Petrolul neînvinsă, în meciurile oficiale și amicale, de aproape un an!

Dragos Trestioreanu -

Înființată pe „repede înainte”, vara trecută, echipa de fotbal AS Petrolul ’52 Ploiești – devenită din iarnă ACS Petrolul ’52, iar de la debutul lunii iunie a anului în curs, (și) FC Petrolul, odată cu achiziționarea celor șase mărci aflate în patrimoniul municipalității – nu a pierdut decât un singur meci. Mai exact, primul, amicalul de la Blejoi, cu formația locală, CS, scor: 3-4.

1Ei bine, după cum se știe, trupa clubului prezidat de Cristian Vlad, antrenată de Octavian Grigore și Gheorghe Liliac și, pentru o anumită perioadă, și de Nicolae Constantin nu a mai putut fi depășită de nicio altă adversară. Ori în partide din campionatul Ligii A Prahova, fie în jocuri-test. Asta și pe vremea când era susținută exclusiv din donațiile fanilor din Ploiești, Prahova, România și diaspora, precum și prin cumpărarea de bilete și abonamente, tot de către ei, ori după ce compania Veolia, printr-o subsidiară a ei, s-a implicat în a ajuta semnificativ, din punct de vedere material, gruparea recunoscută de către suporteri drept urmașa de drept șu de fapt a istoriei unui brand – Petrolul.

2Timp de aproape un an, indiferent de cifrele sau literele care i-au precedat sau urmat mereu același nume, Petrolul, purtătorii echipamentului în culorile galben și albastru nu au putut fi învinși de nicio oponentă. Au fost nenumărate succese, destule la scoruri-fluviu, plus câteva rezultate de egalitate. Și după adjudecarea barajului de promovare în Liga a III-a, 3-0 și 2-2 cu Dentaș Tărătășești, campioana județului Dâmbovița, Petrolul a continuat pe aceeași linie. Mai întâi în cantonamentul de la Brașov și apoi odată cu revenirea acasă, ulterior acestuia. A câștigat tot la scor și a făcut doar o singură remiză, în recentul test de pe terenul cu un gazon superb, cel de la Aninoasa. Bref, în urbea de la poalele Tâmpei s-au câștigat toate meciurile, 6-1 (1-1) cu o divizionară D, CS Colțea 1920, 5-0 cu CS Steagu Roșu, ambele din Brașov, și 3-0 cu CS Oțelul Galați. Ultimele două confruntări au fost programate în cadrul primei ediții a Trofeului Nicolae Pescaru. O participare cu succes a găzarilor, antamată acolo mai de ultim moment. Deoarece un alt joc-test, cel cu Progresul Spartac București, fusese programat – înaintea acordului prezenței la turneul brașovean – a se disputa în aceeași zi cu finala în compania Oțelului, oficialii Petrolul au ținut cu dinadinsul să arate maximă seriozitate și nu au renunțat astfel la acest amical. Unul disputat, pe arena Conpet, de către o echipă abia coborâtă din autocar și bătuse cale de 110 km de la Brașov la Strejnic!

3Cu un efectiv numeric generos și, mai ales, valoros, petroliștii au trecut peste oboseala unui cantonament intens, în special din punct de vedere fizic, și a drumului revenirii acasă, câștigând și al doilea meci al zilei, cel nou-promovata în Liga a III-a, Progresul Spartac, cu scorul de 2-0 (2-0). Aliniind două formule oarecum diferite, mai precis I. Marinică – A. Olaru, Antoche, Frâncu, Velisar – Chindriş – Lambru, Puchea, Cl. Tudor, Dr. Gheorghe – S. Arnăutu (I) și Bolboaşă – R. Catană, Antoche, D. Chiriță, Ţicu – Chindriş – T. Niţescu, Ad. Vintilă, Ciocâlteu, Gh. Dumitru – Stănescu (II), cu Marius Paul Antoche și Marius Chindriș folosiți de-a lungul tuturor celor 90 de minute, „lupii” s-au impus grație realizărilor lui Mihai Velisar, prima a lui în echipamentul galben-albastru, și Sergiu Arnăutu. Un rezultat foarte bun, ținând cont nu numai de oboseala mai sus-menționată și absențele accidentaților Raul Botezan, Alexandru Vagner, Jean Prunescu, Georgian Păun și Tudor Șaim Alexandru, ci și, mai ales, de canicula din acea zi. Plus și faptul că pentru petroliști urma un mult așteptat relaș de două zile și jumătate.

4La 48 de ore de la revenirea la antrenamente post-cantonament, băieții lui Tavi Grigore s-au deplasat la baza sportivă Coresi, din vecinătatea fostei Case a Scânteii, pentru a oferi replica, în turul I național al ediției 2017-2018 a Cupei României, echipei de Liga a IV-a din București, AS Regal Sport Club „Ferdinand I”. O trupă formată însă doar din puști de 15, 16 sau 17 ani, antrenați de fostul mare internațional Florin Răducioiu! Firesc, dată fiind diferența de vârstă și de valoare, ploieștenii s-au calificat en-fanfare, după un zdrobitor 8-1 (3-1), cu acest prilej consemnându-se și primele goluri bifate de fotbalistul de 18 ani, Cosmin Lambru, readus de la CS Blejoi. Lambru a marcat în debutul ambelor reprize, desachizând scorul și, respectiv, ducându-l apoi la 4-1.

5Celelalte goluri au fost marcate de Alexandru Puchea, Sergiu Arnăutu, în prima repriză, Dragoș Gheorghe, Arnăutu din nou, Georgian Păun și Alexandru Ciocâlteu, în a doua parte a întâlnirii, pentru junii bucureșteni golul de onoare fiind bifat de internaționalul de juniori din Republica Moldova, Alexandru Blănuță, în al doilea minut de prelungiri din cel dintâi mitan. Calificată în turul al doilea al competiției KO de următorul efectiv: Bolboaşă – A. Olaru, Antoche, D. Chiriţă (53 – Prunescu), Velisar – Chindriş – Lambru, Cl. Tudor (cpt; 73 – G. Păun), Dr. Gheorghe (69 – Ciocâlteu) – S. Arnăutu, Petrolul așteaptă să afle, curând, numele viitoarei adversare din merciul programat pe 23 august, cunoscându-și în schimb, de astăzi, oponentele din Seria a III-a a celui de-al treilea eșalon: două din județul Argeș, trei din Dâmbovița, patru din Ilfov, una din Olt, trei din Teleorman și una din… Prahova, adică satelitul ploieștean al fostei campioane naționale Astra Giurgiu. 

6În sfârșit, după o serie de cinci succese consecutive, cu 24 de goluri înscrise și numai două primite, a venit, repet, rândul și al unei remize, cea din județul Dâmbovița, de la FC Aninoasa. Cu un debut de meci neașteptat, cu gol al gazdelor, dar și cu o evoluție ulterioară mai bună a ploieștenilor, urmată totuși de o altă reușită a Aninoasei, Petrolul a avut de tras tare de tot și a să egalat, într-un interval de 60 de secunde abia pe final de meci, grație unor goluri senzaționale ale lui Adrian Vintilă, care au stabilit scorul final (2-2, după 0-2 la pauză) – prima reușită fiind dintr-o lovitură liberă de pe stânga, finalizată cu un șut plasat peste zid la colțul scurt (85), iar a doua, după o schimbare de direcție, dreapta-centru, continuată cu o trimitere a balonului în diagonală, de la 20 de metri, în plasă (86)! Și astfel, Petrolul și-a prelungit invincibilitatea înregistrată o dată cu primul meci oficial din Liga A Prahova, cel de la Păulești, cu fosta campioană județeană, CS, joc desfășurat la finele lui august 2016. Și la Aninoasa, Grigore a folosit două echipe diferite, între timp fiind recuperați Prunescu și Păun, iar Popescu și-a reluat pregătirile normale de ieri. Botezan, Șaim și mai nou-intrații pe lista indisponibililor, Antoche și Tudor, au rămas pe tușă. Dar, înlocuitorii lor au… salvat „corabia” aproape în al 12-lea ceas: I. Marinică – Vagner, Prunescu, Frâncu, Velisar – Chindriş, Puchea – Lambru, T. Niţescu, Dr. Gheorghe – Arnăutu (primul mitan) și Bolboaşă – Olaru, D. Chiriţă, Frâncu, Ţicu – R. Catană – Ad. Vintilă, Ciocâlteu, G. Păun, Gh. Dumitru – Stănescu (al doilea mitan). Deci, doar Gabriel Frâncu a prins 90 de minute pe teren.

Foto: https://www.facebook.com/official.fcpetrolul și Cristi STAVRI