Petrolul – parafrază a… „călătorului îi șade bine cu drumul”

Dragos Trestioreanu -

Petrolul – parafrază a… „călătorului îi șade bine cu drumul”

Servicii Gospodărire Urbană (SGU) a așteptat cât a așteptat și apoi – prin anunțul de miercuri, 25 noiembrie 2015 – a dovedit că s-a săturat. Adică, să mai aștepte ca SC FC Petrolul să-i achite datoriile din toamnă, măcar. Cele făcute cu prilejul partidelor din turul sezonului regular, organizate pe arena Ilie Oană (foto; www.gsp.ro). Speriindu-se, pesemne, că – acceptând rezilierea vechiului contract, cu plata la eveniment, și semnând unul nou, cu ea la oră – nu mai pupă restanțele de la găzari, SGU îi lasă jos bariera de la stadion Petrolului! Și o dă afară și din locul de pe arenă unde-și are sediul clubul! Evident, până va șterge debitul. Desigur că, anunțul fiind făcut cu doar două zile înaintea meciului de vineri, contra CFR-ului, din campionat, părțile vor ajunge la un eventual compromis. În caz contrar, unde s-ar mai putea organiza, pe fugă, întâlnirea? E clar că declarația directorului SGU are bătaie mai lungă. Bine, nici chiar foarte lungă. Deși arătată cu degetul de suporterii găzarilor pentru lipsă de înțelegere față de echipa fanion a orașului și a județului, societatea aparținând Primăriei Ploiești se apără dezvăluind cuantumul sumei restante. Una deloc neglijabilă, într-adevăr. Dar și SC FC Petrolul are circumstanțe atenuante, câtă vreme este tot mai depășită de cheltuielile, încasările scăzând necontenit. Însă, știți cum este, SGU își spune că, decât să falimenteze ea, din cauza lipsei banilor datorați de SC FC Petrolul, mai bine s-o facă datornicul! Parafrazând, vede situația cam așa: „datornicului îi șade bine cu drumul”! Și-ar pune-o, în pragul iernii, pe Petrolul pe drumuri! Fără stadionul de acasă, fără sediu!

Această discuție, a plecării echipei în altă localitate, pentru meciurile… de acasă, este adevărat că a mai fost odată. Mai exact, înainte de ultima partidă din turul sezonului regular, cea cu ACS Poli Timișoara. Atunci când echipa oaspete a refuzat însă „varianta Chiajna”, preferând sinteticului de acolo… noroiul, gropile și denivelările de pe „Ilie Oană”. Ulterior, SGU a tăcut, înțelegătoare vizavi de of-ul „lupilor”. Însă, acum, posibil să-i fi ajuns cuțitul la os și nu se mai dea în lături de la amenințări. Vizând expluzarea (cu totul) de pe arenă! Câtă vreme există o Curte de Conturi, este firesc ca proprietarul stadionului, municipalitatea, și administratorul acestuia, SGU, să se teamă de controale. Apoi, și de acuzațiile ce-ar putea surveni în urma lor. Mai bine își încordează, acum, mușchii și va scăpa astfel cu bine. Mai ales că are și dreptate. Trebuie să recunoaștem, vrem-nu vrem. Frica păzește pepenii, chiar dacă stadionul va intra astfel în conservare, fără Petrolul acolo. Asta în situația în care lucrări de ameliorare a gazonului nu se fac decât între lunile martie și octombrie ale unui an calendaristic. Cu porțile închise, s-ar mai slăbi însă din presiunea media, tot mai constantă, în privința stării gazonului. Ba chiar și a unor părți din peluza galeriei, acolo unde stau să cadă plăci de beton! Dar asta nu-i vina SGU-ului, ci doar calitatea construcției fiind cauza.

Cred că niciodată nu i-a fost Petrolului atât de greu ca acum. Numai necazuri, speranțe (mai) deloc, viitor sumbru, bani pe sponci… Banii se fac greu și se duc repede. Cheltuielile depășesc tot mai mult veniturile. Iar echipa nu mai e în stare să producă, nu mai atrage suporterii, fan-shopul e mai mult gol, biletele rămân la case sau la magazinele ce le oferă pe cele comandate online etc. Nici terenul, nici vremea de afară nu mai sunt aliați ai „lupilor”. Dar nici ei, jucătorii, ori, mă rog, unii dintre ei, parcă nu se mai omoară cu firea ca să schimbe ceva. Ori chiar nu or putea, de fapt. Dar dacă așa o fi, atunci s-a cam dus totul!