Petrolul a făcut scor şi spectacol cu puştanii lui AEK Atena

Redactia -

Atmosferă foarte frumoasă, duminică, 15 iulie 2012, pe arena Ilie Oană, cu invitaţi cu tot adunându-se aproape 10.000 de iubitori ai fotbalului! În drum spre stadion au fost văzuţi tineri, fete şi băieţi, dar şi vârsntici de ambe sexe, copii, purtând aproape fiecare însemne ale echipei favorite, Petrolul Ploieşti. Cântecele galeriei, fumigenele albastre, aplauzele şi scandările au întregit un tablou superb, care se doreşte a fi revăzut şi odată cu debutul campionatului Ligii I. Deşi, desfăşurat pe o căldură sufocantă, fiind peste 40 de grade Celsius la nivelul terenului şi aproape la fel şi în tribune, şi peluze, meciul de prezentare, cu echipa de tineret a grecilor de la AEK Atena, a plăcut mult, chiar dacă replica oaspeţilor nu a fost prea consistentă, ei punându-le puţine probleme sau chiar deloc celor patru portari folosiţi de către antrenorul principal MIrcea Rednic.

Show-ul a debutat cu un meci de old-boys, între Petrolul ’82 şi o selecţionată a Văii Prahovei, din acelaşi an, încheiat „prieteneşte” cu scorul de 2-2 (0-1), după două rerpize a câte 15 minute fiecare şi golurile reuşite de Ion Ştefănescu (minutul 20) şi Gabriel Călin (26), respectiv Florin Stăncioiu (5) li Aurelian Manole (18). A fost de remarcat rezistenţa extraordinară, la 61 de ani, a lui Vasile Cosarek, prezent tot jocul pe teren şi reamintind încă de tehnica lui nepreche! Tot atât a stat şi Octavian Grigore, chiar în ziua în care a aniversat 48 de ani. La mulţi ani, Tavi! Pentru amuzament, fostul mare golgheter al Petrolului, Nicolae Toporan, a reapărut pe „blat”, pe gazon, în minutul 22, ca al… 12 lea jucător al Petrolului. O tempora!

Apoi, a venit momentul prezentării întregului lot actual al „lupilor”, care a etalat, pentru prima oară, echipamentul din sezonul 2012-2013, furnizat de către firma italiană de echipament sportiv Macron: tricou albastru, mulat pe corp, şi şorturi galbene, largi şi lungi. O cromatică foarte frumoasă, ca şi cea a portarilor – cu tricouri bleu cu albastru şi şorturi bleumarin. Interesant este că, în trecutul campionat, singura echipă din Liga I care a avut acelaşi echipament a fost cea care va fi prima adversară a găzarilor, sâmbătă, 21 iulie, ora 19.00, de pe „Ilie Oană”, Ceahlăul Piatra Neamţ. Staff-ul tehnic s-a afişat cu tricouri polo de culoare roz, în trend cu moda.

În sfârşit, la ora 20.25, a debutat şi mult aşteptatul meci amical, cu Petrolul apăsând, încă de la început, până la fund, pe pedala de acceleraţie. Drept urmare, în minutul 18, a fost deschis scorul. Gheorghe Grozav a demarat pe stânga şi i-a pasat ideal, în faţa punctului cu var, căpitanului Sony Mustivar (foto, la minge, alături de un jucător grec şi de coechipierul Adrian Cristea; www.fcpetrolul.ro), care şi-a potrivit  balonul şi, apoi, l-a plasat lângă bara din dreapta a porţii omologului său cel tânăr dintre buturile lui AEK, Teodoros Moschonas. La numai 180 de secunde, a venit bara lui Hamza Younes, „cap” din careul mic, în urma unui corner bătut de pe dreapta de Adrian Cristea şi o recentrare inspirată, tot cu capul, a lui George Galamaz. Tunisianul s-a revanşat în minutul 24, atunci când l-a deschis perfect pe Grozav, pe culoar, internaţionalul a scăpat printr-o fentă măiastră de blocajul goal-keeper-ului advers şi a trimis, de la 10 metri, uşor lateral stânga, în poarta goală, pentru 2-0, care a fost şi rezultatul de la pauză.

La reluare, Rednic a făcut mai multe schimbări, dar fără a afecta evoluţia echipei sale, care a mai băgat-o încă de două pri în aţe, prin Marian Cristescu (52), beneficiarul unei pase de la Galamaz, în urma unei lovituri libere indirecte de la 10 metri, pe care grecii au crezut că o vor executa ei, lăsându-l astfel descoperit pe Moschonas, driblat simplu de ex-braşovean. Ultima reuşită a fost marca „Grozav”, jucător în foarte bună dispoziţie de joc, el pătrunzând pe stânga, în careul mare, în minutul 69, şi păcălindu-l pe nou-intratul Marte Papourtzis cu un şut la colţul scurt, expediat pe jos, de la 12 metri. S-a terminat doar 4-0 (2-0), fiindcă deja-amintitul Cristescu a avut ghinion, pe final de meci, la o lovitură liberă, din poziţie centrală, de la 20 de metri, când l-a imitat pe Younes, ţintind transversala, dar după un trasor.

SC FC PETROLUL: Bornescu (33 – Hamutovski; 61 – Povilas; 86 – I. Oprea) – Achim (46 – Alcenat), Galamaz (62 – Neag), Szukala, Guilherme – Boudjemaa (46 – Cojocnean), Mustivar (cpt; 46 – Hoban), Marinescu (46 – M. Cristescu), Ad. Cristea (64 – M. Roman II) – Younes (46 – Opriţa), Grozav. Antrenor principal: Mircea Rednic. Antrenor secund: Mihai Teja. Antrenor pentru portari: Florin Tene. Preparatori fizici: Giovanni Melchiore şi Radu Vasilcan.

AEK ATENA (tineret): Moschonas (cpt; 66 – Papourtzis) – Tsoukalas (59 – Robs), Kalamiotis, Tsoupros (46 – Matentzidis), Tsevas (66 T. Bastanis) – Letros, Moustakis (66 – Apostolopoulos), Garougallias (59 – Naupliotis) – Kourelas (36 – Kezos), Nikoltsis. Antrenor: Manolis Papadopoulos.

Au arbitrat: Adrian Illyeş (Ploieşti) – Petre Ciprian Geambazu (Buşteni) şi Valentin Dumitru (Malamuc-Gherghiţa).

Arbitru de rezervă: Ovidiu Oprea (Ploieşti).