„Iadul” Petrolului: un jucător anchetat pentru pariuri, patru meciuri pierdute la rând în fața vedetelor din play-off, un golaveraj dezastruos, pericol de cădere la „subsol”, lot subțiat, cu juniori mulți ca rezerve! Totuși, putea să câștige, și așa, în dauna Craiovei lui Rotaru!

Dragos Trestioreanu -

„Iadul” Petrolului: un jucător anchetat pentru pariuri, patru meciuri pierdute la rând în fața vedetelor din play-off, un golaveraj dezastruos, pericol de cădere la „subsol”, lot subțiat, cu juniori mulți ca rezerve! Totuși, putea să câștige, și așa, în dauna Craiovei lui Rotaru!

Anul 2023, nu o scriu prima oară, este realmente unul horror pentru FC Petrolul Ploiești. Asta chiar dacă locul 9 nu ar fi deloc rușinos pentru o nou-promovată. Dar, bilanțul de anul în curs spune totul: 8 confruntări, un succes și șapte eșecuri, 6 goluri marcate, 20 primite, 3 puncte!!! Noroc cu cele 30 acumulate până la sfârșitul lui 2022, în vremea mandatului trecut. Cel despre care s-a afirmat, chiar de la nivel înalt din interior, că a fost total eronat. Fapt care ar fi condus la datorii de peste 2 milioane de euro și neputință de accesare de bani. Firește, dacă pentru a fi lichidate, cel mult, să mai fie reduse. Desigur, fiind democrație, oricine, oricând poate declara orice și poate aprecia oricum un fapt sau altul. Atâta vreme cât nu există reacție contrară, și chiar nu există, după cum se observă, de ce să nu acuzi! În acest an, devreme, s-a bifat o înlocuire la nivelul de sus al Executivului, a aceluia greșit, din 2022, din punctul de vedere al managementului. Totuși, anul trecut a fost cel al promovării și al unui palmares absolut onorabil în primul eșalon, net superior celui de-acum. Bizar, nu-i așa? În 2023, nu numai că nu au apărut banii promiși de noul board de conducere al Executivului, ba mai mult, s-a făcut aproape praf și componenta sportivă (vezi bilanțul postat mai sus).

Meciul Petrolului contra CSU Craiova (poziția a V-a din clasamentul SuperLigii) a fost al patrulea din așa-zisa serie de foc – jocuri la Farul, cu CFR Cluj, la FCSB și cel de duminică, 5 martie – și, ca rezultat final, cel puțin, nu a adus iar niciun punct. S-au terminat astfel disputele în compania cvartetului mai sus-menționat: patru dueluri, patru înfrângeri, trei goluri înscrise, 12 încasate, 0 puncte!!! Noroc cu acel succes de la debutul lui Florin Pârvu, înlocuitorul lui Nae Constantin, în dauna trupei lui Marius Măldărășanu, Hermannstadt Sibiu, scor: 2-0! Trupa ardeleană a fost neașteptata învingătoare de sâmbătă, din „Giulești”, 1-0 în fața Rapidului! În această etapă, penultima a sezonului regular, au mai câștigat la fel, adică tot nescontat, în ordinea surprizelor, Universitatea Cluj, 2-0 cu Farul, UTA, 3-1 cu FCSB și aș adăuga-o, prin ușurința de a învinge, pe CS Mioveni, 2-0, acasă, în dauna Chindiei. Ei bine, deși nemeritat, numai FC Petrolul a pierdut, 0-1 cu CSU Craiova, pe arena Ilie Oană. A fost un meci pe care l-aș reduce la două faze: anularea dictată de VAR a deschiderii scorului de către Meijers (foto mijloc, sus, în dreapta, duelându-se cu Găman), cu o lovitură de cap, din apropiere, și validarea reușitei lui Ivan (foto sus, în stânga, talonat de Doua), din prelungirile primei reprize. Evident, au mai fost ocazii de ambele părți, dar aceste momente, din minutele 37, respectiv 45+4, au co0ndus la stabilirea rezultatului final.

La olandez, s-ar fi detectat un ofsaid, vizibil, poate, numai dintr-un avion… dotat cu un radar de ultimă generație. Reluarea TV și VAR, una de la mare distanță, fără niciun pic de zoom, nu poate dovedi însă, 100%, că Meijers se afla mai aproape de buturile lui Popescu decât Raul Silva. O linie roșie subțire, nu cele super groase ca și până acum, ar fi fost motivul pentru care arbitrul Sorin Costreie și asistentul Vladimir Urzică, din camera VAR, au decis nevalidarea golului. Le-au trebuit aproape șapte minute, totuși, să decidă fără echivoc: OFSAID! Și centralului Horia Mladinovici – numai o secundă să-și anuleze prima decizie, GOL. Una confirmată de asistentul FIFA, Sebastian Gheorghe. În schimb, la faza din care amintitul Ivan a îndeplinit o simplă formalitate, marcând pentru 1-0 în favoarea CSU, reluarea a fost zeiss! Clară ca lumina zilei, la care s-a disputat partida. Pe cale de consecință, s-a văzut limpede că Dumitriu l-a scos din ofsaid pe marcatorul unicului gol al confruntării, reușita morenarului adoptat de Craiova lui Rotaru fiind una fără dubii. Dar, pentru că există un dar, dacă – la golul lui Janga (foto, la titlu, în dreapta), de 2-0, din meciul CFR-ului cu UTA, din etapa trecută, VAR a decis să-l anuleze pentru un fault făcut la centrul terenului de Kolinger asupra lui Miloșevic (ci nu a lui Vukcevic, nota bene!), la Petrolul, tot VAR-ul – bine, nu același – nu a catadicsit să se uite și la un posibil ofsaid anterior assist-ului lui Koljic. Imagine care – dacă ar fi fost studiată – posibil să fi condus, tot pentru ofsaid, la anularea golului ce-a stabilit, repet, rezultatul final! Reiau astfel ideea inițială, eșecul a fost un rezultat absolut nemeritat de Petrolul. Echipă care putea să și câștige duelul cu CSU, la cum a evoluat, cu precădere, în primul mitan.

Și-acum, să mă refer la „iadul” de care s-a apropiat deja trupa lui Pârvu. Una dintre noile achiziții, fundașul central Cosmin Achim (foto la titlu și în text, mijloc, jos, în spatele lui Alibec), fost căpitan al formației FC Voluntari, component de bază al acesteia la câștigarea trofeelor din istoria grupării din Pipera, adus la Ploiești în mercato de iarnă, a cerut – potrivit unui comunicat al clubului găzarilor – rezilierea contractului abia semnat, să zic așa!!! Deși bifase numai cinci meciuri, ultimul cu mai sus-numita CFR Cluj, scor: 2-5. A debutat la Petrolul, în partida de la Mioveni (0-1), contra formației locale, și a mai prins alte trei jocuri, toate pierdute. Trebuie să recunosc franc: Achim a fost o cruntă deziluzie, așa cum pare a fi decis și staff-ul tehnic, care și-a dat acceptul rezilierii! Când s-a citit comunicatul, nimeni nu s-a gândit pesemne la altceva decât că a fost vorba, așa cum ar fi declarat fotbalistul, de dorința retragerii lui de aici din cauza unor probleme personale. Peste puțin timp de la postarea acelui comunicat, media centrală a început, la rândul ei, să posteze – ca într-un tir de neoprit – articole prin care s-a explicat că, de fapt, „problemele personale” ar fi fost generate de o… anchetă a Comisiei de Integritate din cadrul FRF, una a cărui start a fost dat de e-mailurile primite la Casa Fotbalului de la o fostă iubită a lui Cosmin! Iar acestea au constituit dovezi că jucătorul de până mai ieri al Petrolului ar fi pariat sume mari, între 8 și 9.000 de euro, pe diverse meciuri din SuperLigă, inclusiv ale echipei la care a jucat în acest an!!!

Prima dezvăluire în acest caz o făcuse un moderator TV, care primise drept răspuns de la federație că există în lucru o anchetă din cauza unor posibile pariuri jucate de către fotbalistul nominalizat mai sus. Asta îi mai lipsea Petrolului, la ce probleme grave există în club! Nu mai departe de ieri, situație absolut de neconceput la nivelul primului eșalon, ploieștenii nu au putut alinia, în meciul contra CSU Craiova, decât un lot având înscriși, la capitolul rezerve, nu mai puțin de cinci underi (câțiva fiind chiar juniori) și doar doi seniori, portarul Leitner și mijlocașul Budescu (foto jos), cel din urmă intrat în repriza secundă pe teren. Budi s-a afișat însă, după ultimul fluier și schimbarea tricoului cu marcatorul golului decisiv, Ivan, cu un „colăcel”, în dreptul burții, vizibil lesne dincolo de maleta strânsă pe corp. Fapt care l-a determinat pe un bine cunoscut comentator TV să-i ceară numărului 10 al Petrolului să… renunțe să mai joace, pentru a nu avea – Doamne, ferește! – probleme de sănătate, în viitorul apropiat. Da, așa s-a ajuns! la prezent și viitor sumbru, cu fotbaliști supraponderali pentru jocul de fotbal, cu lot subțiat – chiar dacă existau absențe, nici chiar să nu le poți acoperi la un nivel numeric competitiv acceptabil! – și cu un parior, de care s-a scăpat, poate, la timp. Totuși, să vedem care vor fi concluziile anchetei, la finalul acesteia. Mai pe scurt, un bilanț negativ care ar putea conduce, în condițiile în care echipe din subsol au început să câștige contra altora mult mai bine clasate, la o „rocadă” în ierarhie. Cu un marasm financiar pronunțat, banii promiși de noul staff executiv neapărând până în prezent, Petrolul este aproape în degringoladă. Play-out-ul nu-i floare la ureche, punctele se împart la doi, se știe deja, iar meciurile vor fi toate pe muchie de cuțit, Unele cu maximă presiune și în care – sau după care – apar accidentări, suspendări. Un efectiv numeric inferior altor grupări ar atrage după sine momente dintre cele mai delicate. Suporterii așteaptă ca apropiatul centenar s-o găsească pe Petrolul măcar în SuperLigă, dacă nu luptând – o Fata Morgana, în prezent – pentru o calificare în preliminariile Conference League. Ce vise!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)