Petrolul revine la „macaronari”. Bașca, mai scapă puțin de la… faliment

Dragos Trestioreanu -

Petrolul revine la „macaronari”. Bașca, mai scapă puțin de la… faliment

După portarul Massimo Gritti, în ediția 2011-2012, și fundașul dreapta Stefano Avogadri, în sezonul următor, ambii cu o prezență de scurtă durată, însă, pe la Ploiești, Petrolul revine, din iarnă, la filiera italiană, miercuri, 9 decembrie 2015, semnând un contract până la vară atacantul Michelle Paolucci, în vârstă de 29 de ani. Cu un CV mai bun decât al fostului stelist Federico Piovaccari, „macaronarul” a jucat ultimul meci oficial, în vară, la mai puțin cunoscuta Latina Calcio, în țara lui de baștină, iar în toamnă a încercat o aventură în Ungaria. Dar, după vizita medicală de la Budapesta, dorit fiind de Honved, nu a mai semnat și un contract. A făcut-o, acum, la Petrolul și, astfel, patronatul găzarilor debutează în forță achizițiile promise pentru pauza de iarnă.

În condițiile în care Cristian Pulhac ar fi fost primul transfer din cele 10 despre care a vorbit antrenorul Mihai Stoichiță că i-ar fi fost promise de conducere, Paolucci ar fi al doilea. După el, este de așteptat ca și restul de opt viitori înregimentați să fie de același nivel. Sau chiar și mai și, dacă s-o putea. Cert este că, încercând o experiență în țara vecină, rămasă fără sorți de izbândă, nu ar fi chiar o surpriză să aflăm, într-o zi, că Paolucci ar fi sosit la Ploiești recomandat de un fost oficial al clubului găzarilor, care i-a mai adus din prima ligă din aceeași țară pe brazilianul Gerson și spaniolul Waltr Fernandez. Un ex-oficial care a dat și rateuri, dar și câteva lovituri de imagine pe gustul suporterilor. Totuși, cine l-a recomandat pe italian contează mai puțin în momentul de față, importantă fiind o reconstrucție pe baze cu adevărat profesioniste a lotului de jucători, fiindcă șanse de salvare există și nu trebuie irosite, defel.

Dacă, în acest moment, Petrolul ar primi de la TAS cele șase puncte de care a fost privată de către Comisia de Licențiere din cadrul FRF și s-ar trece la înjumătățirea punctelor pentru play-out, distanțele dintre combatante s-ar micșora într-atât de mult, încât parcă s-ar începe un… nou campionat. Într-o astfel de conjunctură, cine se va întări serios, în pauza competițională, va avea argumente solide de a se număra, și din vară încolo, între cele 14 combatante din primul eșalon. Însă, evident, pentru a avea astfel de șanse, pentru Petrolul este sine qua non să se primească punctele de la TAS. În caz contrar va fi foarte-foarte greu să se mai viseze, din punct de vedere sportiv, la menținrea în Liga 1.

Din alt punct de vedere, cel al falimentului, de exemplu, glonțul a trecut, deocamdată, pe la ureche, ci nu a lovit în plin. Instanța a amânat până în februarie viitor judecarea cererii Serviciului Public de Finanțe Locale Ploiești de declarare a falimentului SC FC Petrolul, pentru restanțe la plata taxelor și impozitelor. O gură de oxigen această amânare – spun optimiști; o întârziere cu doar două luni a momentului fatidic – cred ultrapesimiștii. În situația în care, până în februarie, patronatul își va juca bine cărțile – nemaifiind nici sub presiunea rezultatelor de pe teren -, găsind vreun om de afaceri dispus să-și lege numele de salvarea unui brand, atunci s-ar putea ca în februarie să nu mai existe de ce să se mai judece. Cel puțin, așa ar fi de sperat – o rezolvare, ci nu doar o amânare sine die a unui trist – și nedorit – deces.