Petrolul a oprit galopul Stelei de pe „Arena Naţională” şi din Ghencea!

Redactia -

Petrolul a oprit galopul Stelei de pe „Arena Naţională” şi din Ghencea!

În faţa a circa 30.000 de spectatori, printre care şi o masivă galerie a „lupilor”, care a fost „cocoţată” la inelul trei al celui mai mare stadion din România, fanii afişându-se cu tricouri albastre pe care scria cu galben: REPUBLICA PLOIEŞTI, Petrolul a oferit cea mai consistentă replică, din 2013, liderului detaşat al campionatului Ligii I, ce avea 13 succese la rând, pe propriul teren, în această sezon! Iar când ai curaj şi intrei bine în meci, cu o abordare pozitivă,  continui la fel şi nu cedezi nici după două penaltiuri transformate ale adversarilor, curajul şi ambiţia îţi sunt răsplătite cu un punct, dar care puteau fi chiar trei, dacă lui Cosmin Contra nu-i lipsea, luni, 22 aprilie, unul dintre cei mai în formă echipieri, francezul Florent Sauvadet, accidentat în partida din Cupa României, de la Galaţi. Înlocuitorul lui Sauvadet, tânărul Vlăduţ Morar, a fost copleşit de presiunea confruntării şi nici cel care l-a schimbat, Gheorghe Grozav, nu s-a arătat mai bun, cele câteva „floricele” ale acestuia din urmă, din careul Stelei, estompându-se, apoi, din cauza lipsei, devenită cronică, de implicare serioasă în meci. În rest, jos pălăria pentru ceilalţi fotbalişti ai Petrolului, chiar şi pentru cei care au alternat intervenţiile bune cu altele mai slabe, cazul în special al lui Manasse Ruben Enza-Yamissi, dar şi al lui Jean Sony Alcenat, în unele faze. Primul a provocat ambele lovituri de la „11 metri”, din care Steaua a punctat în acest duel, numai că – la al doilea, deşi aflat aproape de fază – arbitrul bucureştean Alexandru Tudor a ignorat jocul periculos al lui Vlad Chiricheş asupra lui Geraldo Alves, înainte ca africanul să lovească mingea cu mâna. Nu ceva foarte curat a fost ulterior şi la autogolul vedetei „roş-albaştrilor”, Chricheş fiind jenat puţin de acelaşi Geraldo. Posibil ca Tudor să-şi fi dat seama că a greşit la al doilea penalti al Stelei şi a judecat, spre final, în compensaţie. Una peste alta, Petrolul a „chinuit-o” pe Steaua cum nu a mai reuşit nicio altă echipă din Liga I, până acum, a avut multe ocazii de gol, a rezistat cu brio forţei ofesive a trupei lui Laurenţiu Reghecampf şi putea să scoată, repetăm, chiar mai mult din acest derbi.

Manasse_Roben_Enza-Yamissi_il_faulteaya_in_careu_pe_Adi_Popa_www.ziuanews.roSteaua a deschis scorul în minutul 23, atunci când – la o greşeală în tuşă a lui Morar – Adrian Popa s-a dus în viteză, Enza-Yamissi (foto jos;; www.ziuanews.ro) l-a tatonat până careul mare, pe dreapta, în sensul de atac al gazdelor, şi a avut un atac întârziat la picioarele mijlocaşul bucureştenilor. Tudor a rămas fără replică pe moment, l-a întrebat din priviri, ulterior, pe tuşierul de pe acea parte, Sebastian Gheorghe, care i-a semnalat infracţiunea. Abia atunci, centralul a a arătat5 punctul cu var, de unde Raul Rusescu a transformat cu fentă. În primul minut de prelungiri al celui dintâi mitan, Damien Boudjemaa a executat perfect o lovitură de la colţul terenului, tot de pe drapta, de data aceasta pe direcţia atacului Petrolului, iar Ovidiu Hoban – omul meciului – a trimis, cu capul, mingea spre colţul stâng, cu pământul, Ciprian Tătăruşanu plonjând tardiv.

La reluare, Petrolul a continuat să pună probleme, ca şi în primele 45 de minute, dar a venit gafa arbitrului, care a trecut cu vederea un fault în atac, dar nu şi henţul lui Enza-Yamissi, venit în continuarea fazei din minutul 79, Iasmin Latovlevici înscriind din lovitură de pedeapsă, tot cu fentă. Însă, pentru că există un Dumnezeu care îi binecuvântează pe cei cutezători, după numai 300 de secunde, Chiricheş (foto; www.gsp.ro) – jenat uşor de Geraldo – a trimis cu capul, din cădere, direct în colţul din dreapta lui Tătăruşanu, la lovitura liberă executată la semiînălţime de Gualberto Mojica Olmos. S-a terminat 2-2 (1-1), un rezultat bun, până la urmă, pentru ploieşteni, în condiţiile date, cele ale un arbitraj care a lăsat un gust amar. Alexandru Tudor a făcut şi alte greşeli, auturi dictate aiurea, şi a manifestat şi lipsă de decizie, lăsându-se destul pe mâna asistenţilor săi, a ignorat faulturi grosolane ale steliştilor, sancţionabile cu cartonaşe galbene, Pintilii meritând „roşu”, şi l-a iertat şi pe Cristian Tăanse de un avertisment clar. Nu a fost deloc în formă pentru acest derbi şi s-a văzut lesne aşa ceva pe teren. Asta deşi, culmea, nu a provocat cine ştie ce proteste sau tensiune pe margine, partida disputându-se în condiţii bune în privinţa corectitudinii în comportament, atât în spaţiile tehnice, cât şi pe stadion. Cert rămâne că, după Steaua, la acest moment, Petrolul este cea mai bună echipă din Liga I, iar dacă va continua pe aceeaşi linie până la finalul sezonului nu are cum să scape locul secund din ierarhie, chiar dacă a căzut acum pe a patra poziţie, şi mai ales Cupa României!

STEAUA: Tătăruşanu 7 – Prepeliţă 6, Szukala 6, Chiricheş 5, Latovlevici 6.5 – Pintilii 5.5 (54 – Tatu 6), Bourceanu (cpt) 6 (46 – L. Filip 6) – Ad. Popa 7, Chipciu 6.5, Cr. Tănase 6.5 – Rusescu 6.5 (77 – Gardoş). Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.

SC FC PETROLUL: Bornescu 7 – Alcenat 5.5, Geraldo 7, Enza-Yamissi 5, Guilherme 6.5 – Boudjemaa 7, L. Marinescu 7 (65 – Mojica 6.5), Hoban 8, Morar 5.5 (57 – Grozav 6) – Younes 6.5 (81 – M. Cristescu), Bokila 6.5. Antrenor: Cosmin Contra.

Au arbitrat: Alexandru Tudor 6 (Bucureşti) – Sebastian Gheorghe 7 (Suceava) şi Ovidiu Artene 7 (Vaslui).

Arbitru de rezervă: Marcel Bârsan (Bucureşti).

Observatori: Octavian Goga (Braşov), pentru joc, şi Cornel Sorescu (Piteşti), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: Pintilii (5), Chiricheş (30), Bourceanu (34), Alcenat (52), Bokila (57), Grozav (72), Boudjemaa (76).

După partidă, tehnicainul oaspeţilor a acuzat prestaţia lui Alexandru Tudor, care ar da lecţii în străinătate, iar în ţară fragmentează jocul. Contra a apreciat astfel că echipa sa a reuşit un rezultat de egalitate chiar şi împotriva arbitrajului. La rândul său, portarul Mircea Bornescu a recunoscut că Steaua e deja campioană, dar şi că speră ca echipa lui să termine, la final, pe poziţia secundă a ierarhiei. Preşedintele Consiliului de Administraţie al SC FC Petrolul Ploieşti, Florian Walter, a declarat pentru emisiunea Fanatik Show, de pe „Digisport”, că „sunt mulţumit că am jucat de la egal la egal cu Steaua şi că au venit peste 5.000 de oameni de la Ploieşti. Jucăm foarte bine, avem ocazii. Avem atitudine şi determinare. Jucătorii împrumută de la Cosmin Contra această atitudine. Vreau să terminăm între primele trei şi să luăm Cupa României”. Walter a reclamat şi el arbitrajul: „A fost fault înainte de al doilea penalti al Stelei”!

În următoarele trei etape din Liga I, Petrolul va combate acasă, sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 19.00, cu Viitorul Constanţa (XXVIII), apoi tot sâmbătă, 4 mai, de la 18.00, la CS Drobeta-Turnu Severin (XXIX) şi, respectiv, pe „Ilie Oană”, miercuri, 8 mai, de la 21.30, cu FC Braşov (XXX), de fiecare dată in transmisiunea în direct a postului de televiziune DigiSport, pe primul canal al acestuia.