Petrolul a scăpat ieftin la Craiova. Deși, „lupii” au jucat aproape o repriză cu un om în plus!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul a scăpat ieftin la Craiova. Deși, „lupii” au jucat aproape o repriză cu un om în plus!

Meciul oficial de debut în 2016, de la Craiova, împotriva CS Universitatea, al unui Petrolul aflat în cea mai neagră perioadă a sa, și sportiv, dar și, mai ales, administrativo-economic, a fost așteptat cu sufletul la gură de către fanii „lupilor”. Un grup de suporteri, care a ocupat aproape tot sectorul din arena Extensiv, destinat echipei oaspete, i-a încurajat din plin pe Cobrea și pe coechipierii acestuia, dat totul a fost în van. Doar debutul de partidă, cu două oportunități de a deschide scorul, prin Marinescu și Paolucci (minutele 10, respectiv 11), a fost promițător pentru „galben-albaștri”. A fost de ajuns, apoi, o fază confuză în careul mic al ploieștenilor, după un corner executat înalt de Zlatinski, iar arbitrul Marius Avram a pus mingea pe var, impresia fiind că, în duel, pe linia lui „6 metri”, în poziție centrală, cu Acka, Guerriero ar fi atins mingea cu brațele. Greu de spus, mai ales că, în penultimul minut de prelungiri al jocului, același Avram, ca și experiemnatul asistent Aurel Onița, a judecat altfel un henț imens al lui Dumitraș, după o ținere reciprocă avută cu Michail, în careul mic. Cum, în minutul 19, s-a dictat lovitură de pedeapsă, iar Vătăjelu a avut norocul ca portarul advers să-i respingă mingea direct pentru o reluare simplă, în minutul 90+3 nu s-a mai procedat la fel, scorul final rămânând 2-0. Adică, acela stabilit în minutul 63, de Nuno Rocha, cu o „foarfecă” de mare efect, ulterior unor greșeli în lanț ale lui Begeorgi, depășit lejer de Ivan, Cobrea – a ieșit foarte târziu să blocheze -, și Inez, execuție defectuoasă în dorința de a împiedica balonul să ajungă la internaționalul din Insulele Capului Verde.

Culmea este că, din minutul 57 și până la finalul celor patru de prelungiri dictate de către Avram, Petrolul a avut un om în plus, mijlocașul central al formației CS Universitatea Craiova, Madson, primind atunci al doilea cartonaș galben și, implicit, pe cel roșu. Tocmai din acel moment, oltenii au devenit mai periculoși, viteza debordantă a tânărului internațional român Ivan – fotbalist pentru care, deja, Liga 1 este o… competiție prea mică! – și conlucrarea lui cu Bancu, Zlatinski ori, pe final, Băluță oferind mai multe situații de a înscrie pentru Craiova. Au rămas însă doar două goluri pe tabela de marcaj, cele ale gazdelor, și astfel se poate spune că oaspeții au scăpat chiar ieftin. Chiar dacă petroliștii ar putea acuza eroarea gravă de arbitraj din prelungiri. Dar, era prea târziu pentru a mai forța o eventuală egalare a scorului, dacă s-ar fi redus din handicap.

Antrenorul debutant pe banca Petrolului, Constantin Schumacher, care s-a afișat ca scos din cutie, purtând costum, cămașă albă și cravată, în contrast total cu… treningurile omologilor adverși, Daniel Mogoșanu și Victor Naicu, a optat pentru cel mai bun „11”de start avut la dispoziție. Încă de la reluare, a schimbat bine, mai întâi pe Varga cu Gavrilă, primul continuându-și „recitalul” de anul trecut, fiind absolut de neînțeles de ce a rămas pe loc, apoi, în același minut, 67, pe Marinescu și Zoubir, care deja… „înotau” în glodul de pe „Extensiv”, cu Michail și, respectiv, Ziani. Deci, din punctul de vedere al monitorizării tehnicianului, nu ar fi fost ceva de reproșat. Nu el a jucat, ci băieții lui, aleși foarte bine, în condițiile date. Iar dacă nici măcar jucători cu experiență în diverse eșaloane din vestul Europei nu au putut să depășească o trupă aflată destul timp în inferioritate numerică, ce ar mai fi de comentat? Poate doar că, în 11 contra 11, raportul de ocazii al primei reprize a fost de 2-2, pe când în 11 versus 10, de 4-2 pentru CSU Craiova, oportunitățile Petrolului fiind consemnate însă abia în minutele 84 și 90+4!

Deși s-a afirmat că „new Petrolul” ar fi asigurat – dacă ar fi început acum campionatul Ligii 1 Orange – un parcurs fără probleme, cel puțin, așa, la prima vedere, această declarație amintește de cea făcută, în vară, de către fostul manager sportiv și de ex-antrenorul principal de-atunci, care promiteau calificarea în… play-off. Tot la prima vedere, acest Petrolul nu pare superior celui din vara, toamna și ce a mai fost din decembrie 2015. Nicio garanție că poate da o replică onorabilă, nicio siguranță astfel că se poate înscrie cu argumente ferme în lupta de salvare de la retrogradare. Luați om cu om, cei care au bifat minute la Craiova s-au prezentat după cum urmează: Cobrea – câteva intervenții bune, putându-i-se imputa doar ușoara întârziere la ieșirea dintre buturi pentru a-l bloca eficient pe Ivan, la faza golului secund, David, cu o primă repriză slabă, în a doua mai revenind ceva, Inez – cu bune, dar și cu destule rele, Prestia, mai stăpân pe el, Begeorgi – slab, depășit oricând de mai sus-aminutul Ivan, Guerriero, modest, Pacar – mai eficient puțin pe stânga, decât pe dreapta, Marinescu, în stilul lui, dar jucând cu ambiție, Zoubir – mult prea timid, după ce făcuse puține faze bune, Varga, foarte slab, nimci notabil, Paolucci – speculativ, dar și ineficient, Gavrilă, în nota echipei, modest adică Ziani și Michail – la fel, cu un mic bonus pentru internaționalul algerian, dar unul foarte mic. Rămâne de văzut ce se va întâmpla duminica viitoare, acasă, cu Viitorul, deși speranța lui Schumacher la un stadion plin nu pare a mai avea acoperire în fapte, atunci. Fanii așteaptă rezultate. Dar, acestea continuă să nu vină!

CS UNIVERSITATEA: Straton 6.5 – Dumitraș 6.5, Iliev (cpt) 7, Acka 6.5, Vătăjelu 7.5 – Madson 5, Zlatinski 7 – Ivan 7.5, Nuno Rocha 8 (82 – Băluță), Bancu 7 (85 – Izvoranu) – Măzărache 6 (61 – Mateiu 6.5). Director tehnic: Daniel Mogoșanu. Antrenor: Victor Naicu.

PETROLUL: Cobrea (cpt) 6 – Al. David 6, Inez 5.5, Prestia 6, Begeorgi 5 – Guerriero 5 – Pacar 6, L. Marinescu 6 (67 – Michail 6), Zoubir 6 (67 – Ziani 6), Varga 5 (46 – B. Gavrilă 5.5) – Paolucci 6. Antrenor: Constantin Schumacher.

Au arbitrat: Marius Avram 5.5 (București) – Aurel Onița 6 (Constanța) și Mircea Orbuleț 7.5 (București).

Arbitru de rezervă: Iulian Dima (București).

Observatori: Romolos Gabor (Hunedoara), pentru joc, și Eduard Dumitrescu (Piotești), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Inez (25), Madson (39 și 57), Bancu (43), Zlatinski (47), Zoubir (47), B. Gavrilă (55), Guerriero (64).

Cartonaș roșu: Madson (57).

La sincronul de final, oferit televiziunilor care au transmis meciul, tehnicianul Petrolului a acuzat starea precară a terenului de pe arena Extensiv, motivând oarecum eșecul, clar, prin diferența de calitate dintre iarba pe care echipa lui s-a antrenat în Turcia și cea pe care a trebuit să dispute, în România, primul duel oficial. Așa a și fost, dar în aceeași „orezărie” au evoluat și Iliev & Co., nu-i mai puțin adevărat. Constantin Schumacher a spus că alta va fi exprimarea în etapa următoare, atunci când Cobrea și compania vor evolua, în ultima zi a week-end-ului viitor, de la ora 18.00, pe arena Ilie Oană, în compania Viitorului Constanța, o altă grupare care a debutat cu stângul în acest an, 1-2, la Ovidiu, cu plăcuta surpriză CSMS Iași.

Foto: www.fcpetrolul.ro