Petrolul a… salvat-o pe Chiajna și a îngropat-o pe Gaz Metan Mediaș!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul a… salvat-o pe Chiajna și a îngropat-o pe Gaz Metan Mediaș!

Consilierul Mihai Teja a adunat un lot de 16 jucători, mari și lați, pentru deplasarea de la Chiajna, din ultima etapă a ediției 2014-2015 a campionatului Ligii 1. Pablo de Lucas și-a reziliat, chiar în ziua meciului împotriva Concordiei, contractul care avea drept scadență finele sezonului următor, Mohamed Tchite intenționa să-l imite, Jean Sony Alcenat s-a… temut de sinteticul de pe arena din Ilfov, una pe care se mai accidentase, nu chiar ca Laurențiu Marinescu, atunci când era pârloagă acolo, iar alți câțiva jucători au fost inapți de joc, din motive medicale. Chiar și așa, primul „11” a numărat șase străini și cinci români, monomul lor fiind condus spre centru, înainte de primul fluier al centralui George Cătălin Găman, de goal-keeper-ul brazilian Peterson dos Santos Pecanha. După un meci în care am consemnat folosirea, timp de 45 de minute, a lui Sebastian Gallegos, sărit mereu din schemă de-a lungul returului, dar mai ales primul gol al lui Patrick N’Koyi în Liga 1, congolezo-olandezul repetând isprava de-acum fix un an a lui Abel Camara, care punctase pentru întâia oară în echipamentul Petrolului, la Brașov, în poarta Coronei, tot în ultima rundă. N’Koyi și-a răzbunat în fața Concordiei toate nereușitele dintr-un campionat întreg, el deschizând scorul elegant, de la 8 metri (foto; www.looktv.ro), după o centrare de pe stânga a lui Kristian Ipșa, din minutul 11. Doar 360 de secunde au avut avantaj găzarii pe tabela de marcaj, ex-petrolistul Adrian Cristea egalând cu un șut senzațional în vinclul stâng, expediat de la mai bine de 30 de metri. Avea să fie scorul de la pauză, iar atunci, Chiajna era retrogradată, salvată fiind Gaz Metan Mediaș, care avea 0-0 la FC Brașov.

Mitanul secund a debutat după același scenariu, N’Koyi adăugându-și și un assist, tot de pe stânga, ca și Ipșa, autorul golului fiind Rok Kronaveter (52), reluare cu latul, de la 14 metri, mingea fiind scăpată în plasă de Florin Matache, portarul Concordiei. Atunci, ploieștenii au rezistat doar cu un minut mai mult față de reușita africanului cu pașaport batav, Florin Purece găsind culoarul favorabil, de la 17 metri, ulterior unei acțiuni a lui Vasile Maftei. Dar, și atunci, Mediașul încă mai spera, menținând tabela intactă la Brașov, spre deziluzia gazdelor de acolo, deja retrogradate și fără speranțe, parcă, nici măcar într-o minune. Au urmat însă schimbări neașteptate în tabăra „lupilor”, N’Koyi fiind înlocuit de junele Alexandru Chiriță, sarcina vârfului împins fiind lăsată pe seama unui alt tânăr jucător, George Mareș, cel care-l substituise puțin mai devreme pe Gevaro Nepomuceno. Înlocuirile au slăbit simțitor forța ofensivă a Petrolului, echipă care a primit – reușită a lui Marius Pena, în minutul 73, după un șut în cross, de pe stânga, ex-campionul cu Oțelul fiind singur-singurel! – golul ce avea să însemne nu numai salvarea Concordiei și îngroparea Gazului, ci și al doilea eșec consecutiv în această ediție, în deplasare, al „galben-albaștrilor”, după 15 meciuri la rând fără înfrângere. Mai mult, acum, CS Universitatea Craiova are posibilitatea să treacă pe locul 5, dacă o va învinge pe CFR Cluj, pe arena din Parcul Romanescu, Petrolul urmând a termina pe poziția a VI-a și pierzând bani mulți din drepturile TV. Dar era de așteptat după coșmarul pus la cale în iarnă, prin intrarea în insolvență și despărțirea, rând pe rând, de fotbaliști valoroși din lot.

La Chiajna, Teja a mizat pe următorii jucători: Pecanha (cpt) – Al. Coman, M. Marin, Ipșa (46 – Gallegos), Peteleu – I. Filip, Kronaveter – Nepomuceno (58 – Mareș), Pastorini, Astafei – N’Koyi (69 – Al. Chiriță). Arbitrul George Găman a fost asistat de Vasile Marinescu și Adrian Radu Ghinguleac, adiționali au fost Radu Petrescu și Alexandru Tudor, iar rezervă – Daniel Mitruți, primul și ultimul fiind din Craiova, iar restul – din București. Observatori de joc și de arbitraj au fost Bogdan Niculae (Voluntari) și, respectiv, Augustus Constantin (Râmnicu Vâlcea). Petrolul va afla abia sâmbătă, 30 mai 2015, în jurul orei 19.50, pe ce loc va termina acest campionat.