Petrolul a marcat cu toate compartimentele, ba și cu adversarii, și a revenit pe podium. Cu (încă) Leo (mai mult așezat) pe bancă!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul a marcat cu toate compartimentele, ba și cu adversarii, și a revenit pe podium. Cu (încă) Leo (mai mult așezat) pe bancă!

Era cât se poate de limpede, înaintea meciului de acasă cu Luceafărul Oradea, că – venind chiar și după eșecul drastic de la Pitești – tot Petrolul era favorita, marți seara, în nocturnă, pe arena Ilie Oană. Poate nu la fel de așteptat a fost rezultatul final, unul absolut zdrobitor în favoarea lui Marinescu și a coechipierilor săi, un 6-2 (3-2) care putea fi chiar 7-2, dacă integralistul (!?) Tamuz nu ar fi irosit penaltiul obținut de abilul și neobositul Ștefănescu, la ultima fază a duelului.

Ca și în confruntarea precedentă de pe teren propriu, cea cu Aerostar Bacău, trupa „lupilor” a început jocul direct pe pistol, „spargerea gheții” făcându-se acum cu 41 de secunde mai târziu decât contra moldovenilor, inteligența lui Lumu și inspirația lui Chindriș conducând, în minutul 2, la primul gol în Liga 2, în galben și albastru, al fostului echipier al „Bătrânei Doamne. Apoi, căpitanul a dat drumul la „cutia de pase miraculoase”, iar primul care s-a folosit de una dintre acestea a fost olandezul de pe dreapta atacului Petrolului, Jeroen (8) punctând elegant și subtil, sus, în plasă, peste Moroz, înlocuitorul nefericit al lui Moga. Doar 300 de secunde a fost 2-0, căci defensiva inedită, pe centru, a găzarilor, propusă de Leo Grozavu de data aceasta, și-a arătat limitele, după ce Roșu a profitat că Țigănașu rămăsese prin atac, iar Țicu și Ghinga încă nu se hotărâseră cine îl ia în marcaj pe tânărul și talentatul în vârstă de 19 ani, Paraschiv, a cărui lovitură de cap l-a învins pe un Tordai fără a mai avea ce să facă.

Nu aveau să fie singurele reușite ale primei reprize, pentru că Marinescu a fost faultat aproape de careul mare advers, undeva mai spre colțul din dreapta, în sensul de atac al ploieștenilor. Tot el a organizat executarea loviturii libere, oferindu-i lui Lumu să miște balonul pentru un stâng sănătos, la colțul scurt, al lui Țigănașu (26), iertat atunci pentru „amnezia” de la golul bihorenilor! Însă, doar o eroare de apărare a ploieștenilor nu a fost destul, a mai venit încă una în minutul 34, Țâră nepierzând timpul la o „directă”, pasa lui rapidă surprinzându-l pe Țicu, depășit în viteză de același Paraschiv, cel care a redus iar din handicap, după un șut în cross, dreapta-stânga. Putea bifa, în repriza secundă, chiar un hat-trick curat, la o centrare de manual, de pe stânga, a singurului străin din lotul Luceafărului, Moihedja, dar obosit de atâta alergătură, junele atacant orădean a ratat întâlnirea cu mingea, singur la 10 metri, în poziție centrală! Cu 3-2, prea strâns față de numărul de ocazii ale Petrolului, s-a mers la vestiare, pentru odihnă.

În mitanul al doilea, ofensiv vorbind, pe teren nu a mai fost decât Petrolul, echipă care și-a propus să marcheze prin jucători din toate compartimentele, ba chiar a avut parte și de un autogol al celui mai experimentat component al echipei Luceafărul, Oros (62)! Anterior acelei faze, în care ex-astristul fost campion a deviat un balon în propria poartă, în fața unui Moroz parcă anesteziat, același Țigănașu în zi mare, ca… realizator, punctase pentru 4-2, cu un șut stânga-dreapta, bară-gol, la o angajare de vis, se putea altfel?, a lui Marinescu. În minutul 75, tot căpitanul a mai găsit o pasă excelentă pentru Ștefănescu, care l-a imitat oarecum pe Țigănașu, punctând din același loc, dar fără ajutorul stâlpului vertical stâng! A fost doar 6-2, s-a mai ratat însă mult, în special Lumu, îaninte de a fi fost înlocuit, dar și Tamuz, la ultima fază, nu a făcut, așa cum era de așteptat 7-2, de la punctul cu var, la poarta din fața P1! Ar fi fostul primul gol al său oficial, la revenire. Mai are timp, părând a fi slăbit foarte mult, numai astfel putând să stea, în total, 93 de minute pe teren! Cu „Tancul” trebuie totuși avută răbdare.

FC PETROLUL: Tordai 6 – Olaru 6, Ghinga 5, Țicu 5, Țigănașu 9 – Chindriș 8 – Cruceru 7 (53 – Herea 6), Marinescu 8.5 (cpt; 76 – Danci) – Lumu 8.5 (66 – Popescu 7), Tamuz 5, Ștefănescu 8.5. Colectiv tehnic: Leo Grozavu (antrenor principal), Mugurel Cornățeanu (antrenor secund), Vasile Șleam (antrenor al portarilor), Ovidiu Chiribici (preparator fizic).

LUCEAFĂRUL: Moroz 4 – Torişte 4 (46 – Gruia 4), Oros (cpt) 4, Baican 4, Moihedja 5 – Roșu 6.5, Gunie 4 (30 – Prejmereanu 4), Chiorean 4, Codoban 6.5 – Paraschiv 9, Țâră 6.5. Antrenor: Cristian Lupuţ.

Au arbitrat: Viorel Nicușor Flueran 7 – Adrian Popescu 7 (ambii din Craiova) și Florin Păunescu 7 (Râmnicu Vâlcea).

Observatori: Traian Marcu (Sibiu), pentru joc, și Bogdan Zanfirescu (Botoșani), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Țicu (60), Chiorean (80).

Încă de la apariția la marginea terenului, lui Leo Grozavu i s-a cerut insistent, ca și pe tot parcursul jocului, demisia de onoare, dar la final, cel care s-a ridicat doar uneori de pe bancă, lăsându-l di nou, mai mult, pe Mugurel Cornățeanu să conducă echipa din spațiul tehnic, a anunțat clar, la sincronul de la televiziunile ce dețin drepturile exclusive de transmisie a campionatului Ligii a II-a că nu îl interesează ce i se scandează. Și mai ales că are un contract care trebuie respectat și de conducere, și de suporteri, pentru că este în grafic!

OK, este un angajament oficial semnat până la finele sezonului, dar – dacă se înmulțesc eșecurile din deplasare până la iarnă, iar din primăvară, Petrolul devine doar o… participantă la competiție – ce se mai face cu respectul?!? E clar acum că toți cei care îl mai cauționează pe antrenor fie sunt neutri, fie se bucură de eșecurile acestuia, fie sunt rupți total de realitate. Alegeți oricare dintre ele sau luați-le pe toate, după cum doriți! Altfel, fanii așteaptă, săptămâna viitoare, miercuri, 17 octombrie, tot de la 19.30, confirmarea acestui galop de sănătate. Atenție, CS Mioveni nu-i… „Cobori în jos, luceafăr(ul) blând”!

Foto: www.fcpetrolul.ro