Petrolul – la o victorie de a ierna pe locul 2 în Liga I

Redactia -

Petrolul – la o victorie de a ierna pe locul 2 în Liga I

Chiar fără căpitanul obișnuit, Geraldo, dacă nu va fi recuperat până la ora ultimului meci oficial din 2014 al Petrolului, cel cu Concordia Chiajna, de luni, 8 decembrie, ora 20.30, în direct pe „Look TV”, ca și în absența altor titulari sau prime rezerve care nu sunt buni de joc, precum Fanchone, Priso, Gerson și Marinescu, „lupii” trebuie să câștige disputa cu trupa lui Marius Șumdică, nemairepetând astfel situația din partida cu Oțelul Galați, tot de pe „Ilie Oană”. Câștigând mâine, Petrolul va trece pe locul 2 al ierarhiei Ligii I, la jumătatea întrecerilor, poziție pe care va ierna, urmând a aborda returul, din primăvară, cu speranțe mai mari. Asta deși, printr-un gol marcat în minutul… 90+5, Steaua abia s-a impus la București, cu 1-0, autor fiind internaționalul polonez Szukala, în partida contra cvasi-retrogradatei CSMS Iași, și ar avea opt lungimi distanță față de secondanta sa. Indiferent de decalajul de după tur, Teixeira și compania trebuie să intre pe teren doar cu gândul că un succes al lor ar fi cel mai frumos cadou de sărbători pentru fanii fideli. Pregătindu-se mai mult prin sală (foto mijloc; www.fcpetrolul.ro), de două ori în cea modernă din Blejoi (foto sus; Paul MÂINEA), găzarii au un tonus bun și vor sigu să profite de remiza albă de pe stadionul din cartierul clujean Gruia, dintre CFR și CS Universitatea Craiova, care le permite ca, printr-o victorie, să termine – după 17 etape – imediat după Steaua și la 5 puncte de locul al patrulea din clasament, ocupat de fosta rivală locală, Astra.

Nu va fi deloc un meci ușor, așa cum recunoaște și antrenorul principal Gheorghe Mulțescu (foto jos, driblându-l pe Jean Sony Alcenat, sub privirile portarului de rezervă Mirel Bolboașă; www.fcpetrolul.ro), „gustul” vacanței ce va începe a doua zi după joc, oboseala, accidentările, vremea de afară, starea gazonului, ca și – de ce nu? – replica presupus viguroasă a unei echipe care nu are ce pierde, ci doar de câștigat, plasată sub „linia roșie”, nefiind elemente totuși de ignorat. Valoric însă, Petrolul este net pentru Concordia, și nu numai în ierarhia la zi. În condițiile în care se vor respecta calculele hârtiei, un prim „11” – să zicem că format din următorii fotbaliști: Pecanha – Alcenat, Ipsa, Satli, Beța – I. Filip, de Lucas – Astafei, Albin, Teixeira – Tamuz – al „galben-albaștrilor” nu ar avea cum să nu aibă câștig de cauză în fața unei trupe cu Dina, ex-petrolist în turul de imediat după 2dddd_micapromovare, Adrian Cristea, cel trecut pe la Ploiești, ca și Râmniceanu, de altfel, ultimul în eșalonul secund. Cel mai experimentat echipier al ilfovenilor este – în absența accidentatului Maftei – Lovin, cu o carieră de câțiva ani la Steaua și, apoi, în 2.Bundesliga (TSV Munchen  1860), în Austria și Grecia. Tehnicianul oaspeților din ultima rundă se bazează cam pe același nucleu de jucători, unii care fac risipă de energie și mizează mult pe contraatac. Cu un tandem de apărători centrali înalți, precum Bagaric și deja-amintitul Lovin, care îl securizează pe Râmniceanu sau Matache, un ex-prahovean trecut pe la fosta Astra Ploiești, cu doi fundași laterali iuți, tehnici, Alexandru Stan, un alt ex-astrist, și Bucurică, cu o pereche de închizători formată din străinii Brelcic și Ricardo Alves, cu doi mijlocași de bandă de viteză, ca Serediuc și Florea, plus un vârf masiv de careu, Pena sau Dina, Concordia nu-i deloc o formație de speriat. Chiar dacă este „mânată” în luptă” cu chiote, de pe margine, de către unul dintre cei mai temperamentali antrenori din primul eșalon.

Rămâne acum de văzut dacă, mâine seară, suporterii Petrolului – așteptați să umple cele două tribune, peluzele fiind din nou închise – vor reuși să-și motiveze, ca de obicei, favoriții să obțină un succes ce ar permite, la final, o sărbătorire comună pentru cele două performanțe: locul 2 și calificarea în semifinalele Cupei României-Timișoreana, pentru al treilea sezon consecutiv. Petroliștii de pe teren merită toate încurajările, putând astfel să plece în vacanță cu mulțumirea unui parcurs „în obiectiv”, dar și cu bucuria că i-au satisfăcut pe suporterii fideli ai lor. Meciul dintre Petrolul Ploiești și Concordia Chiajna va fi condus, la centru, de intransigentul piteștean Cătălin Popa, 3ssss_micarezervă la Târgu Mureș, în sferturile Cupei României-Timișoreana, el urmâdn a fi asistat de către bucureștenii Iulian Radu și Vlad Bârleanu, ca rezervă fiind ales Dan Grigore Botescu, concitadin cu tușierii. Interesant este că, pentru a fi cu ochii pe arbitraj, comisia centrală de profil l-a delegat la Ploiești pe clujeanul Marian Salomir, unul și același cu observatorul de la recenta partidă dintre ASA și Petrolul, din sferturile competiției KO. Pentru joc, comisia de resort din LPF a dispus trimiterea lui Marian Ivan, din Ghimbav, fost golgheter al echipei FC Brașov.

Eliminată din primul tur al Cupei Ligii, pe „Cluj Arena”, de către Universitatea, în vară, Petrolul se va bucura mai devreme de vacanță, cele opt echipe ce au acces în sferturi trebuind să se dueleze în week-end, pentru a fi desemnate semifinalistele. O pauză, deci, ceva mai lungă pentru „lupi”, care se vor întoarce după Anul Nou la Ploiești, pentru a începe pregătirile în vederea returului campionatului și a penultimului act din Cupa României, programat în dublă manșă la debuturile lunilor martie, respectiv aprilie 2015. Se vor face atunci și deja tradiționalele  cantonamente din Antalya. Ce va fi peste iarnă vom afla în zilele de stop competițional, acum fiind vremea… zvonurilor!