Petrolul leagă două victorii, după goluri de generic TV

Redactia -

Echipa lui Cosmin Contra a suferit mult duminică, 3 martie 2013, pe propria arenă, în faţa primei formaţii de sub linia retrogradatelor, CSMS Iaşi. Oaspeţii s-au agăţat de orice speranţă la Ploieşti, au avut prima ocazie a meciului, s-au apărat aglomerat, au încercat marea cu degetul în jumătatea adversă pe teren şi erau să „stingă” lumina pe „Ilie Oană”, după eurogolul fostului „lup”, Adrian Pătulea. Însă, două execuţii din afara careului, cam din acelaşi loc şi aproape identice, ale lui Ovidiu Hoban, respectiv Gheorghe Grozav (foto, exteriorizându-se după reuşita decisivă, sub privirile lui Manasse Ruben Enza-Yamissi; www.fcpetrolul.ro), au întors rezultatul, aducându-le „lupilor” încă succes, în acest an.

Moldovenii şi-au arătat colţii încă din minutul 7, când Iulian Vladu a interceptat o minge, a avansat în terenul petroliştilor şi l-a deschis pe stânga pe ex-astristul Alexandru Ţigănaşu, al cărui şut în cross mai să „mângâie” unul dintre stâlpii buturilor lui Mircea Bornescu. „Galben-albaştrii” au replicat destul de târziu, prin şuturile lui Renan da Silva (20, respectiv 30), brazilianul fiind în poftă de joc în cea dintâi repriză. Astfel, el a trimis un trasor de la 14 metri, în diagonală, de pe dreapta, dar un alt ex-petrolist, Ionuţ Irimia, a deturnat balonul în corner, apoi salvând de sub bară, la o lovitură liberă de la 18 metri, din unghi de 45 de grade dreapta. Până la finalul mitanului, fiecare combatantă a mai ameninţat o dată poarta adversă, ieşenii prin acelaşi Ţigănaşu (38), care şi-a cadrat atunci şutul de la 25 de metri, uşor lateral stânga, dar Bornescu a fost la post, iar ploieştenii – prin Grozav (43), care a încheiat la marginea exterioară a careului mare o acţiune personală, mingea ducându-se pe lângă bara verticală stângă.

La reluare, tot oaspeţii au început mai bine, Hugo Moutinho (51) şi, din nou, Ţigănaşu (53) prefaţând reuşita lui Pătulea, din minutul 54. Atunci, jucătorul care a impresionat în ligile inferioare din Anglia i-a suflat un balon lui Geraldo Alves, la limita faultului, a avansat, l-a driblat scurt pe Manasse Ruben Enza-Yamissi şi a înscris la vinclu, de la 15 metri. Trezindu-se conduşi acasă, băieţii lui Contra au acuzat momentul, după alte 180 de secunde părând că jucătorii antrenaţi de Liviu Ciobotariu ar fi şi închis meciul. Din fericire pentru „lupi”, centrarea de pe dreapta a lui Alexandru Ciucur l-a găsit pe Pătulea în ofsaid, astfel că golul nu a fost validat, pe semnalizarea promptă de la margine a asistentului clujean Alexandru Cerei. A fost momentul în care Laurenţiu Marinescu şi compania au înţeles că gluma se putea chiar îngroşa şi au început să preseze poarta lui Irimia. Egalarea a venit ca urmare a unei execuţii individuale de excepţie, Hoban (62) şutând la colţul lung, de la 25 de metri, uşor lateral stânga, goal-keeper-ul oaspeţilor plonjând tardiv. Iar când în sufletele celor aproape 9.000 de fani ai Petrolului, prezenţi în tribune şi peluze, se insinuase sentimentul că favoriţii lor ar putea irosi două dintre cele trei puncte câştigate la Galaţi, etapa trecută, în ierarhia adevărzului, a venit o altă fază în care măiestria unui jucător a făcut diferenţa. Cvasi-absent tot meciul, fapt recunoscut şi de antrenorul Cosmin Contra, ba, după spusele acestuia, şi de jucător, Grozav (80) l-a imitat pe fostul său coechipier de la „U” Cluj, şutând, şi el, în colţul din stânga al porţii ieşenilor, de la 25 de metri. Până atunci, doar Mojica (64) mai avusese şansa golului, dar reluarea sa, de la 17 metri, din poziţie centrală, după o acţiune frumoasă purtată de Jean Sony Alcenat şi Damien Boudjemaa, nu a avut sorţi de izbândă.

Petrolul s-a impus greu, dar meritat, în faţa unei echipe arţăgoase, al cărei tehnician a recunoscut justeţea victoriei gazdelor. După acest 2-1 (0-0), „lupii” au trecut – cel puţin până la finele partifdei de la Târgu Jiu, dintre Pandurii şi FC Vaslui – pe poziţia a patra a ierarhiei Ligii I. În runda următoare, ploieştenii vor merge pe arena din cartierul Giuleşti, pentru o confruntare cu noua echipă a Rapidului, învinsă sâmbătă seara, de Dinamo, pe porpriul teren, scor: 0-1; după golul lui Ionel Dănciuelscu, din minutul 64. Apoi, va urma „dubla” de acasă – cu trupa „câinilor roşii” şi, respectiv, cea a campioanei en-titre, CFR Cluj. Deci, şanse mari ca jucătorii lui Cosmin Contra să scoată şi alte rezultate bune, care să-i menţină în obiectiv.

SC FC PETROLUL: Bornescu 6.5 – Alcenat 7, Geraldo 6.5, Enza-Yamissi 6.5, Guilherme 6.5 – L. Marinescu (cpt) 7, Hoban 8 – Renan da Silva 6.5 (14 – Mojica 6), Sauvadet 6 (46 – Boudjemaa 6.5), Grozav 7 (87 – M. Cristescu) – Younes 6. Antrenor: Cosmin Contra.

CSMS IAŞI: Irimia 5.5 – Al. Creţu 5, R. Tincu (cpt) 5.5, Avrămia 6, Vladu 6 – Milea 5.5, H. Moutinho 6 (87 – Herghelegiu) – Ciucur 5.5 (72 – Onofraş 5), Cl. Tudor 5.5 (81 – Cl. Ionescu), Ţigănaşu 6.5 – Pătulea 7.5. Antrenor: Liviu Ciobotariu.

Au arbitrat: Adrian Viorel Cojocaru 7 (Galaţi) – Valentin Avram 7 (Bucureşti) şi Alexandru Cerei 8 (Cluj).

Arbitru de rezervă: Robert Dumitru (Braşov).

Observatori: Nicolae Dobrescu (Bucureşti), pentru joc, şi Augustus Constantin (Râmnicu Vâlcea), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: H. Moutinho (14), Avrămia (29), Younes (55), Vladu (74), Al. Creţu (79).

La meciul împotriva Rapidului va reintra Jeremy Bokila, care şi-a ispăşit etapa de suspendare pentru cumul de cartonaşe, dar va lipsi Hamza Younes, cel care a primit al patrulera avertisment stagional, după o simulare în careul ieşenilor. După joc, franc, antrenorul petroliştilor a declarat: “Un joc nu prea bun făcut de noi, dar sunt trei puncte importante, obţinute în faţa unei echipe arţăgoase, care, aşa cum ne aşteptam, şi-a vândut scump pielea. Trebuie să-mi felicit jucătorii pentru că au avut încredere în ei şi au crezut până la final că pot câştiga. Sper ca această victorie să le dea băieţilor mai multă încredere şi mai sper să ne îmbunătăţim şi jocul, astfel încât punctele să vină şi pe fondul unei prestaţii bune”.