FC Petrolul – oră de start (aproape) de matineu, prestație ca de eșalon secund, a treia remiză albă consecutivă, ultimul gol marcat în urmă cu peste o lună. Și totuși, antrenorul principal nu își face (încă) probleme!

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul – oră de start (aproape) de matineu, prestație ca de eșalon secund, a treia remiză albă consecutivă, ultimul gol marcat în urmă cu peste o lună. Și totuși, antrenorul principal nu își face (încă) probleme!

Așa cum am promis în post-cronica, să-i zic așa, a meciului de la Iași al FC Petrolul Ploiești, în compania CSM Politehnica, rezultat final: 0-0, voi trata absolut la fel și duelul de acasă, de ieri, dintre „lupi” și UTA Arad. Iar așa ceva înseamnă a recunoaște și că, în pofida faptului că toate cifrele statistice, cu excepția uneia, cornerele, le-au fost favorabile lui Meijers și coechipierilor olandezului, „Bătrâna Doamnă” a arătat mai bine. Asta cel puțin până în minutul 77, atunci când italianul Cooper (foto sus, în text, la balon) a fost eliminat absolut gratuit. Am scris că voi fi drept, de două ori, săptămâna aceasta, iar asta mă obligă să recunosc că arbitrul Cătălin Popa i-a dat, aiurea, al doilea cartonaș roșu, implicit pe cel roșu, atacantului echipei lui Mircea Rednic, după o fază care merită a fi detaliată mai jos. În rest, ca un rezumat, o oră de început de meci mai puțin obișnuită pentru Petrolul, 14.00, ca de matineu, un joc trist, din nou, o oboseală care, parcă, s-a perpetuat și după ce-au trecut cinci zile de la precedenta confruntare, cea de la Iași, un  joc „fără vârf de atac”, exprimat fidel de tabelele de marcaj de la ultimele trei întâlniri. Toate au fost încheiate la egalitate, fără vreo reușită, cea din urmă, recentul 0-0, de pe „Ilie Oană”, cu UTA! Vă mai amintiți ultimul gol al găzarilor din acest tur de sezon regular al SuperLigii? Tocmai în urmă cu o lună și o săptămână, în ceea ce a însemnat o altă remiză, aceea cu Oțelul Galați, scor: 2-2, tot de acasă!

Desigur, bilanțul din prezent, cu 12 meciuri jucate, trei victorii, șapte rezultate de egalitate, două înfrângeri, 14 goluri marcate, 13 primite și 16 puncte, locul 6, ultimul al zonei de play-off, nu ar arăta rău, ba chiar deloc. Însă, asta numai dacă limita ar fi acolo sus. Dar, nu-i chiar așa. Privind în jos, făcând un exercițiu imaginar, în condițiile în care, acum, s-ar înjumătăți punctele, diferența față de locurile de baraj ar fi numai de 2-3 puncte. OK, s-ar putea spune și că față de poziția a treia, de exemplu, tot după o prematură înjumătățire, este de doar trei puncte. Nu-i mai puțin adevărat că mai trebuie bifate și două restanțe, ca și – mult mai important pentru FC Petrolul – există și un final infernal de tur al sezonului regular. Unul cu două meciuri în deplasare, la CSU Craiova și Sepsi Sfântu Gheorghe, intercalat de cel de acasă, cu FCSB.

Pesimismul nu-și are deloc rostul, în prezent, însă realismul, cu siguranță că da. Pe cale de consecință, în eventualitatea în care „lupii” vor juca, și în continuare, așa cum au făcut-o cel puțin în ultimele patru dispute din campionat, ar fi dificil și să se viseze, darămite să se bifeze pe teren, punctele atât de necesare din prezent. Evident, va mai exista și un retur de sezon regular, când se mai pot face unele reglaje, a se citi transferuri mai bune decât cele făcute deja. Nu cred, în acest context, că a aduce, pe post de „plusvaloare”, fotbaliști ajunși… jucători, în ultimii ani, ar fi o strategie bună. Nu, Omrani nu a fost adus ca plusvaloare, așa cum declara, recent, președintele executiv al clubului găzarilor, Claudiu Tudor, ci mai curând să se mai dreagă puțin din busuiocul ratării – de neescamotat – achizițiilor lui Petrović și Roman. Cei despre care domnia sa amintea totuși că nu l-ar fi nemulțumit cu prestațiile lor de până acum!?!

Dintr-un meci, precum cel cu UTA, care putea fi și pierdut, dar și câștigat, arădenii rezistând mai greu în 10 oameni, „capul” lui Jefferson (foto jos, în echipament galben), scos norocos de Iacob, putând aduce victoria, chiar dacă cele rele au predominat în contul petroliștilor, s-au putut reține și unele bune. Că Zima rămâne îngerul păzitor al buturilor Petrolul, deși atunci când portarul a fost cel mai bun om al gazdelor ceva nu-i în regulă, per ansamblu. Că s-a terminat cu trei underi în teren, Musi, Rădulescu și Răducan, fapt remarcat și de antrenorul principal Florin Pârvu (foto, în tricou alb) – l-a oprit cineva, până acum, să încerce să joace și astfel? – care a dorit ca afirmația să sune ca o laudă. Așa cum a fost și cea față de suportul acordat de peluzele 1 (foto, în text) și 2, în contrast cu unele voci de la T2, care l-au supărat, dat fiind locul din clasament. De înțeles așa ceva, atâta vreme cât un loc 6 pe vremea celor trei mandate ale tehnicianului ca echipier al Petrolului era ceva de apreciat! Revin la Jefferson și cred că i s-ar putea aloca, de-acum, mai mult timp pe teren, în absența lui Seto brazilianul arătând mult mai bine decât anterior, de ce nu?

Mă opresc aici cu acest capitol „al bunelor” unei echipe ce-a terminat meciul în 11 contra 10, invers față de partida precedentă de acasă. L-a încheiat atunci fără gol primit, ieri – fără unul marcat, chiar dacă l-a urcat pe Papp, pe post de… Brătianu de pe vremuri, în avanposturi. Brăileanul a avut însă și destule reușite la timpul său! O să atrag atenția că junele Rădulescu era să „spargă gheața” în acest meci, dar și personal, fiind fără gol, încă, în prima ligă. Putea s-o facă în două rânduri, remarcându-l mai întâi pe Iacob, după un voleu deviat ușor de Abeid, din careul mare, poziție centrală, și bifând apoi un „gol turcesc”, chiar la ultima fază a meciului. Musi (foto, la titlu) marcase în primul mitan, dar era în ofsaid, VAR-ul judecând corect și confirmând decizia asistentului Mircea Orbuleț. Iar Răducan intercalase o ratare uriașă ocaziilor coechipierului de la România „U 19”, sus-amintitul Rădulescu. Concluzia? Dacă tot nu merge treaba prea… grozav (apropo, când o ieși și, mai ales, Gicu Grozav din conul de umbră tot mai prelungit ca timp?), cred că se pot acorda mai multe minute pe gazon nu numai altfel talentatului fecesebist împrumutat Musi, ci și alor noștri Rădulescu, a bifat ieri cele mai multe de la debut încoace, și Răducan. Firește, atâta timp cât unii dintre seniori au ajuns să cam facă – Doamne, iartă-mă! – aproape figurație pe teren.

Am promis să descriu faza în care năbădăiosul Cooper, căruia găzarii de pe gazon și tribune și peluze ar fi trebuit totuși să-i mulțumească pentru o ratare imensă, la „jokerul jos” al lui Rareș Pop, cu puțin înainte de a fi fost expulzat de către centralul Popa. Italianul primise deja un cartonaș galben și a încercat, în minutul 77, repet, un tackling, pe la centrul terenului. Hanca s-a prăbușit ca secerat, de s-a zis că masivul atacant, nervos, e drept, după irosirea oportunității deschiderii scorului, ar fi meritat direct „roșu”! Sunt convins că așa s-a și văzut pe stadion. La prima vedere, la fel și pe micul ecran. Motiv să fiu mirat astfel cât de vehement a protestat Cooper, atunci când a văzut al doilea „galben”. Reluarea TV a lămurit însă imediat că – neajutat de arbitrul de rezervă George Găman (foto sus, în text, cu tabela pentru schimbări), aflat în apropiere – centralul piteștean s-a lăsat păcălit de „rolul” jucat de același Hanca. Mijlocașul nu a fost atins astfel nici de atacantul advers și nici măcar de minge, cât să i se provoace o asemenea cădere în iarbă. A încercat ceva, i-a ieșit la fix, a scăpat, el însuși, de-un avertisment pentru simulare și și-a scăpat și echipa de un pericol mare la poarta lui Zima, „macaronarul” căutând să fie iertat, printr-un gol, pentru imensa lui ratare de dinainte. Nu mă aștept să se iasă cu declarații de fair play cum că fotbalistul străin ar fi fost eliminat degeaba. Bănuiesc că se va gândi ceva la modul că ar fi fost șters – deh, legea compensației! – unul dintre penaltiurile neacordate pentru Petrolul în „Gruia”! Al doilea – nu în acest tur de sezon regular, ci mai degrabă anul viitor și tot în vreun meci cu o echipă de play-out. Căci, așa-i în fotbal, și nu numai în cel autohton, gălăgie când arbitrajul e contra și tăcere când e pro!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu; Răzvan PĂSĂRICĂ)