Petrolul a reușit să aducă la Ploiești, în Cupa României, o echipă de eșalon superior. Stănescu a revenit cu gol, după aproape 900 de minute oficiale de ținut pe tușă!

Dragos Trestioreanu -

Minutul 64 al meciului de la Borcea, dintre Agricola și FC Petrolul, programat în turul național al Cupei României, la scorul de 3-1 pentru ploieșteni, dă Domnul și golgheterul „lupilor” din returul campionatului Ligii a IV-a este trimis, în sfârșit, pe teren, din nou, în echipamentul galben-albastru! Trecuseră trei luni de la ultimul său meci în trupa găzarilor, acel 2-2 din manșa a doua a barajului de promovare în Liga a III-a a Petrolului, când fusese înlocuit la pauză. Au mai trecut, de-atunci, și șase meciuri din întrecerile celui de-al treilea eșalon național, plus alte trei confruntări din Cupa României. Bref, 540 de minute + 270 de minute = 810 minute. La care adaug, evident, și cele 63 de minute trecute de la primul fluier al centralului bucureștean Cristian Georgescu, din meciul de la Borcea. Da, 873 de minute – aproape cât 10 dueluri orficiale – a pierdut Roland Stănescu în acest sezon! Și nu din cauza lui! S-au dat explicații lapidare că nu ar fi avut parametri optimi în cantonamentul de la Brașov sau că ar fi avut înaintea lui atacanți mai buni, în lot, încât ar fi ajuns a treia sau chiar a patra soluție!!!

Minutul 84, tabela de marcaj arăta, ca și la pauză, 3-1 pentru Jean Prunescu & Co., scor stabilit în mare parte grație formei senzaționale a „piticului atomic” Nini Popescu. Nici el vreun preferat prea mult în acest sezon! Dar, să revin la Stănescu. Ultimul minut pe care îl petrecuse pe teren, repet, la un joc oficial, fusese pe 24 iunie 2017. Până în minutul 84, în jocul de la Borcea, fusese pe teren doar 20 de minute. Cine a practicat fotbal de performanță știe cum e să joci atâta timp după ce nu ai mai călcat pe gazon, într-un meci oficial, de peste trei luni. A fost de-ajuns însă o fază de mare spectacol, cu o minge recuperată de Marius Chindriș și o deschidere puțin în stânga spre Nini Popescu, care a deviat la Dragoș Gheorghe, la centrarea acestuia din urmă, pe jos, în mijlocul careului mic, Roland a ajuns mai repede decât Bumbac și a executat-o „à la Gerd Muller” pe rezerva de portar Ștefan Păun, șutând „din prima” în plasă, pentru un sec 4-1! Apoi, s-a dus spre stânga, a ridicat mâinile spre cer, semn că Dumnezeu e sus! Așa este! S-a așezat în genunchi și a pus capul în iarbă, până a fost ridicat de coechipieri ai săi care i-au înțeles exteriorizarea! Mai ales că, puțin mai devreme, îi fusese anulat un… gol, reușit cu lovitura sa letală – cea cu capul! E clar, Roland Stănescu a revenit și merită să rămână! La început, o repriză, apoi din ce în ce mai mult! Asta pentru că are golul în sânge! Bun (re)venit, Stănescu!

În rest, așa cum scriam mai sus, a fost show-ul lui Nini! Încă unul! A centrat la primul gol, de pe stânga pe dreapta, junele Șaim Alexandru Tudor – cu mențiunea, acum, absolut necesară că primele două sunt prenume, iar ultimul – nume! – a plonjat și a lovit balonul cu capul, imprimându-i o traiectorie care i-a derutat pe toți adversarii din fața sa. Era minutul 7, iar așa cum se zice în folclorul fotbalistic, Petrolul conducea (aproape) de la… vestiare! Douăzeci de minute mai târziu, i-a pasat pe culoar lui Alexandru Ciocâlteu, cel care a urmărit mingea până în „6 metri” advers și a trimis-o sus în plasă, dintr-un unghi de 45 de grade, dreapta, pentru 2-0. În sfârșit, cireașa de pe tort,  Popescu s-a lansat singur, peste 240 de secunde, printre fundașii centrali ai Agricolei, beneficiind de o pasă „la bătaie”, pefectă, a lui Răzvan Catană, l-a driblat pe goal-keeper-ul George Bratu și a trimis, apoi, în poarta goală, de la 8-9 metri de buturi, stabilind scorul pauzei: 3-0 pentru Petrolul!

Însă, cum s-a putut observa mai sus, nu a fost ultima lui ispravă, fiind implicat și în reușita ce-a fixat definitiv tabela, la 4-1, după ce căpitanul gazdelor, Marian Șerban, punctase din apropiere, pentru 3-1, în minutul 63, lovind balonul, cu noroc, dintr-o aglomerație de picioare. S-a întâmplat după executarea unei lovituri libere directe pentru jucătorii din Borcea, moment înainte de care Octavian Grigore a întârziat intrarea pe teren a lui Stănescu. S-a terminat 4-1 (3-0) și, în curând, găzarii vor afla care le va fi adversarul din „16”-imile competiției KO. În mod normal, unul de prim eșalon, care va veni la Ploiești, pe arena Ilie Oană, într-una dintre zilele sfârșitului lunii, pe 24, 25 sau 26 octombrie. Exact ceea ce s-a dorit, adică o nocturnă care să umple iar modernul stadion pe care joacă acasă „lupii”. Până una alta, mai exact după prima zi în care s-au disputat meciuri din turul 4 național al Cupei României, patru echipe de eșalon secund au spus adio întrecerilor: Dunărea Călărași, Pandurii Târgu Jiu, Foresta Suceava și Luceafărul Oradea! De subliniat că, deși a fost gazdă, liderul ierarhiei Seriei a III-a a Ligii a III-a, AFCM Alexandria, viitoarea adversară din campionat a petroliștilor, a capotat acasă în fața divizionarei secunde Academica Clinceni, scor: 1-3 (0-2).

AGRICOLA: Bratu (46 – Şt. Păun) – Alexandru, Spătaru, Cazacu, Bumbac, Nicola – Dinu (60 – I. Dumitrescu) – Rotariu, Gâţă, R. Nae (46 – Niculai) – Şerban (cpt). Antrenor: Daniel Iftodi.

PETROLUL: Bolboaşă – Catană (46 – Frâncu), Prunescu (cpt), Antoche, Velisar – Olaru, Chindriş – Șaim Tudor, Ciocâlteu (65 – Stănescu), N. Popescu – Arnăutu (57 – Dr. Gheorghe). Colectiv tehnic: Octavian Grigore (principal), Ciprian Pura (antrenor secund), Gheorghe Liliac (antrenor de portari), Marius Haită (preparator fizic).

Au arbitrat: Cristian Georgescu (București) – Adrian Vornicu (Iași) și Cosmin Vătămanu (București).

Observatori: Olivian Capră (București), pentru joc, și Vasile Bratu (Slobozia), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Olaru (32), Bumbac (62), Antoche (67).

Interesant este că, participantă la turul IV național al Cupei României, FC Petrolul va încasa, de la FRF, 3.000 de euro, de trei ori mai puțin revenindu-le gazdelor călărășene. Bineînțeles, în faza următoare, ploieștenii vor primi mai mulți bani. Altfel, printre rezervele utilizate de fostul dinamovist Daniel Iftodi, la Agricola Borcea, s-a aflat și Alexandru Ilie Dumitrescu, fosta extremă de viteză a ploieștenilor din sezonul trecut al Ligii A Prahova, cel care însă a părăsit echipa înaintea finalei județene a competiției KO! La Borcea, Petrolul a fost însoțită și încurajată de un grup de suporteri înfocați, care au contribuit, și ei, la calificarea în „16”-imi.

Foto: www.fcpetrolul.ro