Sud-africanul Ngezana s-a urcat pe Jair în careul mare, iar dinspre punctul cu var, Târnovanu a fost… Grozav: FC Petrolul – FCSB 2-2, în minutul 90+7, de la 0-2! Pentru unii mumă, pentru alții ciumă, la goluri validate au ba!

Dragos Trestioreanu -

Sud-africanul Ngezana s-a urcat pe Jair în careul mare, iar dinspre punctul cu var, Târnovanu a fost… Grozav: FC Petrolul – FCSB 2-2, în minutul 90+7, de la 0-2! Pentru unii mumă, pentru alții ciumă, la goluri validate au ba!

Meciul dintre FC Petrolul și FCSB, de sâmbătă seara, de pe o arenă care s-ar fi dovedit arhiplină de nu exista spațiul gol dintre galeriile „lupilor”, de la P2, așa-numita Peluza Latină, și a „fecesebiștilor”, a avut de toate: debuturi de reprize cu goluri de… neluat de către ploieșteni, după erori grave, final mare de meci al „lupilor”, din minutul 69 și până în 90+7, atunci când s-a stabilit scorul final, de la 0-2 la 2-2, ulterior unui penalti „cu bulan”, așa cum se zice în folclorul sportului rege. A fost un prim mitan parcă devenit „marcă înregistrată” pentru jucătorii lui Florin Pârvu, adică mediocru spre slab, și un al doilea în care, atunci când a trebuit, adică adversarul devenea, vizibil, tot mai moale, Meijers & Co. au întors statistica din cele dintâi 45 de minute, una cam rușinoasă. Una peste alta, un 2-2 absolut echitabil, cu mențiunea că, de prin minutul 25, „ai lui Becali” ar fi trebuit să joace în 10 oameni pe teren, din cauza unui fault „de maidan” al masivului și longilinului Dawa. Cel care a scos câteva brazde din gazon, busculându-l pe Hanca! L-a trimis la vestiare… patronul, după câteva minute, ci nu centralul, așa cum ar fi fost normal! S-a întâmplat astfel ca la… amicale, cu drept de înlocuire, mai precis!

După ce s-a întâmplat în ultimele 25 de minute jucate (din 69 și până în 90+4), Jair a fost „Omul de Oscar”; pentru restul de 68 însă ar fi trebuit să primească „Zmeura”, tot ca în America hollywoodiană. Echipa lui s-a trezită cu un 0-1 parcă „de la vestiare”, brazilianul oferindu-i un assist pe stângul croatului FCSB-ului, Đoković (2). Gol penibil, nu alta, pentru „galbeni”! Pe urmă, nu i-a mai mers mai nimic mijlocașului. Incredibil! Dar, fotbaliștii, nu jucătorii, iar Jair e fotbalist, pot și știu să își revină și devin astfel, din demoni, îngeri! Și marchează dintr-o lovitură liberă, de pe la 22 de metri, peste zid, fixându-l pe linia porții pe Târnovanu. S-a făcut de 1-2, după ce marcase – oare, a și fost?!? – și Băluță (49). Fără instalația specială care să valideze trecerea balonului dincolo de linia porții, cu toată circumferința, se întâmplă ca la UTA – Rapid. Adică, pentru… unii mumă (Rapid, FCSB), pentru alții ciumă (UTA, FC Petrolul)! Ce nu e gol pentru UTA, e gol pentru FCSB. Ei, chiar așa! Revin la Jair, cel din minutul 90+4. Picior fin, compatriotu-i Jefferson îl deschide, cu lob, în careul mare, Ngezana se urcă pe jucătorul cariocas, cu totul, după ce acesta din urmă deviase cu capul spre Grozav, care a „înălțat zmeul în peluză”! Fault clar, asupra lui Jair, pentru tot stadionul și pentru telespectatori! Numai pentru un fost stelist, acum  mare analist TV, nu! Nu-i mai dau numele, se știe. Centralul care nu îl dăduse afară pe Dawa în minutul 25, Radu Petrescu, a fost prompt la urmă: direct mingea pe var! Și vine astfel o altă poveste, mai jos…

Trec trei minute de parlamentări, în camera VAR, lui Horațiu Feșnic și Doru Lucaciu nu le trebuie totuși prea mult să decidă: „Radule, e corect ceea ce-ai dictat, e 11 metri!”. Bănuiesc că așa i-or fi spus în cască bucureșteanului. Meijers ia mingea și vrea să execute. Formidabil batavul, ce sânge rece! Chemat la margine, Dumitriu vine cu mesajul de la antrenor: „Mister spune să nu bați tu, căpitane!”. Bart se lasă greu, supărat, firește. Vrea să bată, apoi, și Jefferson, dar Gicu confiscase deja balonul și uitase de… Botoșani! Gesticulând, Jeff se îndepărtează și îl lasă pe Grozav „face to face” cu Târnovanu. Pentru momentul acela v-am spus să nu uitați de Târnovanu! Privesc fața lui Grozav, nu mai arată deloc precum cea a zeflemistulului de altădată. Dimpotrivă, e preocupat. Goal-keeper-ul parcă părea că acoperă toată poarta, nu-i așa? Unde tragi? Dreapta, stânga, mijloc? Mingea e pe var, Petrescu termină de aranjat totul de jur-împrejur. Am impresia că te-ai grăbit, Gicule, plecând spre minge, nici nu te-ai uitat către ce colț pleacă adversarul și ai și tras acolo unde a vrut el. Cred că a fost momentul în care inimile petroliștilor s-au oprit măcar pentru o secundă. Dar, noroc imens, balonul s-a dus pe sub portar, în plasă. TÂRNOVANU, AI FOST… GROZAV! Și 2-2 final!

Și-acum, de la început. De data aceasta, Pârvu a optat să joace având și vârf de atac, nu unul fals, ca la Craiova, contra CSU. A ales un debutant, și under, culmea, deși îi avea pe bancă și pe Petrović, și pe Roman ! Răducan nu s-a speriat însă deloc de statura impozantă a lui Dawa și Ngezana și a bifat, în minutul 5, primul dintre cele două  șuturi cadrate ale Petrolului, din prima repriză. Celălalt a fost, ulterior, al lui Grozav. Dar ambele mai mult au semănat a… pase la portar. În rest, Florin nu a schimbat nimic. Inclusiv pe mult prea lentul Pedro Justiniano. E clar: Huja nu poate duce încă un meci precum cel cu FCSB! Asta e. Deci, într-un inițial 1-5-4-1, schimbat apoi în 1-4-5-1, post-accidentarea lui Hanca, tehnicianul a mers cu Zima în poartă, Doua, Papp, Meijers, Pedro Jusintiano, Dumitriu, în defensivă, deja-amintitul Hanca, Seto, Jair, Grozav, în spatele lui Răducan. Accidentarea care l-a trimis în cârje pe Hanca, cel ce mi se păruse cel mai bun om al Petrolului în cea dintâi jumătate de oră a meciului, l-a adus pe gazon și pe al doilea vârf, Petrović, explicație a schimbării de modul. Cam degeaba adus muntenegreanul pentru cele 72 de minute cât a fost folosit până la debutul lui Abuashvili, un tânăr care pare a fi totuși de urmărit.

Găselnițele lui Florin Pârvu au fost, fără discuție, Diomandé, Rădulescu și Jefferson. Primul a făcut ordine la mijloc, într-un joc în care Seto nu a mai fost el însuși, a pasat mereu înapoi, plus greșeala gravă ce-a prefațat golul lui Băluță, de 0-2. Ivorianul, ca și underul Rădulescu, a bifat 46 de minute, plus cele șapte de prelungiri. Și a evoluat așa cum își așteaptă fanii de la el, meci de meci, nu pe sărite. Iar Mihnea, șeful de generație 2005, a arătat ce înseamnă să i se ofere și un mitan întreg, bașca în așa meci. Dacă ar juca la fel de mult cât Musi, sunt convins că s-ar vedea și mai multe, și mai bune la el! L-am lăsat la urmă pe Jefferson, sau Jeff, cum îi zic coechipierii. A fost, realmente, după ce l-a înlocuit pe nipon, play-maker-ul visat, contribuind nu numai la construcție, ci și la golul egalării, așa cum scriam mai sus. Astfel încât, dacă primul „11” nu i-a mai ieșit ca la Craiova, ca joc, adică, lui Pârvu, în schimb, înlocuirile au fost de nota 10. Mai puțin, desigur, atacantul care a intrat în minutul 31 și a ieșit în 83.

Hanca, ce pierdere! După Țicu, cel care mai are de ispășit suspendarea – apropo, Dawa a scăpat de ceva similar, primind numai cartonașul galben -, absența lui Sergiu va fi la fel de grea ori chiar și mai și. Dacă în cazul lui nu va fi nevoie de o improvizație, fiind în mare formă, asta e pierderea, în fapt. Același analist TV ex-stelist nu văzuse necesitatea unui „roșu”, contrazis fiind de fostul mare arbitru Ion Crăciunescu!!! Dacă pentru unii sângele apă nu se face, ar fi mai bine să stea acasă, ci nu să manipuleze lumea cu televizorul! Dar, să vedem ce a spus, la Digi TV, bietul lăsat în cârje de către trimisul patronului afară din teren, însă la 10 minute după faultul grosolan:  „Nu mă simt bine, mă simt rău. Sper să nu fie ceva grav. E prea umflat și am dureri prea mari ca să știu ce am. Acum nu sunt specialist, dar cred că nu trebuie să ne rupem picioarele ca arbitrul să dea cartonaș roșu. La ce durere am simțit, joc de atâta timp fotbal și n-am simțit în viața mea așa durere! Nu am văzut reluările, nici nu am apucat, fiindcă m-a durut prea tare. Doar că, un simplu fapt, l-au schimbat după 10 minute, asta arătând că era de cartonaș roșu. Sper, din toată inima, să nu fie ceva grav, însă nu mă simt nici bine. O să văd peste două-trei zile, când se va dezumfla”. Dawa va mai juca anul acesta, dar Hanca nu prea mai cred!

Cu punctul smuls în minutul 90+7, Petrolul a trimis-o pe Farul sub linia zonei de play-off, la egalitate de puncte, 20, dar cu un golaveraj mai bun. Cu aceeași remiză, găzarii au ajutat-o pe CFR Cluj să se apropie iar – dacă va câștiga, luni, în „Gruia”, în dauna trupei lui Gică Hagi – la un punct de FCSB. Ar fi un fel de – fără nicio conotație ocultă – ajutor pentru… ajutor. Însă, e meci dificil s-o bați pe Farul, chiar și în deplasare. Pentru „lupi”, urmează meciul de la o Sepsi Sfântu Gheorghe revenită din necaz (vezi ultimele două meciuri câștigate, după o secetă ce se tot prelungea). Însă, după partida din Bănie și chiar și cea de ieri, Petrolului nu ar mai trebui să-i fie teamă de nimeni. Aseară, s-a bifat și bonusul de care amintea președintele executiv Claudiu Tudor. Cel care se dovedea mulțumit, ante-factum, și cu un X. Și-a fost X! Păcat de absența lui Hanca, în Ardeal, și pe unde o mai fi! Sănătate și noroc, Sergiule!

Așa cum scriam în șapou, stadionul Ilie Oană a „mustit” de oameni. Zic oameni, căci sunt ferm convins că s-au strecurat în arenă și unii cu fulare galben-albastre care au venit, de fapt, s-o vadă pe… FCSB! Dacă greșesc, ar însemna ca la meciul cu FC Botoșani să fie iar stadionul full. Va fi? Nu cred. Și-i păcat, echipa meritând același număr de spectatori, mereu, și aceeași atmosferă. Chiar dacă, e drept, este întreținută mai mult de galerii. A fost formidabil că la meci au fost atâția puștoaice și puști, chiar și copii de vârstă preșcolară, aduși de părinți să vadă pe… Eh, aici e aici, că – dacă pe Petrolul – atunci va fi arena plină, întotdeauna. Măcar peste 10 ani! Așa să-i ajute Dumnezeu pe petroliștii din stadion și de pe teren!

Foto: www.gsp.ro, www.playsport.ro și www.digisport.ro