Petrolul a profitat din plin de sincopa Stelei și a urcat pe locul 1 al ierarhiei Ligii I, câștigând la Craiova!

Redactia -

Petrolul a profitat din plin de sincopa Stelei și a urcat pe locul 1 al ierarhiei Ligii I, câștigând la Craiova!

După ce Steaua a clacat neașteptat, acasă, în partida cu mai modesta Ceahlăul Piatra Neamț, Petrolului îi trebuia o victorie, la orice scor, în „Bănie”, în fața așa-zisei clone a Universit[ții Craiova, pentru a deveni lider al ierarhiei primului eșalon. Presiunea era cu atât mai mare, cu cât după numai patru zile urma returul din play-off-ul Euriopa League, de la Zagreb, cu Dinamo, acolo unde se mai speră într-un miracol. Din acest motiv, în Oltenia, antrenorul principal Răzvan Lucescu a menajat câțiva titulari, Hoban și Nepomuceno nefiind fost incluși în lot, iar Pablo de Lucas, Filipe Teixeira și Adrian Mutu au fost pe bancă, spaniolul rămânând acolo până la finele partidei. Disputa cu formația antrenată de Jerry Gane, cel care și-a spionat adversara, la confruntarea cu croații, pe arena Ilie Oană, a fost mai dificilă decât ar fi fost de așteptat, o serie de evenimente  neplăcute îngreunând misiunea ploieștenilor. Mai întâi, fundașul stânga Fanchone, care intrase foarte bine în meci, având și un șut ce a trimis mingea puțin peste transversală, a fost faultat dur, fără minge, de Madson, dar brazilianul a beneficiat de clemența ciudată a arbitrului Alexandru Tudor, în minutul 8, care i-a arătat doar cartonașul galben! Francezul nu a mai rezistat pe teren decât șase minute, fiind înlocuit de Satli, cel care are în CV trecut și acest post, nu numai pe cel de fundaș central. Astfel, s-a pierdut o înlocuire ofensivă, care putea să coste mai târziu chiar mult mai mult, după ce Lucescu jr. eupuizase toate schimbările, iar Pecanha a fost accidentat serios, la umărul stâng, de Băluță, devenind incert pentru returul din EL. În schimb, sunt semne că Fanchone, lovitură primită în mușchi, are șanse de recuperare până atunci. După doar 60 de secunde de la accidentarea „cocoșului”, același Tudor a tratat tot cu blândețe un cot al lui Frăsinescu în figura lui Tamuz, și fostul echipier al Gloriei Bistrița și al Gaz Metanului Mediaș primind doar avertisment! Până, la pauză, arbitrul și-a păstrat aceeași manieră de favorizare a gazdelor, însă nou-promovata – deși condusă acum din teren de fosta vedetă a Unirii Urziceni și a Stelei, argentinianul Brandan – nu a reușit să pună în mare pericol buturile petroliștilor. Mai mult, oaspeții au și marcat prin Albin, în minutul 26, dar reușita a fost anulată din cauză că Tamuz – aflat în poziție de ofsaid – s-a interpus pe direcția balonului, incomodându-l pe portarul sârb Brac. Asistentul Mircea Grigoriu a ridicat fanionul și i-a semnalat centralului să nu valideze golul. Astfel, s-a mers la vestiare cu un scor alb, 0-0, total neconveanibil ambelor combatante – gazdele, pentru că nu au strâns decât două puncte după patru etape, iar oaspeții, deoarece aveau nevoie de cel puțin un gol, pentru a-și face mai ușor jocul la reluare.

2A fost nevoie de 23 de minute ca valoarea superioară a oaspeților să se materializeze și pe tabela de marcaj, bine angajat în adâncime, play-maker-ul uruguayan al Petrolului (foto sus, în dreapta, felicitat în fugă de Mourad Satli; www.gsp.ro) l-a obligat pe Brac să iasă până la un metru în afara careului mare, iar cum mingea ar fi trecut peste sârb, în disperare de cauză, cel din urmă a… boxat-o! Norocul de moment al său a fost că Albin nu avea mingea sub control și fusese și devansat de către un apărăror al oltenilor, astfel că goal-keeper-ul a primit doar un cartonaș galben! La lovitura liberă de la 17 metri, din poziție centrală, Mutu – trimis între timp, ca și Teixeira de altfel, pe teren – a fost înțelegător și a renunțat să fie el protagonistul acelei faze fixe, permițându-i astfel coechipierului sud-american să-și redemonstreze măiestria, Albin trimițând perfect peste zid, în stânga apărătorului buturilor, rămas stană de piatră! A fost momentul în care adversarii au renunțat la prudență și au început să atace cu mai mult curaj, o minge deviată de Alcenat, la un șut din lateral, de la 8 metri, al lui Curelea, fiind prinsă ca un prestidigitator de Pecanha, pe linia porții, el căzând cu tot corpul dincolo de aceasta! Scăpați cu fața curată după acest moment, petroliștii au înțeles că avantajul era fragil și au încercat să închidă jocul printr-o altă reușită, care ar fi securizat succesul. În minutul 82, Satli – care s-a dovedit un foarte bun înlocuitor al lui Fanchone – a avut o incursiune curajoasă și de mare efect, ajungând, după câteva driblinguri, în careul mare advers și punându-i pe șut balonul lui Tamuz (foto mijloc, în dreapta, tatonat de Bogdan Vătăjelu; www.gsp.ro), care l-a executat sec, cu stângul, pe Brac, din dreptul punctului cu var! La 2-0 pentru oaspeți, zarurile fuseseră aruncate și genericele televiziunilor deja pregătite: Petrolul, noul lider al Ligii I!

3Petrolul a avut o defensivă destul de sigură, în care a excelat, ca și la confruntarea de la Ploiești, cu Dinamo Zagreb, Geraldo (foto jos, în echipament gri-negru, admirat de Nuno Rocha; www.gsp.ro), fundașii laterali, inclusiv Fanchone, atât cât a jucat, făcând față cu brio rapidelor extreme ale gazdelor, Băluță și, respectiv, Bancu, contând decisiv și pe plan ofensiv, Satli, de exemplu, în vreme ce Gerson nu a mai gafat deloc. Cei doi închizători, Mustivar și Marinescu s-au prezentat mai puțin în formă decât cei consacrați, Hoban și de Lucas, însă cu un mic plus pentru cel de-al doilea. Tamuz a hărțuit permanent apărarea avdersă și a și marcat. „Mână moartă” a fost Priso, Astafei a dovedit amibiție și elan, dar nereușind mare lucru, din trioul din spatele vârfului doar Albin ieșind la rampă. Per ansamblu, s-a reușit să se treacă peste tensiunea unui joc de „care pe care” și a fost câștigat. Fără a face spectacol, oaspeții au jucat ce trebuia și le-a ieșit! Mai rămâne să le iasă și… minunea de la Zagreb! Odată cu intrarea lui Teixeira și a lui Mutu, ultimul jucând numai din prima, a crescut cu un procent posesia „lupilor”, superioară, oricum, oponentei, la acest capitol. Într-un ritm acerb al disputării meciurilor, din trei în trei zile, așa cum se zice, cine nu înțelege că nu se poate învinge mereu en-fanfare, ca la Iași, dă semne că nu se prea pricepe la fotbal! A fost nevoie de victorie și a fost bifată, și nu chiar oricum, deoarece „clona” a fost cea mai bună adversară de până acum a găzarilor, din primele cinci etape scurse până în prezent! Semn că nu va mai sta multă vreme în subsolul ierarhiei primului eșalon și va pune probleme echipelor clasate mult mai sus!

CS UNIVERSITATEA: Brac 5 – S. Achim 6, Frăsinescu 5, Kay 6.5, Vătăjelu 6 – Madson 5.5, Brandan 6 (79 – Ferfelea) – Băluță 5.5, Nuno Rocha 6, Bancu 6 (73 – Ad. Ivan 6) – Curelea (cpt) 5.5. Antrenor: Ionel Tersinio Gane.

PETROLUL: Pecanha 7.5 – Alcenat 7.5, Geraldo 7.5, Gerson 7, Fanchone 7 (15 – Satli 7.5) – Mustivar 6, L. Marinescu 6.5 – Priso 5 (59 – Ad. Mutu 6.5), Albin 8, Astafei 5.5 (48 – Teixeira 6) – Tamuz 8. Antrenor: Răzvan Lucescu.

Au arbitrat: Alexandru Tudor 6 – Mircea Mihail Grigoriu 6.5 și Bogdan Gheorghe 7 (toți din București).

Arbitru de rezervă: Marcel Bârsan (București).

Observatori: Dan Potocianu (Reșița), pentru joc, și Nicolae Grigorescu (Timișoara), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Madson (8), Frăsinescu (9), Brandan (60), Albin (61), Brac (68), Curelea (88).

4Încă sub emoția unei confruntări tensionate, tehnicianul găzarilor, Răzvan Lucescu (foto mijloc, în stânga; www.gsp.ro) a declarat, la final, într-un sincron pentru televiziunea ce deține drepturile de transmisie a disputelor din Liga I, că „a fost un meci dificil şi complicat. M-am gândit înaintea jocului că va fi o partidă grea. Craiova a făcut investiţii şi avea nevoie de victorie. Am început bine meciul, dar a devenit un joc de uzură, pe parcurs. Era unul care trebuia câştigat cu orice preţ! Am obținut trei puncte mari. Altfel, singurul lucru pe care putem să-l facem la Zagreb este să ne agăţăm cu disperare de şansele noastre„.

În urma victoriei Petrolului, de la Craiova, de pe arena Ion Oblemenco, care a găzduit ultima partidă de dinainte de demolare și de reconstruirea unui alt stadion în același loc, a înfrângerii Stelei, 0-1 cu Ceahlăul, și a succesului Astrei Giurgiu, la București, în dauna Rapidului, cu 2-0, ca urmare a golurilor lui William de Amorim și al debutantului francez Elliot Grandin, pe prima treaptă a podiumului au urcat „lupii”, cu 13 puncte – iată o cifră, de data aceasta, fără ghinion! – și golaveraj 12-2, pe a doua aflându-se Steaua (12 puncte și 13-3), iar pe a treia, Astra, cu același număr de puncte ca fostul, lider, dar cu 11-2. Următorul joc din campionat al petroliștilor se va desfășura duminică, 31 august 2014, de la ora 21.00, în direct pe „Look TV”, contra fostei avdersare din finala Cupei României-Timișoreana, de anul trecut, CFR Cluj, La acest meci, arena va fi închisă, în urma unei suspendării pe o etapă, după partida cu Rapid, din etapa a IV-a. Până atunci, joi, 4 septembrie, urmează returul din Croația, despre care nu se știe încă dacă va fi preluat live de vreo televiziune din România.