Petrolul, readusă pe pământ în… Țara Autogolurilor. Reușită fabuloasă de onoare a lui Grozav

Redactia -

Petrolul, readusă pe pământ în… Țara Autogolurilor. Reușită fabuloasă de onoare a lui Grozav

Istoria meciului tur din play-off-ul Europa League dintre Swansea City și SC FC Petrolul Ploiești s-a scris în doar 11 minute, mai precis în intervalul 14-25, autogolul ilar al lui Hoban deschizându-i echipei din Țara Galilor apetitul pentru un iureș de nedescris la buturile nefericitului Pecanha. Am revăzut astfel faze de atac în mare viteză, pornite de pe ambele flancuri, Achim și Guilherme fiind „carne de tun” pentru Routledge și, respectiv, Pablo Hernandez, adevărați spiriduși provocatori de… otite pentru fundașii laterali ai formației ploieștene. Iar când ai atacanți de careu de talia lui Michu și Bony, pare tot mai simplu să marchezi. Peste toți a tronat mijlocașul venit de la Liverpool, Shelvey, o minte limpede ca o apă de izvor. În plus, când adversara mai beneficiază în defensivă de o „stâncă” precum căpitanul Williams, și numai a încerca a trece dincolo de ultima linie a lui Swansea devenea o misiune cvasi-imposibilă. Bașca, să ai ghinion și ca rezervele De Guzman și, mai ales, Pozuelo să intre pe teren cu chef de assisturi şi gol, se putea mai rău pentru Petrolul în seara de 22 august 2013? Swansea a jucat fotbalul pe care îl vedem, la televizor, în Premier League și a fost suficient să se califice în grupe după doar o singură manșă, scorul final, 5-1 (3-0), conducând spre certitudinea că numai un miracol ar mai putea arunca trupa galeză în afara fazei următoare din Europa League. Singura consolare a învinșilor, dacă poate fi vorba despre așa ceva totuși, a fost golul de onoare, unul demn de genericele TV. A fost singura fază în care Guilherme şi-a dus până la capăt frustrarea unui rezultat dezastruos, iar din acest sentiment a rezultat o… centrare perfectă, „bărbierită” de Rangel, pentru o execuţie fabuloasă a lui Grozav (foto; „foarfecă” perfectă – www.protv.ro), venită însă la spartul târgului. Pe 29 august 2013, pe arena Ilie Oană, chiar dacă va avea şanse infime de calificare, Petrolul are obligaţia să mai spele din ruşinea de pe „Liberty Stadium” şi să le ofere suporterilor săi pătimaşi şi devotaţi speranţa că drumul în Europa s-a oprit doar până vara viitoare şi că accederea în grupele Europa League nu va rămâne şi altădată o Fata Morgana.

Judecând la cald, primul „11” ales joi seara de către antrenorul Cosmin Contra a părut a nu fi cel mai inspirat, readucerea lui Younes în postul de vârf împins fiind o idee total nelalocul ei. Dacă în cazul indisponibilor, din diverse motive, Alcenat si Enza- Yamissi, Contra nu a avut alternative, atacanţi de gura porţii au existat, dar i-a lăsat pe bancă 45 şi, respectiv, 57 de minute. Deşi nu au făcut nici ei mare brânză, Camara şi Dore ar fi putut să-i ofere tehnicianului soluţia asigurării unui loc tunisianului conform fişei postului reale a acestuia. Nu a făcut-o decât la reluare şi, apoi, l-a scos, după nici un sfert de oră, pe golgheterul la zi, din Liga 1, al Petrolului. În schimb, a mutat bine, nu şi la timp, în cazul lui Hoban, care se bulversase complet după gafa din minutul 14, atunci când l-a împiedicat pe Pecanha să prindă lejer balonul şutat pe centrul porţii de vitezistul Routledge. Cu o evoluţie tot mai neconcludentă ulterior, Hoban trebuia retras pe bancă după ce scorul ameninţa să devină drastic. Per total, singurul jucător al oaspeţilor care a părut a nu fi fost impresionat de o echipă din Premier League s-a numit Teixeira. Deşi nu a avut finalitatea dorită mereu în acţiuni, cel puţin portughezul a luat jocul pe cont propriu şi nu s-a făcut de râs, precum alţi coechiperi ai săi, aflaţi într-o seară neagră. Să zicem că a fost vorba doar despre aşa ceva, ci nu de limite valorice în raport cu ceea ce se joacă acum pe continent. Consternat după eşecul drastic şi mirat de prea multul respect arătat lui Swansea de jucătorii lui, Cosmin Contra a decretat partida din Ţara Galilor – de fapt… Ţara Autogolurilor, şi Pecanha împingând involuntar mingea dincolo de linia porţii, în minutul 58, pentru un 0-4! – drept cea mai slabă a Petrolului, din mandatul său. Să vedem cum îşi va resuscita echipa pentru meciul de duminică, 25 august, ora 19.30, în direct pe „DigiSport1”, cu Astra, de la Giurgiu, formaţie care a pierdut la Haifa, în play-off-ul Europa League, cu 2-0, partida cu Maccabi, după un joc slab. Pandurii a întregit ziua mizerabilă din Europa League a echipelor româneşti, fiind învinsă pe „Cluj Arena”, scor: 0-1, de Sporting Braga.

SWANSEA: Vorm 6.5 – Rangel 6.5, Chico Flores 7, Williams 7.5 (cpt; 71 – Amat 6), Taylor 7 – Shelvey 9 (69 – De Guzman 7), Britton 7 – Pablo Hernandez 8, Michu 8.5, Routledge 8.5 (60 – Pozuelo 7.5) – Bony 7. Antrenor: Michael Laudrup.

SC FC PETROLUL: Pecanha 5.5 – Achim 5, Geraldo 5.5, Benga 5.5, Guilherme 6 – Hoban 4 (46 – Camara 6), Mustivar (cpt) 5.5 – Boudjemaa 5.5 (57 – Priso 5.5), Teixeira 6.5, Grozav 7.5 – Younes 5.5 (57 – Dore 5.5). Antrenor: Cosmin Contra.

Au arbitrat: Serghei Karaşev 7.5 – Tihon Kalughin 7.5 şi Anton Averianov 7.5 (toţi din Rusia).

Arbitru de rezervă: Maxim Laiuşkin (Rusia).

Delegat UEFA: Thomas Weyhing (Germania).

Observator arbitraj: Juan Antonio Fernandez Marin (Spania).

Cartonaş galben: Geraldo (68).

Au marcat: Hoban (14 – autogol), Michu (22), Routledge (25), Pecanha (57 – autogol), Pozuelo (70)/Grozav (87).

Returul din 29 august va debuta la ora 20.30, pe arena Ilie Oană, şi va fi transmis în direct, tot de postul de televiziune ProTV. Biletele au fost puse în vânzare la casele speciale de la stadion şi costă 15 lei, la cele două peluze, 30 de lei – tribuna a II-a, 40 de lei (tribuna I), 80 de lei, la tribuna 0, şi 480 de lei – VIP.