Petrolul o primește pe Dinamo cu apărarea „în piuneze” și destule alte absențe!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul o primește pe Dinamo cu apărarea „în piuneze” și destule alte absențe!

După ce conducerea Petrolului și fostul antrenor, Mircea Rednic, l-au dat afară pe Geraldo Alveș – laolaltă cu Filipe Teixeira – tandemul de fundași centrali a fost format din Kristian Ipșa și Mourad Satli ori, dacă unul dintre cei doi nu era disponibil, în schemă intra Ioan Filip, alte soluții optime nemaifiind la dispoziție. Ei bine, vineri, 22 mai 2015, de la ora 21.00, Mihai Teja – antrenorul de la… lojă – și Valentin Sinescu (foto; www.fcpetrolul.ro), cel din spațiul tehnic, nu-l vor avea la îndemână pe Filip, suspendat o etapă pentru cumul de cartonașe, iar colac peste pupăză, Ipșa este incert, el suferind o răceală puternică, în săptămâna partidei contra trupei „câinilor roșii”, Dinamo București. Chiar dacă fotbalistul croat s-ar recupera, este clar că nu ar putea duce la bun sfârșit 90 de minute. Situație în care este foarte interesant de văzut asupra cărei (alte) improvizații va opta Teja. Cum jucătorul fără drept de joc este un mijlocaș central de meserie, retragerea lui în defensivă fiind doar una conjuncturală, și partenerul său obișnuit din fața apărării, Pablo de Lucas Torres, nu și-a revenit încă după întinderea musculară suferită cu 24 de ore înaintea partidei de acasă cu „U” Cluj, devine o mare problemă și cine va juca alături de căpitanul Laurențiu Marinescu. Posibil, Alexandru Coman – cum tot e loc de… improvizații. Doar trioul din spatele vârfului împins este mai ușor de ales dintre Victor Astafei, Rok Kronaveter, Mohamed Tchite, Gevaro Nepomuceno, Rodrigo Pastorini sau Sebastian Gallegos, Alexandru Chiriță fiind, și el, accidentat. Ca și Marian Dean Beța, de altafel, dar fundașul dreapta este de mai multă vreme inapt de joc. În privința atacantului de careu, în situația în care Toto Tamuz a terminat sezonul încă din prima repriză a confruntării cu „U”, va fi ales iar Patrick N’Koyi, ca și la Târgu Mureș, sau i se va da o nouă șansă junelui George Mareș. Folosirea lui Tchite pe acest post s-a dovedit cvasi-falimentară, el fiind un fotbalist căruia îi trebuie mai mult spațiu, nedescurcându-se mereu într-un careu aglomerat. Punct fix rămâne Peterson dos Santos Pecanha, între buturi, brazilianul scăpând de presiunea fanilor – după ce a fost anunțat ba la Dinamo, ba la Steaua, ba la Rapid, așa cum a precizat chiar el – prin anunțul că va studia cu maximă atenție oferta Petrolului, împreună cu agentul său. Tot titular cert va fi și Jean Sony Alcenat, cel care va putea fi văzut pentru ultima oară pe arena Ilie Oană, urmând a-și termina contractul și nemaidorind să semneze o prelungire. Pe stânga se poate alege între Andrei Peteleu, tot mai folosit pe această parte a defensivei, și Jean-Alain Andre Fanchone, revenit după o altă accidentare, ceva mai ușoară de data aceasta. Cum-necum, numai în pielea lui Mihai Teja și Valentin Sinescu să nu fii, vineri seară!

Venind la conferința de presă, care a prefațat un fost derbi de altădată, de la întâlnirea cu fanii de la Carrefour a jucătorilor săi, Sinescu a declarat impresionat că Petrolul a avut acolo atâția simpatizanți cât unele adversare din Liga I… nu au nici măcar pe stadioanele lor! Despre modul de abordare a disputei din etapa a XXXIII-a, el a precizat: „Ca să putem câştiga mâine (n.r. – vineri), am avea nevoie de un suport fizic de excepţie, pe care nu ştiu dacă acum, la final de sezon, îl mai posedăm. Dinamo, în ciuda valenţelor evidente, conferite în special de individualităţi, este o echipă care cedează la presing. Ca să poţi însă a derula acest presing ai nevoie de suport fizic. Dacă vom evolua din punct de vedere al consumului de energie măcar la nivelul partidei de la Târgu Mureş, atunci vom avea şanse de izbândă”. S-a referit și la ce așteaptă de la fotbaliștii pe care îi pregătește împreună cu toți colegii din staff-ul tehnic, Mihai Teja, Ilie Alexe, Marius Dima și Cătălin Grigore: „Aş vrea să vă pot spune că mizez fără niciun fel de ezitare pe puterea de capacitare a jucătorilor, dar – fiind acest sfârşit nu numai de campionat, ci şi de ciclu – ar fi o mare probă de caracter ca ei să se poată autodepăşi şi ridica la nivelul pe care îl presupune importanţa partidei. Miza pentru noi este, dincolo de a ne despărţi de fanii noştri cu o victorie, aceea de a ocupa un loc cât mai sus în ierarhie, pentru a ajuta, în perspectivă, clubul”. Evident, nu a evitat să comenteze și despre reîntâlnirea, destul de rapidă, cu fostul șef, care va veni pe „Ilie Oană”, iar, ca adversar: „E ultima reprezentaţie din acest sezon de pe arena Ilie Oană şi, în acelaşi timp, un meci disputat într-un context puţin ingrat pentru noi, deoarece avem mari probleme de lot. Întâlnim o echipă oaspete care, din punctul meu de vedere, are o întreagă pleiadă de jucători valoroşi, în plus şi un antrenor cu mare experienţă. După cum bine se ştie, el a lucrat, până de curând, aici şi cunoaşte în totalitate ceea ce poate reprezenta Petrolul la momentul actual. Este o plăcere oricând să-l văd pe domnul Rednic, un antrenor cu care am lucrat în mai multe rânduri şi pe care îl preţuiesc. Sunt convins că, indiferent de deznodământul partidei, relaţia noastră va rămâne neschimbată. Este greu de intuit ce partitură va promova, pentru că şi la Dinamo este o perioadă de tranziţie, în care dânsul doreşte să cunoască cât mai fidel potenţialul fiecărui jucător. Și astfel apar, de la etapă la etapă, schimbări mari la nivelul primului 11”.

Meciul de vineri va fi condus de o brigadă alcătuită din centralul Cătălin  Popa (Pitești), asistenții Alexandru Cerei (Cluj) și Gabriel Sabin Stroe (Pitești), adiționalii Cătălin Buși (Râmnicu Vâlcea) și Dan Grigore Botescu (București), plus rezerva Bucsi Imre-Laszlo (Sfântu Gheorghe). Observator de joc a fost delegat Paul Mincu, iar pentru arbitraj – Corneliu Fecioru, ambii tot din București. De subliniat altfel că, în urma unei ședințe, ultrașii de la peluza I, cea a galeriei, au decis să continue protestul împotriva jucătorilor și a conducerii clubului, anunțând că vor lăsa din nou gol acel spațiu și rugându-i pe alți suporteri să aleagă locuri în alte părți ale stadionului. În același comunicat, ei au precizat că vor reveni în peluză odată cu primul meci de acasă din ediția de campionat viitoare. Pe cale de consecință, nici la ultimul meci de pe teren propriu, arena Ilie Oană nu va fi plină. Adică, așa cum s-a întâmplat la partida de la inaugurarea stadionului, în toamna lui 2011, atunci când 15.000 de fani au cântat și încurajat echipa favorită, deși diferența de scor creștea văzând cu ochii pe tabelă, Dinamo – antrenat de Liviu Ciobotariu, tehnician care se poate aureola, acum, drept campion cu ASA Târgu Mureș – câștigând atunci, fără drept de apel, cu 5-1, golul de onoare fiind marcat de către un… fost „câine”, Nicolae Mitea!