Petrolul a câștigat prima „finală” a speranțelor de salvare

Dragos Trestioreanu -

Petrolul a câștigat prima „finală” a speranțelor de salvare

„Derbiul suferinței” dintre Petrolul și ACS Poli Timișoara, desfășurat luni, 16 mai 2016, pe arena Ilie Oană, a început în forță, Astafei ratând, în minutul 2, deschiderea scorului, la o pasă excelentă în careul mare a lui Zoubir, în fapt cei doi fotbaliști care și-au pus din plin amprenta pe desfășurarea jocului din prima repriză. Schimbând cu puțin timp înaintea primului fluier al arbitrului Andrei Florin Chivulete componența cvartetului din spatele vârfului împins al echipei sale, antrenorul principal Ionel Gane a optat pentru mutarea lui Ziani spre dreapta, în locul prevăzut pentru Stana, cel care a trebuit să declare… forfait după exericițiile de încălzire, din cauza unor probleme medicale ce-au recidivat, și l-a pus pe Mareș în lateral stânga. A fost o mișcare inspirată, deoarece – avându-l pe Guerriero ca element de siguranță – Ziani a avut libertate de mișcare, fiind un veritabil dirijor al formației sale. Drept urmare, Petrolul s-a prezentat ca o echipă ofensivă, suita de ocazii mari la poarta lui Smaranda fiind o încântare pentru cei doar 2.000 de suporteri aflați în tribune și peluze. Semn că trecutul nu prea îndepărtat, cu asistențe numeroase, nu a fost rodul unei pasiuni adevărate, ci mai degrabă al unei… mode!

În afara celor două reușite, din primele 45 de minute, scorul la pauză fiind 2-0 pentru „lupi”, au mai fost consemnate încă alte patru oportunități de a marca ale acestora, față de doar două ale bănățenilor. Ploieștenii au marcat în urma unor faze trase la indigo. La cea dintâi, pe o degajare fără adresă a lui Cânu, junele David a trimis direct la Zoubir, aflat în careul mare, ușor lateral dreapta, francezul l-a driblat elegant pe spaniolul Abel Suarez, care l-a tras apoi de braț, penaltiul fiind transformat cu fentă de Astafei, în minutul 15. După alte 12 minute, același Zoubir l-a deschis „printre” pe Astafei, care a preluat și a ajuns aproape în același loc în care fusese faultat anterior autorul pasei, Smaranda trântindu-l în suprafața de pedeapsă pe… „omologul” cu cască, după ce acesta din urmă „înțepase” mingea în fața portarului, ploieșteanul câștigând astfel al doilea duel al purtătorilor de accesoriu de pe cap. Potrivit principiului că jucătorul care obține o lovitură de la „11 metri” nu o și execută, de regulă, Astafei i-a permis lui Zoubir (foto, www.fcpetrolul.ro; Cristian STAVRI) să transforme, și el, de la punctul cu var, pe mijlocul porții. La 2-0 și dominând jocul într-o manieră extrem de clară, petroliștii s-au liniștit și pe ei, și pe suporteri.

La reluare însă, după două ocazii ale gazdelor, la un corner de pe dreapta executat de Goga, englezul Nimely a pus capul, de la 6 metri, pentru un „cross”, dintre Begeorgi și Benga, balonul intrând în plasă la colțul lung. Era minutul 67, iar reușita oaspeților a fost una împ0triva cursului jocului. Dar, intrat perfect în joc, având deja o ratare la activ, Pacar nu l-a mai iertat pe Smaranda exact când s-a intrat în ultimul sfert de oră al meciului, el fructificând la colțul lung, de la 10 metri, dintr-un unghi de 45 de grade, dreapta, o pasă de senzație a lui Ziani, elvețiano-croatul marcând astfel primul său gol în echipamentul galben-albastru. Până la final, tot Petrolul a fost echipa mai periculoasă, însă – din nou – contrar cursului jocului – timișorenii au redus din handicap, tot printr-un eneglez și tot printr-un… deja-vu: corner din dreapta al lui Goga și „cap” al lui Jenkins, de la 8 metri, central, mingea ducându-se sus în plasă. S-a terminat 3-2, un scor care nu reflectă deloc fidel diferența dintre cele două combatante prezente pe gazonul stadionului din Ploiești. A fost un succes pe deplin meritat al lui Cobrea și compania, după un meci foarte bun, în care toți jucătorii care au fost folosiți au dat satisfacție. Evident, neluându-i în calcul și pe cei introduși în minutele de prelungiri, cei care nu prea au mai apucat să atingă mingea.

ACS Poli a plătit tribut foarte serios numeroaselor absențe din efectiv, din varii motive, dar a avut meritul de a nu se fi închis în defensivă, ci a contribuit la spectacolul de pe gazonul mult îmbunătățit de pe „Ilie Oană”. De remarcat debutul curajos al unui junior de 18 ani al oaspeților, Deian Cristian Sorescu, pe bancă rămânând un alt foarte talentat tânăr, Harald Adrian Fridrich.

Cursa de salvare a Petrolului continuă, viitoarea „finală” fiind programată sâmbătă, 21 mai, ora 17.00, pe arena Anghel Iordănescu, din Voluntari, care vă găzdui un meci de… șase puncte. Dacă vor lega trei victorii, „lupii”se vor apropia la doar un punct de locul de baraj, ocupat în prezent tocmai de FC Voluntari. În acest moment, găzarii sunt la două lungimi de adversara din această etapă și la patru de viitoarele gazde ale lor. Bănățenii vor combate, în runda următoare, acasă, cu FC Botoșani, o grupare scăpată, matematic, de retrogradare, după runda a XI-a.

PETROLUL: Cobrea (cpt) 6 – Al. David 6.5, Mișelăricu 6.5, Benga 6.5, Begeorgi 6.5 – Gavrilă 7 (90 – Bucșa), Ziani 7.5 (90+2 – Alecsandru), Guerriero 7, Mareș 6.5 (60 – Pacar 7.5) – Zoubir 8.5 – Astafei 8. Antrenor: Ionel Gane.

ACS POLI: Smaranda 5 – Melinte 6, Bocșan 5, Cânu 5, D. Popescu 6 – Abel Suarez 4.5 – Bărbuț 5, Jenkins 7, Nimely 7 (79 – Sorescu) – Goga 6.5 – Rajcomar 5 (46 – Doman 5). Antrenor: Petre Grigoraș.

Au arbitrat: Andrei Florin Chivulete 7 (București) – George Florin Neacșu 6.5 (Câmpulung Muscel) și Daniel Mitruți 6.5 (Craiova).

Arbitru de rezervă: Iulian Dima (București).

Observatori: Ion Craiu (București), pentru joc, și Sorin Boca (Iași), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Abel Suarez (14), Mareș (18), Bocșan (21), Smaranda (27), Begeorgi (56), Cobrea (70), Nimely (70), Mișelăricu (86).

După acest rezultat favorabil, venit după unul la fel, cel din partida precedentă de acasă, contra CFR Cluj, toată suflarea fotbalistică ploieșteană a mai căpătat… ceva culoare în obraji, la finalul meciului cu ACS Poli, Jerry Gane declarând: „Ne putem agăța de ultima noastră speranță și acum, am ajuns la patru puncte de locul de baraj, iar meciul de la Voluntari chiar că devine foarte decisiv. Noi suntem aproape, nu-i ușor, încercăm. Sigur că ar fi așa, la figurat, o palmă pentru cei care nu au crezut în noi”. La rândul lui, autorul primului gol al învingătorilor, Victor Astafei, a recunoscut că „mi-am spus că-mi doresc ca, în ultima etapă, să mai avem încă șanse matematice și să facem atunci o surpriză”. În acest context, meciul cu echipa lui Dumitru Dragomir este unul de… a fi sau a nu fi!