Petrolul, între vizita la Ploieşti a familiei suporterului olandez decedat şi deplasarea la Arnhem

Redactia -

Petrolul, între vizita la Ploieşti a familiei suporterului olandez decedat şi deplasarea la Arnhem

Prima manşă a turului III preliminar dintre SC FC Petrolul Ploieşti şi Vitesse Arnhem, de pe arena Ilie Oană, a fost precedată, cu doar câteva ore, de un episod tragic, unul dintre suporterii olandezi veniţi în România să-şi susţină echipa favorită, Johan Wagendorp (foto jos, împreună cu soţia, Ingrid, şi fiicele lor, Patricia şi Britney; www.fcpetrolul.ro), decedând după ce a suferit un infarct miocardic în centrul oraşului gazdă a întâlnirii. La două zile după tristul moment, la Ploieşti s-au deplasat rudele lui Johan, cele care – trecând puţin peste marea durere a pierderii soţului şi a tatălui – au vizitat urbea şi au fost prezente, duminică, 4 august 2013, pe stadionul pe care Johan nu a mai ajuns. Ele au asistat la partida dintre Petrolul şi FC Braşov, din etapa a III-a a campionatului Ligii I, aşa cum scrie siteul clubului găzarilor, olandezele mulţumindu-le pentru suport ploieştenilor, după moartea capului de familie al lor. De altfel, la manşa a doua, de la Arnhem, pe „GelreDome”, Johan Wagendorp, va fi comemorat, împreună cu fanii „lupilor”, în oraşul în care a locuit înainte de deces. Emoţionantă a fost şi scrisoarea deschisă a unui fan al lui Vitesse, tradusă în limba română de o compatrioată a noastră, rezidentă în Olanda: „Bună ziua! Numele meu este Rob. Sunt suporter al lui Vitesse şi am fost la Ploieşti cu ocazia meciului Petrolul Ploieşti – Vitesse Arnhem, când unul dintre cei mai buni prieteni ai mei a murit. Joia trecută (n.r. – 1 august) am dat steagul lui Vitesse unor suporteri români, după moartea lui Johan. Aş dori, prin intermediul dumneavoastră, să le mulţumesc suporterilor români pentru respectul arătat cu ocazia acestui eveniment nefericit şi pentru steagul comemorativ pe care l-au făcut pentru Johan. El avea 47 de ani. Soţia sa, cei doi copii şi toti suporterii lui Vitesse sunt acum în doliu. Johan a fost unul dintre iniţiatorii Clubului suporterilor Vitesse. El a fost unul dintre cei mai buni si loiali suporteri ai lui Vitesse. Văduva lui Johan şi cei doi copii sunt acum (nr.r. – erau) la Ploieşti. Toate cluburile olandeze consideră extraordinar gestul suporterilor români de a arbora cele două steaguri, al lui Vitesse şi cel comemorativ, în tribuna românească. Suporterii români care doresc să vină la meciul retur sunt bineveniţi. Vor fi primiţi cu braţele deschise, cu respect şi fair play. Mai multe informaţii puteţi găsi pe site-ul www.vitesse.org. Cele mai bune urări din Arnhem, Rob”.

Familia_lui_Johan_Wagendorp_fcpetrolul.roAltfel, după remiza albă de duminică, de pe teren propriu, cu FC Braşov, petroliştii au mai efectuat două antrenamente, unul – luni, titularii, de refacere, ceilalţi – conduşi de antrenorul principal Cosmin Contra, a doua zi bifându-se altul, în care s-au repetat diverse scheme tactice şi s-a conturat şi primul „11” ce va fi aliniat pe „GelreDome”. Miercuri, 7 august, de dimineaţă, delegaţia Petrolului a zburat spre Olanda, nu înainte ca tehnicianul „galben-albaştrilor” să fi făcut, potrivit www.dolcesport.ro, o criză de nervi pe aeroportul Henri Coandă-Otopeni, din cauza excesului de zel al angajaţilor acestuia, cu privire la calcularea greutăţii efectelor ploieştenilor, una peste limita admisă: „Să vină jucatorii să-şi ia bagajele! Unde-s jucătorii? Băi, fraţilor, reprezentăm România în Europa! Ne faceţi pe aici să aşteptăm ca fraierii (n.r. – la check-in)! Faceţi ţigănisme cu noi”! Sosirea pe tărâm batav s-a consemnat după prânz, o vreme mai rece, doar 17 grade Celsius, şi o ploaie mocănească întâmpinându-i la faţa locului pe Sony Mustivar şi compania. Dar, scrie acelaşi www.fcpetrolul.ro, există premise ca, la ora meciului, joi, 8 august, 20.00 (un ceas mai târziu în România), să fie numai bine pentru jucat fotbal. După cazarea într-un hotel, „Papendal” (foto sus, în holul stabilimentului; www.fcpetrolul.ro), din cadrul unui foarte frumos centru naţional olimpic plasat într-o pădure riverană oraşului Arnhem, masă şi odihnă, Contra a condus, la 19.00 (20.00, la noi), antrenamentul oficial, precedat de obişnuita conferinţă de presă a formaţiei vizitatoare. Dacă, din delegaţia deplasată la Arnhem face parte şi Vlăduţ Morar, deşi indisponibil pentru meciul retur, din cauza unei accidentări care l-a scos din joc şi pentru confruntarea cu braşovenii, în schimb, titularului postului de fundaş central stânga de pe „Ilie Oană”, de pe 1 august, Alexandru Benga, a fost lăsat acasă, după ce a suferit de o răceală.

Al doilea duel dintre Vitesse şi Petrolul, care va fi transmis în direct tot pe primul canal al postului de televiziune DigiSport, va fi abritrat de o brigasă din Croaţia, formată din centralul Ante Vucemilovic-Simunovic, asistenţii Borut Krizaric şi Saşa Feges, plus rezerva Zlatko Simcic. Elveţianul Ilja Kaenzig a fost desemnat ca delegat UEFA, iar ca observator al arbitrilor – Vladimir Petrov (Ucraina). Reamintim că meciul de la Ploieşti s-a încheiat cu scorul de 1-1 (0-0), după golurile lui Gheorghe Grozav (minutul 84), respectiv Jonathan Reis (51 – din penalti). În caz de repetare, după 90 de minute, a rezultatului din tur, se vor disputa 30 de minute suplimentare, iar dacă se va consemna  egalitatea şi la finalul prelungirilor, atunci se va proceda la loviturile de departajare. În caz de scor alb după timpul regulamentar, gazdele olandeze se califică în play-off, graţie golului înscris în deplasare. De la 2-2 în sus, formaţia care va merge mai departe va fi SC FC Petrolul Ploieşti.