Petrolul – reînscriere pe traiectoria de zbor către prima scenă. SMURDUL a câștigat iar fără gol primit! E pe 3, urmează imediat 2?

Dragos Trestioreanu -

Petrolul – reînscriere pe traiectoria de zbor către prima scenă. SMURDUL a câștigat iar fără gol primit! E pe 3, urmează imediat 2?

Nu știu ce-o face Gigi Mulțescu, alias SMURDUL, la echipele pe care le antrenează, dar e clar că, după debut și destule etape apoi, are darul de a crea emulație în jurul lui, totul conducând la victorii, adesea fără gol primit! Antrenorul principal actual al Petrolului Ploiești nu și-a pierdut deloc harul și face ce știe în continuare, dar mai ales știe ce face. Mai precis, să-și motiveze la maximum jucătorii, de parcă ar fi… alții, ci nu cei de mai ieri! Și la Bacău, în ziua aniversării celui mai bun fotbalist din istoria clubului găzarilor, Mircea Dridea, președintele de onoare al ACS Petrolul 52, Mulțescu „cel bătrân” a făcut ce-a făcut și i-a oferit drept cadou, împreună cu băieții lui, la împlinirea a 82 de ani, un succes clar pe arena de lângă aeroportul din Bacău. Acolo unde, ploieștenii i-au lăsat fără grai pe suporterii Aerostarului, dominați oricum, în tribune, de către un contingent masiv de fani sosiți de la Ploiești să-și încurajeze favoriții pentru a obține încă un succes, după cel din urmă cu opt zile, în derbiul de acasă cu „U” Cluj. O echipă care a fost depășită în clasament de Petrolul, după ce-a pierdut șase puncte consecutiv, iar „lupii” au câștigat tot atâtea, la rând!

După un 2-0 sec, bifat în ultimul sfert de oră al primului mitan, într-un interval de numai opt minute (30-38), Petrolul și-a conservat rezultatul de pe tabelă, având partida în control întreaga repriză secundă, dozarea efortului fiind recomandabilă atunci când urmează după doar trei zile o altă partidă oficială dificilă, cea de miercuri, 10 aprilie 2019, ora 19.00, cu FC Argeș Pitești, de pe arena Ilie Oană. „Galben-albaștrii” au fost jupânii unui meci disputat pe un teren denivelat și „peticit” cu insule de pământ, gard în gard cu aeroportul, prin apropiere rulând lent, la un moment dat, un ditamai aparatul de zbor al companiei Blue Air! Petrolul a fost superioară și ca rezultat final, și ca joc, și ca strategie, și ca determinare, și ca tot ce vreți. Sărbătoritul de ieri, Cezar Lungu, s-a dovedit imbatabil, iar singura dată când ar fi putut fi învins, asistentul Vlad Bârleanu a ridicat corect fanionul, ex-petrolistul Alexandru Ciocâlteu fiind în ofsaid reactivat, în careul mic, la respingerea în față a șutului lui Ionuț Țenea. În rest, moldovenii au suferit la capitolul „ocazii de gol”.

Cele două reușite ale Petrolului merită o descriere detaliată, ambele având farmecul lor, oportunități de a se mai marca în poarta mai necoptului Octavian Potcoavă mai existând totuși, cele mai mari avându-le Sergiu Arnăutu în repriza întâi și, tot în final de meci, Bogdan Rusu și Robert Moldoveanu, cei care puteau face scor în dauna formației Aerostar. Poate chiar reedita acel 5-0 din tur! Mai întâi, când s-a intrat în ultimul sfert de ceas al celei dintâi jumătăți a disputei, Arnăutu a „arestat” un balon pe la 30 de metri de buturile adverse, a avansat puțin și apoi a trimis un șut tare spre colțul din stânga, mingea ușor țopăită derutându-l pe Potcoavă, cel care a respins, cu dificultate, în față, tot un „U 21” nerefuzându-i darul, Saim Tudor reluând acrobatic în cross, în plasă!

Cu certitudinea că 1-0 nu era deloc un scor liniștitor pe terenul unei grupări aflate sub linia roșie, cea a retrogradării, petroliștii nu au slăbit ritmul și au bifat și un al doilea gol, creație 99% a căpitanului Laurențiu Marinescu, care a obținut lovitura liberă bătută de el, de la 22 metri, peste zid, același Potcoavă părând a salva miraculos, el respingând mingea în bara verticală, aproape de vinclul drept, dar – de acolo – a a ajuns în „6 metri”, la Dan Bucșa, mijlocașul central reluând, și el, acrobatic, cu capul, în poarta goală. Și astfel s-a închis tabela, cu opt minute înainte de a se merge la vestiare, pentru pauză! A fost foarte bun acest 2-0, Petrolul revenind pe traiectoria de zbor către primul eșalon, sărind peste două locuri și așezându-se pe cel de baraj, al treilea, la numai un punct în urma celui de-al doilea, ocupat de Chindia Târgoviște. Dacă miercuri, „lupii” vor câștiga, acasă, iar dâmbovițenii nu, în deplasare, atunci despre Gigi Mulțescu se va spune chiar că a făcut magie pe termen scurt, ducând echipa pe o poziție promovabilă! Și cine mai credea?

AEROSTAR: Potcoavă 5 – Țenea 6, Mutu 5.5, Ichim 5.5 (46 – Vraciu 5.5), Drugă 5.5 – Vişinar 5.5, Adăscăliţei (cpt) 5.5 (68 – Ciocâlteu 6) – Tăbăcariu 6 (20 – Chirilă 5.5) – Ilie 5.5, Pop 5.5, Buhăcianu 6. Colectiv tehnic: Florin Bratu (antrenor principal), Andrei Vatră (antrenor secund), Dan Moței (antrenor al portarilor).

FC PETROLUL: Lungu 7 – Borţa 7.5, Ghinga 7.5, Puşcaş 6.5, Ţigănaşu 6.5 – Chindriş 7, Bucşa 8.5 (90+3 – Cazan) – Saim Tudor 8.5, Marinescu (cpt) 8 (79 – Kozoronis), Moldoveanu 6 – Arnăutu 7.5 (88 – Rusu). Colectiv tehnic: Gheorghe Mulţescu (antrenor principal), Daniel Timofte (antrenor secund), Cătălin Mulțescu (antrenor al portarilor).

Au arbitrat: Adrian Viorel Cojocaru 7 (Galaţi) – Andrei Constantinescu 7 și Vlad Bârleanu 8 (ambii din Bucureşti).

Arbitru de rezervă: Vlad Baban (Iaşi).

Observatori: Bogdan Gheorghiţă (Vaslui), pentru joc, și Bogdan Zanfirescu (Botoşani), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Chirilă (55), Pușcaș (58), Ghinga (68), Vișinar (87).

Coincidență, în repriza secundă, atât Florin Bratu, cât și Gheorghe Mulțescu au procedat la înlocuirea purtătorilor de banderolă, Răzvan Adăscăliței predându-i-o lui Cătălin Vraciu, iar Marinescu – lui Sebastian Ghinga, cel care, în sfârșit, a arătat că poate face un ax central decent, alături de Cristian Pușcaș. Altfel, încercarea lui Bratu de a miza totul pe atac, în aceeași parte secundă a întâlnirii, schimbând – imediat la reluare – un fundaș central, fostul petrolist Alexandru Ichim, cu un mijlocaș de bandă, mai sus amintitul Vraciu, motiv pentru care l-a retras în defensivă pe Stejărel Vișinar, care începuse jocul în zona mediană, nu a avut niciun efect, singura mare ocazie venind, repet, abia în ultimele cinci minute ale unei confruntări dominate aproape non-stop de un Petrolul care, ca și după jocul cu clujenii, arată… altceva!

La Bacău a fost și două momente tensionate, un conflict între jandarmii și suporterii Petrolului, după discuții în contradictoriu, dar și intrarea în incinta terenului a unui fan al gazdelor, care s-a îndreptat amenințător spre asistentul Bârleanu, imediat ce, pe semnalizarea acestuia, fusese anulat golul din ofsaid al lui Ciocâlteu! Însă, totul s-a rezolvat destul de repede.

Foto: www.fcpetrolul și www.cristian-anghelescu.ro