Blestemul, ghinionul, ce-o fi, continuă pentru FC Petrolul și în grupele Cupei României! Eșec pe teren propriu al „lupilor” după remontada lui Sepsi! Chiar trebuie făcut ceva foarte urgent, ci nu așteptată pauza de iarnă!

Dragos Trestioreanu -

Blestemul, ghinionul, ce-o fi, continuă pentru FC Petrolul și în grupele Cupei României! Eșec pe teren propriu al „lupilor” după remontada lui Sepsi! Chiar trebuie făcut ceva foarte urgent, ci nu așteptată pauza de iarnă!

Meciul de joi, 20 octombrie 2022, de pe arena Ilie Oană, din grupa A a Cupei României, părea mai abordabil pentru FC Petrolul, chiar dacă oponenta, Sepsi Sfântu Gheorghe, era nimeni alta decât câștigătoarea trofeului, în primul semestru al acestui an. Apropierea din ierarhia la zi a SuperLigii, gazdele pe locul nouă, iar oaspeții – pe al șaselea, la numai două lungimi distanță una de alta, și rezultatul din turul sezonului regular, de pe același stadion, din luna iulie, 1-1, îmi spuneau totuși ceva.

Mai exact, cele de mai sus însemnau motive numai bune de a crede că blestemul, ghinionul sau ce-o fi fost se va fi dus/spart o dată cu partida din ultima zi a partidelor programate în etapa 1 a gupelor. Deși a trecut, în condițiile despărțirii de Tamaș, de la 1-3-4-3 la 1-4-4-2, Nae Constantin, antrenorul principal al „lupilor”, nu mai găsește cheia succesului. Astfel încât, a bifat, împreună cu jucătorii săi, al șaselea eșec consecutiv (cinci în campionat și unul în Cupa României). Cine s-ar fi așteptat la așa ceva, când trupa lui se afla pe treapta a treia a podiumului? Mai nimeni, hai să zic așa! Asta chiar dacă și jocul de-atunci, era limpede așa ceva, nu dădea mari speranțe de perpetuare a rezultatelor apreciate, începând din etapa a treia a turului sezonului regular.

Atât Nae Constantin, cât și italianul Cristiano Bergodi au gândit formule de joc din care am anticipat, în avancronică, câte nouă jucători din 11. Dar am greșit la așezare, ambii abordând același modul, cel de mai sus mai exact. Dacă prahoveanul a mai menajat din echipieri, Vâlceanu, Pashov, Seto sau Tucaliuc, de exemplu, alți titulari luând loc pe bancă, Bergodi a acordat atenție totală debutului lui Sepsi în grupe, puțini fiind absenții din cel dintâi „11” obișnuit. Totuși, și în aceste condiții, ambele reprize au debutat cu bine pentru FC Petrolul. Prima oară a ratat o ocazie imensă Măzărache, a doua oară, a punctat însă Grozav (minutul 48), grație unei pase de manual a lui Bratu și a unui șut în cross, din stânga careului mare, ardeleanul fiind singur-singurel pe acolo. Bălașa „uitase” că era fundaș dreapta în acest meci, ci nu central, și „strânsese” unde nu trebuia, lăsând liber spațiul de care răspundea, de fapt.

Numai că, dacă în alte meciuri Petrolul își pierdea capul în prelungiri ori – mă rog – intervenea atunci lipsa de concentrare, să mă exprim mai elegant, de data aceasta remontada adversarei a venit mult mai repede, în intervalul minutelor 53-61, mai precis. Reușitele lui Rondon și Ninaj au schimbat raportul de forțe de pe tabelele de marcaj, iar cum, parcă, nu se făcea să nu se ia gol pe final, nou-intratul Šafranko a stabilit rezultatul final, cu 60 de secunde înaintea scrugerii timpului de joc regulamentar. A fost 3-1 pentru Sepsi, devenită astfel lider în Grupa A, după cea dintâi etapă. Rezultat meritat pentru o formație pe care o credeam, acum, mai apropiată ca joc de Petrolul. S-a observat însă, Ninaj & Co. s-au luptat să revină și au reușit. Cei care nu încetează să creadă în succes sunt răsplătiți până la urmă, pe când ceilalți termină pe scut, din păcate.

Ce am reținut după acest meci desfășurat în condiții inedite față de anii trecuți? Că meciul a semănat cu unul de campionat în mare proporție, fără prelungiri dacă rămânea 1-1, scor existent la un moment dat. A diferit numai nefolosirea unor jucători la unele dintre combatante și, dimpotrivă utilizarea titularilor, la altele. Semne clare asupra celor care vor să atace trofeul, respectiv joacă fiindcă este o „obligație de serviciu”. Despre Petrolul, nu se poate spune că nu vrea, mai degrabă că nu poate, alunecarea pe toboganul imaginar al Superligii perpetuându-se, iată, și în Cupa României. Parcă nimeni nu mai crede în victorii, deși au fost destule după ce echipa s-a scuturat de colbul primelor două înfrângeri din Superligă. Când dovedea că știe și să nu piardă, adică să câștige sau să remizeze. Însă, după eșecurile care s-au tot adunat ulterior, ajungându-se acum, repet, la șase la rând, situația, nu neapărat în Cupa României, ci în campionat, a devenit groasă rău de tot, așa cum se zice în jargonul fotbalistic.

Urmează până la prima întrerupere de dinaintea vacanței de iarnă, patru meciuri dificile: acasă cu FC Argeș, luni, 24 octombrie, tot de la 18.15, apoi – în cea dintâi etapă a returului sezonului regular – deplasarea de la FC Voluntari, revenirea pe „Ilie Oană” pentru revanșa cu UTA Arad și o altă deplasare, la oaspetea de ieri, Sepsi Sfântu Gheorghe. OK, orice se poate întâmpla, nu zic nu. Dar, și dacă – Doamne, ferește! – se mai adună eșecuri, ba chiar și rezultatele de egalitate de la Ploiești sunt periculoase, cine știe cum și dacă se va mai opri căderea aceasta de parcă nu s-ar vedea încă… fundul unei gropi virtuale. Este clar că trebuie făcut ceva urgent, ci nu la iarnă, în vacanță, putând fi prea târziu atunci. Trebuie plecat de la un semn bun, debutul unui Budescu, deși încă supraponderal, dar având în continuare la purtător talentul și viziunea deosebită a jocului. Ceea ce a demonstrat și ieri seară, în cele 23 de minute oficiale bifate după aproape șapte luni fără meciuri jucate. Budi e număr 10 curat, nu numai inscripționat pe tricou, ci prin ceea ce știe să facă pe gazon. Nu va fi totușidestul, căci, știți cum se spune, numai cu o floare nu se face primăvară.

După partidă, unii îl regretau pe Tamaș, în absența căruia cred că Huja a redevenit cel de dinainte, adică meciul și greșeala/greșelile. E adevărat că, în duelul cu Sepsi, portughezo-românul a  fost „implicat” în toate cele trei faze de gol ale învingătorilor. Dar, statistica stă dovadă că așa cum nu s-au pierdut șapte confruntări cu Gabi pe teren, tot așa au fost și șase în care s-au consemnat înfrângeri, și tot cu el acolo. Deci, nu cred că acesta ar fi motivul reculului de formă a altfel înzestratului tânăr fundaș central. Acum, văd un alt tandem central defenisv, dacă se va rămâne la 1-4-4-2 sau 1-4-4-1-1: Meijers-Mathaus. Nu definitiv, desigur, ci numai până la… proba contrarie. În caz că va apărea, bineînțeles. Sunt curios, în acest context, care va fi reacția rapidă a conducerii. Cel puțin după meciul cu FC Argeș, așteptându-se o eventuală revanșă la Sfântu Gheo0rghe mă tem să nu fie cam târziu. Dar, fiecare face cum poate sau cum îl taie capul. Nu cum le spune ori cere unul sau altul. Oricum, este de urmărit… Păcat, altfel, că într-o zi în care s-a păstrat un moment de reculegere în memoria marelui fost golgheter al Petrolului, Nicolae Toporan, trecut în neființă recent, urmașii săi în galben și albastru nu au reușit să marcheze măcar un gol mai mult decât adversarii! Cum o făcea Nicu pe vremuri!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)