Petrolul – egala deţinătoarei eventului din Slovenia, NK Maribor

Redactia -

Petrolul – egala deţinătoarei eventului din Slovenia, NK Maribor

Joi, 27 iunie 2013, pe frumoasa arenă Ljudski, din Maribor, campioana ultimelor trei ediţii ale primei ligi din Slovenia, NK Maribor, care este şi deţinătoarea Cupei Sloveniei, în ediţiile 2011-2012 şi 2012-2013, a terminat la egalitate meciul amical cu Petrolul Ploieşti, scor: 1-1 (0-1). Partida a fost decisă de transformarea a două lovituri de pedeapsă. În prima repriză (minutul 35), a deschis scorul Dejan Mezga (foto jos – privit din spate de Jean Phillipe Mendy, nr. 14, Ovidiu Hoban şi Pablo de Lucas Torres, iar din plan mai îndepărtat, de Ruben Ramos Martinez; www.nkmaribor.com), în cea secundă, Jeremy Bokila (61) punctând şi el. Antrenorul ploieştenilor, Cosmin Contra, a optat pentru o primă formulă incluzînd nouă jucători străini şi doi români, trebuind să recurgă însă la o a treia improvizaţie pe postul de fundaş dreapta, în absenţele lui Jean Sony Alcenat şi Sebastian Achim. Astfel, după juniorul Nini Popescu şi Romario Santos Pires, i-a venit rândul lui Geraldo Alves să se „sacrifice”, dar – folosit acolo unde mai jucase, sporadic e drept, şi la Steaua – al treilea căpitan al „lupilor” s-a descurcat destul de bine, graţie experienţei sale. Contra a mizat din minutul 1 pe următorii fotbalişti: Pecanha – Geraldo, Hoban, Enza-Yamissi, Guilherme – Pablo de Lucas, Mustivar (cpt) – Ruben Ramos, Younes, Grozav – Bokila. Interesant este că vârful de atac din primul mitan al lui NK Maribor a fost francezul Jean Phillipe Mendy, ajuns acolo după un lung periplu pe la formaţiile FC Versailles, Evian, Thonon Gaillard, toate trei din Franţa, Dinamo Bucureşti şi… Petrolul Ploieşti, ambele din România, Spal (Italia) şi Koper, tot din Slovenia.

Imediat la reluare, „Guriţă” i-a introdus pe teren, ca fundaş dreapta, pe recent ajunsul în Slovenia, Elhad Naziri, despre care se spunea că i s-ar fi reziliat contractul, şi ca mijlocaş de bandă, pe aceeaşi parte – pe Damien Boudjemaa, fiind înlocuiţi Ovidiu Hoban şi, respectiv, Ruben Ramos Martinez, spaniolul nerupând nci în al doilea test gura târgului. Apoi, la nouă minute, Romario Santos Pires l-a substituit pe Sony Mustivar, care i-a predat banderola lui Gerlado, singurul care a stat pe teren tot meciul. După o oră de joc, Peterson dos Santos Pecanha (foto sus, respingând o mine înaltă; www.nkmaribor.com) i-a lăsat locul între buturi lui Mircea Bornescu, iar în minutul 63, tehnicianul „galben-albaştrilor” – aceleaşi culori având şi gazdele slovene Mezga_transforma_penaltiul– a optat pentru schimbarea a nu mai puţin de şase elevi ai săi, Gheorghe Grozav, Jeremy Bokila, Hamza Younes, Guilherme Haubert Sitya, Pablo de Lucas Torres şi Manasse Ruben Enza-Yamissi lăsându-le locul lui Vlad Morar, Francisco Sandaza, Adrian Cristea, Constantin Grecu, Marian Cristescu şi, respectiv, Ionuţ Neag. Nu au fost folosiţi deloc portarii Valincius Povilas şi Iuliu Oprea şi jucătorii de câmp Achim, Andrei Lungu, plus juniorii Nini Popescu şi Adrian Ilie, ultimul neprinzând niciun minut în cele trei teste de până acum.

Dacă, până la momentul primirii golului, petroliştii au oferit o replică bună, dar numai în propria jumătate de teren, nelăsându-şi adversarii să-şi creeze prea multe ocazii de gol, în schimb, în ofensivă, combinaţiile nu au mers decât rar, singurele oportunităţi mai bune avându-le Hamza Younes, în minutele 5 şi 28. În repriza a doua, în afara golului egalizator al oaspeţilor, cele două combatante nu au mai ameninţat des buturile, astfel că rezultatul final a fost absolut echitabil, nivelul întâlnirii fiind însă ceva mai scăzut. Dar, dat fiind faptul că a fost vorba doar despre un meci de pregătire, nu se pot da încă verdicte. Ca o primă concluzie, analizându-i pe nou-veniţi, cu excepţia lui Lungu, neutilizat, niciunul nu a impresionat în mod desoebit, notă de trecere putând primi Pecanha şi, eventual, Pablo de Lucas. Mai sunt încă trei partide amicale de disputat, aşa că mai este timp pentru reglaje, marea problemă rămânând postul de fundaş dreapta, negăsindu-se mai deloc soluţii eficiente. Totuşi, dacă, după desfăşurarea a jumătate dintre teste, nu au apărut încă fotbalişti noi pe posturile care realmente trebuie acoperite, acest fapt nu este deloc îmbucurător. Duminică, 30 iunie, Petrolul va combate cu o altă campioană, cea a Serbiei, Partizan Belgrad.