Petrolul, înaintea primului dintre cele opt viitoare „meciuri speciale”. Va fi gazda unei echipe ce visează la… cupele europene!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul, înaintea primului dintre cele opt viitoare „meciuri speciale”. Va fi gazda unei echipe ce visează la… cupele europene!

Astăzi, 15 aprilie 2015, la ora 20.30, pe arena Ilie Oană, în direct la televiziunile Look TV, DigiSport și Dolcesport, arbitrul vâlcean Adrian Comănescu va fluiera debutul primului dintre cele opt așa-numite „meciuri speciale” ale Petrolului, disputate cu speranța înfăptuirii unui miracol – ocuparea măcar a unui loc de baraj. Va fi însă o partidă dificilă, avdersara numindu-se CS Universitatea Craiova, grupare care i-a învins pe „lupi” în primul joc oficial din acest an, cel din antepenultima etapă a sezonului regular. Atunci, a fost 2-0 pentru formația antrenată de Daniel Mogoșanu și Victor Naicu, una care mai avea, la acel moment, șanse teoretice la pătrunderea în play-off. Nu a fost să fie, iar oltenii au ajuns astfel în play-out, ocupând înaintea ultimei runde a primei părți a acestei faze a întrecerilor Ligii 1 Orange poziția secundă (a opta din clasamentul general).

Pentru Petrolul, a devenit cât se poate de clar că toate duelurile – indiferent de numele oponentei și a locului de desfășurare – trebuie atacate exclusiv la victorie. Odată cu instalarea antrenorului Ionel Tersinio Gane (foto, în dreapta; www.fcpetrolul.ro) a fost remarcat un vizibil progres, o descătușare după seria de eșecuri consecutive, s-au mai acumulat puncte, s-au mai și irosit altele, e drept, dar numai din cauza unor erori personale ale băieților săi, a mai fost și ghinion etc. Supărător este că, în ultimele două etape, s-au încasat trei cartonașe roșii, iar dacă ultimul nu i se poate imputa prea mult lui Bucșa, absent de la meciul cu oltenii din cauza suspendării pentru o etapă, neplăcut fiind și că trebuie să plătească și o amendă de 740 de lei, primele două parcă ar fi fost… cerute! Atât Stana, cât și Pulhac puteau evita al doilea avertisment, implicit expulzarea lor din teren din repriza secundă a partidei contra echipei FC Voluntari. Ambii au stat în tribună la confruntarea de la Chiajna, cel dintâi putând fi titular împăotriva Craiovei, în vreme ce fostul dinamovist a fost trimis să se antreneze cu… juniorii, ca și Varga, conducerea clubului găzarilor arătând că s-a depășit limita de suportabilitate, în privința… erorilor, respectiv mofturilor celor doi bucureșteni!

Înaintea disputei cu echipa pe care a antrenat-o, CS Universitatea Craiova, Gane a declarat, fără echivoc, în conferință de presă, că „vom întâlni un adversar cu un obiectiv diferit faţă de al nostru, pentru că se luptă pentru un loc în cupele europene. CS Universitatea Craiova este o echipă bună, dar și cu evoluţii inconstante în ultima perioadă, atât ca joc, cât şi ca rezultate. Ne aşteaptă totuși un meci important, dar numele oponentei nu schimbă cu nimic ceea ce înseamnă obiectivul nostru şi ideea de a recupera, pe acest final de campionat, distanţa care ne separă de contracandidatele noastre din lupta de salvare de la retrogradare. Am pierdut câteva puncte importante în ultimele două partide, pe acele neatenţii legate, în primul rând, de cartonaşele roşii primite, sperând ca, la meciul contra Craiovei, să nu mai avem parte de aşa ceva. O victorie pe arena Ilie Oană ar însemna foarte mult pentru noi, în perspectiva etapelor care urmează. De când sunt la Petrolul, am reuşit să obţinem puncte în meciurile din deplasare, iar acum sper să câştigăm un meci şi acasă. Trebuie să ne mulţumim suporterii, pe care i-am văzut alături de noi şi la jocul cu FC Voluntari, şi la Chiajna. Ne-au încurajat foarte mult şi sper să o facă şi acum. Jocul nostru a crescut de la etapă la etapă. Punem presiune pe adversar, dominăm, avem organizare şi posesie bună, însă, aşa cum am mai spus, trebuie să eliminăm acele greşeli pe care le-am comis la meciurile trecute. Trebuie să câştigăm, pentru că, uitându-ne pe program, vedem că, în ultimele opt partide, vom disputa cinci pe terenul nostru. Iar asta ar trebui să fie un atu pentru Petrolul. Partida cu CS Universitatea  Craiova poate să pară una specială pentru mine, pentru că sunt de acolo, am antrenat această echipă şi îi cunosc foarte bine pe majoritatea jucătorilor. Dar, pentru că avem mare nevoie de puncte, fiecare joc al nostru este, de fapt, unul special”! Prezent, și el, la aceeași întâlnire cu jurnaliștii, căpitanul Petrolului, Alberto Cobrea (foto, în stânga; www.fcpetrolul.ro), „eroul negativ” al duelului din etapa trecută, a spus: „Am trecut peste momentul de la Chiajna, acolo unde eu am făcut o prostie şi mi-am cerut, apoi, scuze colegilor şi tuturor celorlalţi, pentru greşeala comisă. Vom întâlni poate cea mai bună echipă din play-out, CS Universitatea Craiova, una având jucători foarte valoroşi, dar şi fotbalişti tineri, de perspectivă, unii dintre ei cu dorinţa să ajungă la Campionatul European. Noi trebuie să ne facem treaba noastră, să avem continuitate în rezultate pozitive şi să adunăm puncte. Chiar dacă, poate, pare că este puţin prea târziu, trebuie să dăm totul până la capăt. Credem cu toţii în continuare şi o să ne jucăm şansa până la final”.

Fără a benficia de serviciile lui Bucșa și, posibil, ale lui David, inclus în lotul de 19, așa, pentru orice eventualitate, fiind fără șanse prea mari de a prinde și raportul de joc, fundașul dreapta nefiind recuperat total după durerile la spate, Ionel Gane ar putea… risca pentru un 1-4-1-4-1 ultraofensiv: Cobrea – Beța, Mișelăricu, Benga, Begeorgi – Stana – Gavrilă, Ziani,. Zoubir, Astafei – Michail. Un „modul” cu șapte români și doar patru străini, pe bancă putând lua loc portarul Popescu și jucătorii de câmp Alecsandru, Inez, Guerriero, Mareș, Pacar și Paolucci. Și oaspeții de azi au un jucător suspendat tot pentru o rundă și amendat cu aceeași sumă, 740 de lei, Bancu fiind eliminat, după cumul de cartonașe, în disputa de pe arena din Parcul Romanescu, cu CFR Cluj, încheiată la egalitate, 1-1. Una cu mult noroc pe final pentru trupa lui Mogoșanu și Naicu. Astfel încât, cei doi tehnicieni ar putea miza, astăzi, pe următorul „11”, unul nu mai pun redutabil, însă: Straton – S. Achim, Popov, Acka, Vătăjelu – Madson, Zlatinski – Băluță, Nuno Rocha, A. Ivan – Măzărache, având în lista de rezerve nume interesante preecum Dumitraș, Kay sau Hergheligiu, dar și tineri ca Briceag, R. Petre ori Ciocoteală.

Ceilalți membri ai brigăzii conduse de Adrian Comănescu, delegată la Ploiești de către CCA, sunt arbitrii-asistenți Iulian Radu (București) și Szabo Gero (Cluj), plus rezerva centralului, Iulian Dima, din București. Cei patru vor fi monitorizați de către un fost linior de prim eșalon, ex-purtător de ecuson FIFA, Szekely Zoltan (Baia Mare). Observatorul de joc vine din județul Ilfov și este un fost fotbalist și antrenor, Imilian Șerbănică, partida dintre Petrolul și CSU Craiova fiind declarată, de LPF, drept una cu grad mediu de risc.