezon a „lupilor”, după cea fără noroc contra Farului. Însă, după succesul clar contra „rosso-neri”-lor, suporterii Petrolului așteaptă o victorie la fel de clară ca la Reșița!

Foto: Ionuț CĂRBUREANU, www.fcpetrolul.ro și www.ripensiatimisoara.ro