Petrolul – CFR, cel mai așteptat meci din vara lui 2013. Astăzi, disputat în… alte condiții

Dragos Trestioreanu -

Petrolul – CFR, cel mai așteptat meci din vara lui 2013. Astăzi, disputat în… alte condiții

Aproape cu nicio adversară din Liga 1, din vara lui 2011 încoace, de când a revenit în primul eșalon, după o „penitență” de șapte ani, Petrolul nu a făcut meciuri atât de spectaculoase ca și cu CFR Cluj. Cea mai așteptată partidă directă, pentru ambele cluburi, a fost cea de pe 1 iunie 2013, de pe „Arena Națională”, din finala Cupei României-Timișoreana, încheiată cu succesul „lupilor”, echipa de atunci, cu Bokila, Hamutovski, Hamza, Mustivar, Boudjemaa, Alcenat, Hoban, Grozav & Co. impunându-se cu scorul de 1-0 și aducând în vitrina clubului, pentru a treia oară, trofeul competiției așa-numite KO!

Anii au trecut, confruntările între Petrolul și CFR, din campionat, nu și-au pierdut din farmec, însă – astăzi – altele sunt condițiile. Penalizate înainte de startul sezonului cu câte șase puncte, clujenii mai primind, în acest an, încă patru, combatantele de după-amiază de pe arena Ilie Oană, de la ora 18.00, au trebuit să se mulțumescă cu o prezență în play-out. Deși altădată se luptau pentru locurile de pe podium. Trupa din cartierul clujean Gruia a rezistat cu bine însă șocului, astfel încât, nu numai că nu are emoții în privința retrogradării, ci speră ca – la revenirea, după numai trei ani, pe cel mai mare stadion din România – va reuși marți, 10 mai, ceea ce nu a fost în stare de… Ziua Copilului, în 2013! Adică, să mai adauge o mare performanță, după duelul cu Dinamo, la un palmares și-așa bine „garnisit”, pe termen destul de scurt.

Petrolul, în schimb, a acuzat din plin decizia de intrare în insolvență, restructurările masive de efectiv, din vara și iarna trecute, lipsa acută de bani și – de ce nu? – spre deosebire de CFR și cele „numai” șase puncte de penalizare. Dacă a crezut cineva din conducerea clubului găzarilor că un… miracol se poate înfăptui cu fotbaliști neplătiți de luni bune, asta ar fi însemnat că nu prea știe pe ce lume trăiește!

Ieri, cu o zi înaintea etapei a X-a a play-out-ului, pentru a treia oară consecutiv în ultimele săptămâni, antrenorul principal Ionel Tersinio Gane (foto; www.fcpetrolul.ro) a trebuit să vorbească mai mult despre… salarii neachitate! Inclusiv cel al lui și al secundului George Biță! Astfel, nu a mai pedalat, ca înainte de startul părții a doua a acestei faze a competiției, pe orgoliu. Tehnicianul nu a vrut să devină, evident, ridicol, atâta vreme cât gâdilarea orgoliului nu poate ține la infinit, jucătorilor fiindu-le mintea la cei de la care să… mai împrumute bani, ei neîncasând remunerații de trei sau cinci luni! Sigur, viața merge înainte. De sperat că până la finele campionatului, fiindcă o retragere înainte de finiș ar însemna o pată mare pe obrazul nu al jucătorilor, ci al celor care au adus Petrolul aproape de moarte clinică!

Singura mulțumire a lui Jerry Gane, în privința meciului de azi, care va fi preluat în direct de televiziunile Look Plus, DigiSport și Dolcesport, este că va avea la dispoziție, pentru prima oară, întregul lot. Situație în care totuși ar putea să-i dea șansa de a reveni printre titulari unui jucător care nu a mai prins primul „11” de ceva vreme. Iată care ar ar fi opțiunea lui Gane: Cobrea – Beța, Mișelăricu, Benga, Begeorgi – Stana, Guerriero – Gavrilă, Ziani, Zoubir – Astafei. La rândul său, omologul portughez al antrenorului „galben-albaștrilor, Antonio Conceicao, va miza cu siguranță pe o echipă ce va fi condusă din teren de căpitanu-i compatriot Mario Camora, singurul dintre cei care au mai rămas – din ambele tabere – pe loc de la finala Cupei României, din 2013! Deci, Conceicao ar putea începe meciul cu următoarea distribuție: Marc – Tiago Lopes, Larie, Goian, Camora – Petrucci, Gomelt – Jakoliș, Cristian Lopez, Nouvier – Bud. Lusitanul are și „bancă” foarte bună, cu portarul Mincă și jucătorii de câmp Dani Coelho, Andrei Mureșan, Alexandru Păun, Sergiu Negruț, Vitor Bruno și Steve Beleck. Asta în vreme ce la Petrolul, pentru rezerve se va alege, în afara goal-keeper-ului Iustin Popescu, dintre Alexandru David, Roberto Alecsandru, Dan Bucșa, George Mareș, Janko Pacar, Markos Michail și Michelle Paolucci. De subliniat că din formația CFR-ului face parte un fotbalist despre care s-a zvonit că le-ar fi fost propus găzarilor în vara trecută, dar nu i s-ar fi acordat atenție atunci: actualul golgheter spaniol al trupei din „Gruia”, spaniolul Cristian Santamaria Lopez!

Meciul dintre Petrolul și CFR Cluj va fi condus de un arbitru mai puțin folosit în această postură la partidele din actualul sezon al Ligii 1 Orange: Ionuț Coza, din Cernica (județul Ilfov). El urmează a fi asistat la cele două linii de către Valentin Avram (București) și debutantul lugojean Constantin Raul Ghiciulescu, iar din afara terenului – de rezerva George Rădulescu, domiciliat tot în capitala țării. Cu ochii pe organizatorii întâlnirii va sta fostul jurnalist Adrian Ionescu, tot din București, iar pe brigada de arbitri, ex-centralul purtător de ecuson FIFA, Augustus Constantin, din Râmnicu Vâlcea, nepotul fostului portar al Petrolului, Gheorghe Constantin. LPF a decretat acest joc ca fiind unul cu grad mediu de risc.