Petrolul a schimbat strategia: transferă la greu, acum, fotbaliști străini, într-un campionat care a debutat cu unele surprize! După Israel, Ghana și Belgia, ultimii sosiți vin din Olanda și Mali! Urmează Suedia?

Dragos Trestioreanu -

Petrolul a schimbat strategia: transferă la greu, acum, fotbaliști străini, într-un campionat care a debutat cu unele surprize! După Israel, Ghana și Belgia, ultimii sosiți vin din Olanda și Mali! Urmează Suedia?

După ce și-a cam speriat suporterii cu echipele folosite la primele două meciuri-test din mandatul noului antrenor principal, Viorel Moldovan, formații alcătuite preponderent din fotbaliști foarte tineri din propria pepinieră, jocuri pierdute cu CSO Plopeni, acasă (1-3), și Astra 2 (2-3), în deplasare, conducerea Petrolului Ploiești – aceasta va fi denumirea din sezonul 2020-2021 – s-a pus serios pe treabă și, schimbând cvasi-total strategia, a semnat deja contracte cu șase străini și un singur român! Toți sunt seniori, dar tineri sau destul de tineri, unul chiar având un CV interesant, ghanezul Amidu Salifu. Unicul autohton adus vara aceasta este fostul vârf de atac al unei ex-adversare din ultima etapă a trecutului play-off, CS Mioveni. Este vorba despre un atacant care a jucat și la Dinamo, atât la „satelit”, cât și la echipa mare, așa cum se zice în limbajul fotbalistic, adică Valentin Balint. În rest, reamintesc că Nir Lax și Ben Levi vin din Israel, Joeri Poelmans, din Belgia, iar ultimii sosiți sunt olandezul Bart Meijers (foto sus, alături de președintele executiv Costel Lazăr) și malianul Sorry Ibrahim Diarra (foto jos). Pe posturi, Salifu este un mijlocaș central trecut și pe la Fiorentina, Lax joacă pe același post cu africanul, compatriotul lui Nir, mai precis Levi, poate fi și mijlocaș de bandă dreaptă, și fundaș dreapta, în vreme ce Poelmans e fundaș stânga, iar Meijers și Diarra, fundaș central, respectiv vârf de atac. De subliniat că numai cel din urmă a mai jucat în România, la Ceahlăul Piatra Neamț, în Liga a III-a, restul venind acum pentru prima oară în campionatele autohtone. Vorba aceea, dacă nu s-a promovat cu români mulți și străini puțini, s-a schimbat acum calimera! :Și poate că următoarea țintă să fie… Suedia, Mirza Halvadzic debutând cu un gol superb, la probe! De urmărit…

Cu siguranță că, acum, fanii s-au mai liniștit în privința lotului pentru sezonul care a început sâmbătă, 29 august 2020, cu unele surprize, dintre care cea mai mare este, fără discuție, succesul unei nou-promovate, Unirea Slobozia. Cea care – fără a avea un efectiv cu nume sonore – a dispus meritoriu, pe teren propriu, de o trupă aflată la numai un minut de… promovarea în Liga 1, Turris-Oltul Turnu Măgurele, la care a jucat fostul „lup” Ștefan Blănaru, iar Ștefan Bărboianu a fost rezervă neutilizată. S-a terminat 1-0 pentru echipa președintelui executiv Ilie Lemnaru și a antrenorului Enache Costea, după golul lui Muscă (90+1)! Tot o surpriză, dar mai pe jumătate să zic așa, a fost doar remiza scoasă de CS Mioveni – cu un lot din care face parte acum și ex-căpitanul Petrolului, Laurențiu Marinescu – pe terenul echipei ASU Poli Timișoara (0-0). Dacă Unirea a reușit să detoneze „bomba”, în schimb alte două nou-promovate, Fotbal Comuna Recea și CSM Slatina, la care a debutat fostul junior al „lupilor” din sezonul trecut, Ianis Stoica, au început cu stângul, pierzând acasă cu același scor, 0-1, cu FK Csikszereda (gol al lui Bara Levente, în minutul 30) și, respectiv, Dunărea Călărași (Valentin Alexandru; 81). Dat fiind că Gloria Buzău, și în această ediție de campionat, nu are drept de promovare, iar Concordia Chiajna a făcut o campanie de transferuri absolut de lăudat – Arnăutu (ex-Petrolul), Biceanu (ex-Astra Giurgiu), Llullaku (ultima oară la Șahtior Soligursk, în Belarus), Hergheligiu (ex-CS Mioveni), Kanda (ex-Farul) și Nsiah (ultima oară la Thanh Hoa FC, din Vietnam) -, scorul de 1-1 (Chică-Roșă; minutul 3, respectiv Llullaku; 13) înregistrat pe arena din Crâng poate fi numit chiar o surpriză! Duminică, de la 13.00, Viitorul Pandurii Târgu Jiu va primi replica Rapidului, luni, de la 17.30, Aerostar Bacău pe cea a Universității Cluj, iar marți, va veni rândul Petrolului să debuteze în actualul sezon, contra Farului, de la 19.30, pe „Ilie Oană”. După cum se observă, de data aceasta „lupii” au fost programați să joace la o oră de seară, ca nicio altă colegă de întrecere, în afara oponentei sale, evident! Au rămas de reprogramat partidele dintre FC Universitatea 1948 Craiova și Ripensia Timișoara, respectiv Metaloglobus București cu Pandurii Târgu Jiu, amânate sine die din cauza mai multor infectări cu virusul Covid-19, în taberele grupărilor oltene! De consemnat și că patru arbitri, doi centrali și tot atâția asistenți, cărora nu li s-au dat numele de către CCA, au fost „trași pe dreapta”, din același motiv! Una peste alta, se anunță un campionat cu… de toate!

Foto: www.fcpetrolul.ro