Petrolul – dificultăți în defensivă la meciuri amicale! Sepsi Sfântu Gheorghe a „perforat” de cinci ori poarta lui Avram, cel care i-a avut în față pe „debutanții” Olaru și Huja!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul – dificultăți în defensivă la meciuri amicale! Sepsi Sfântu Gheorghe a „perforat” de cinci ori poarta lui Avram, cel care i-a avut în față pe „debutanții” Olaru și Huja!

După un bizar 2-8 suferit în primul meci amical din acest sezon, disputat contra unei formații din Liga 1 de fotbal, mai precis FC Voluntari, echipa Petrolul Ploiești, din Liga a II-a, a încasat vineri, 9 octombrie 2020, la Ghimbav, de la Sepsi Sfântu Gheorghe, nu mai puțin de cinci goluri.Unele care au amărât mai mult pe suporterul „lupilor” decât cele patru reușite ale acestora din același test, dintre care trei au fost ale tandemului neașteptat al unor mai noi „galben-albaștri”: Buhăescu-Diarra. Al doilea joc-test cu o prim-divizionară – prilejuit de decalarea partidei oficiale, de acasă, împotriva CSM Slatina, cea care, între timp, pierduse dreptul de a amâna duelul oficial, deoarece se anulase cantonamentul de la Snagov al echipei naționale de juniori „U 19” a României, acolo unde se aflau Ianis Stoica și Andrei Iana, de la trupa olteană – se mutase în județul Brașov, din Covasna. Asta fiindcă terenurile din Sfântu Gheorghe au fost impracticabile, din cauza ploilor. Se speră că, sacrificând-o pe Petrolul – divizionară secundă căreia i-au aglomerat programul din a doua parte a lunii octombrie -, cei de la FRF au putut menține astfel la cote înalte calitatea gazonului de pe arena Ilie Oană, pentru o confruntare din Liga Națiunilor, cea dintre primele reprezentative ale României și Austriei, de pe 14 octombrie, ora 21.45. Din acest motiv, jucătorii lui Viorel Moldovan au trebuit ca, la coborârea de la munte, să meargă astăzi, 10 octombrie, la FC Voluntari, pentru – eventual – revanșa din jocul-test mai sus-amintit, de la începutul sezonului. Din nou, pe un alt teren decât cele de acasă, la Brazi, de exemplu, urmând a evolua, în acest week-end, formațiile de juniori „U 19” și „U 17”, în campionatul Ligii Elitelor.

Profitând că i s-au programat două partide amicale în perioada de pauză forțată, la numai 24 de ore una după alta, Moldovan a optat, în mod absolut firesc, pentru formule de echipă diferite. Ieri, a fost rândul celei cu fotbaliști mai puțin folosiți sau chiar deloc, cu excepția portarului Avram, de cinci ori titular în acest sezon, iar mâine, în Ilfov, vor combate titularii, plus ultimul sosit, portarul bulgar Kitanov. Cu un cvartet format din Olaru și belgianul Poelmans, pe benzi, și în centru avându-i pe Răuță și pe portughezul de origine română Huja, Petrolul a primit… cvasi echilibrat goluri, pe fiecare repriză, mai exact trei în prima, de la Vașvari (minutul 9, dintr-un penalti, la faultul în careu al columbiano-spaniolul  Mondragón, asupra lui Achahbar), Golofca (17) și suedezo-bosniacul Bajirovic (42), respectiv două, în cea secundă: olandezo-marocanul Achahbar (63) și Fülöp István (71). Cel din urmă a stabilit și rezultatul final: 5-4 (3-2), unul ca la… polo! Așa a și fost și ambianța de la Ghimbav, acolo unde a plouat necontenit, pe parcursul amicalului de vineri. De subliniat că, de fiecare dată, petroliștii au egalat după câte un gol al adversarilor, însă nu au mai reușit s-o facă și după reușita lui Fülöp. De remarcat modul eficient în care au colaborat petroliștii Buhăescu și Diarra, românul și africanul fiind la originea a trei dintre cele patru reușite ale mai noii lor echipe. Mai întâi, moldoveanul din Vaslui (14) a beneficiat de o pasă a atacantului de culoare, apoi, rolurile s-au inversat, înscriind cel din urmă (40), iar după ce Matiș (50) a restabilit egalitatea la 3, printr-un șut frumos la colțul lung, același Buhăescu (65) a transformat o lovitură de pedeapsă, obținută de către partenerul de tandem de la înscrierea golurilor și a paselor de gol! Iată și jucătorii folosiți de Viorel Moldovan și staff-ul acestuia: Avram – Olaru, Răuță, Huja, Poelmans –  Mondragón (75 – Nicolae) – Levi (75 – Iovu), Matiș (75 – Enache), Botic (75 – Nițescu), Diarra – Buhăescu.

Dar, potrivit www.fcpetrolul.ro, în afara celor nouă goluri, au fost mai multe alte faze calde, la ambele porți, dar rămase fără reușite pe tabela de marcaj. Îmbucurător este numărul de goluri bifate de Petrolul, însă, un nou semn de întrebare a apărut în privința apărării. Dar să-l punem pe modul deschis de a juca al combatantelor, care au mizat pe… spectacol, în dauna pragmatismului, fiind vorba despre un meci amical! Un test tratat totuși cu maximă seriozitate de echipa lui Leo Grozavu, fostul tehnician al trupei găzarilor folosind cei mai buni echipieri ai săi, printre care și pe fostul portar al lui Real Madrid, Jesus Fernandez (ex-CFR Cluj). A lipsit atacantul-golgheter Pavol Šafranko, convocat la echipa națională a Slovaciei, iar românul Florin Ștefan a fost trecut în lista B pentru meciul României cu Islanda, încheiat cu victoria gazdelor, cu scorul de 2-1, fapt ce-a coincis cu eliminarea tricolorilor noștri din drumul spre EURO 2021! Altfel, dacă despre căpitanul covăsnenilor, Rachid Bouhenna, s-a scris că ar fi făcut obiectul unui transfer de ultima oră, pe 5 octombrie 2020, la CFR Cluj, acolo a ajuns definitiv, de fapt, numai un „under 21”, mai precis internaționalul de juniori și tineret Nicolae Carnat. În schimbul acestuia a sosit la Sepsi, de la campioni, sub formă de împrumut, Claudiu Petrila. Tânăr fotbalist pe care fostul președinte executiv al Petrolului din turul campionatului trecut, Marius Stan, declara, odată, că a fost aproape să îl aducă la Ploiești, în mercato de iarnă din 2019, dar se opusese atunci Dan Petrescu, antrenorul principal al „vișiniilor!

Foto: www.fcpetrolul.ro (Cristi STAVRI)