Petrolul s-a revanşat în faţa lui Dinamo, umilind-o în Bucureşti

Redactia -

Petrolul s-a revanşat în faţa lui Dinamo, umilind-o în Bucureşti

Când, la primul meci oficial de pe noul stadion Ilie Oană, Petrolul a pierdut la scor, 1-5, în faţa lui Dinamo, a fost o mare ruşine pentru suporterii „lupilor”. Din fericire, noua echipa a găzarilor, antrenată acum de Gigi Mulţescu, a şters impresiile neplăcute de atunci, făcând o repriză secundă de vis la Bucureşti, în faţa „câinilor”, chiar peste cea cu Braşovul, din etapa precedentă. În primul mitan, Petrolul a blocat-o pe Dinamo, care nu a avut astfel decât o singură ocazie mai mare de gol, prin Alexandru Curtean, dar abia pe finalul acestuia. Atunci, Vasili Hamutovski şi-a dovedit din nou clasa, salvând excelent, aşa cum o mai făcuse şi anterior, la o fază în care acelaşi Curtean fusese gata-gata să speculeze o lipsă de orientare a lui Alvaro Silva Linares. E drept, şi petroliştii avuseseră numai o singură oportunitate de a deschide scorul, tot pe final de repriză, când centrarea unui Florin Maxim, care a debut en-fanfare la „lupi”, Monsef Zerka a trecut pe sub minge, iar la recentrarea lui Hamza Younes (foto, în echipament albastru; www.gsp.ro), tot Curtean a salvat disperat, trimiţând balonul în corner, pentru a nu putea fi reluat spre buturi de către Daniel Opriţa.

La pauză, marocanul Zerka, accidentat, a fost lăsat la vestiare, în locul său intrând mijlocaşul kenyan Patrick Osiako, Opriţa trecând vârf împins. Nu a fost nevoie să treacă decât de un sfert de oră de la reluare şi Petrolul le-a arătat celor prezenţi în „Groapă” că poate crea şi faze ofensive frumoase, nu numai să le blocheze bine pe ale adversarilor. Opriţa i-a pasat la întâlnire, pe stânga, lui Maxim, care a trimis perfect, în careul mare, pe partea cealaltă, spre Mustivar, după recentrarea cu capul a francezului, Hamza – cu spatele la poarta internaţionalului Cristian Bălgrădean – a preluat cu dreptul şi apoi, cu acelaşi picior, a trimis fabulos lângă bară, după o foarfecă de senzaţie, de la 10 metri. S-a făcut linişte totală în rândul dinamoviştilor, iar autorul golului fabulos a ţâşnit spre peluza dinspre stradă, pentru a se bucura împreună cu galeria.! Era minutul 59 şi speranţele într-un succes, la care nici cel mai optimist petrolist, cu excepţia lui… Mulţescu, parcă nici nu îndrăznea să se gândească, înmugureau. După alte doar 10 minute, a venit încă un gol de senzaţie al oaspeţilor, „cocoşul” Damien Boudjemaa ridiculizându-l, pe stânga, pe internaţionalul Srgian Luchin şi pasându-i apoi la întâlnire lui Opriţa, pentru un lat simplu, de 2-0! De-atunci încolo, pe teren, nu a mai existat decât o singură echipă, Petrolul, care a pasat-o pe Dinamo, la ea acasă, de parcă era… Barcelona. Cireaşa pe tort a pus-o acelaşi Boudjemaa, cel care, în primul minut de prelungiri, a trimis din prima, dintre Luchin şi Adrian Scarlatache, de la aproape 40 de metri, un lob incredibil peste Bălgrădean, ieşit dintre buturi. Petrolistul a sancţionat măiastru respingerea mai fără adresă a altui internaţional, Dragoş Grigore. În peluza galeriei „lupilor” era delir, fanii – majoritatea la bustul gol – dansau fericiţi pentru răzbunarea favoriţilor, care le era dedicată de toţi jucători Petrolului. Golul încă unui internaţional din tabăra gazdelor, Marius Niculae, a venit norocos, la ultima fază a meciului, prelungit nejustificat cu 5 minute de către împrăştiatul arbitru Paul Unimătan. Succes formidabil al „galben-albaştrilor”, trei puncte mari în ierarhia la zi şi, totodată, în clasamentul „adevărului”, obţinute în aceeaşi zi în care CSU Voinţa Sibiu a învins Vasluiul, cu 3-0! Cum şi FCM Târgu Mureş câştigase, cu o zi mai devreme, vineri, 6 aprilie 2012, pe teren propriu, în dauna echipei Gaz Metan Mediaş, scor: 1-0, victoria ploieştenilor conduce la prelungirea contactului cu două dintre cele mai puternice contracandidate din lupta de salvare de la retrogradare, menţionate mai sus. Singurul necaz major de după partida din capitala ţării a fost accidentarea ceva mai serioasă la spate, în ultimul sfert de oră, a lui Valentin Negru, cel care se afla într-o formă foarte bună, după instalarea lui Gigi Mulţescu.

DINAMO: Bălgrădean 5.5 – Scarlatache 5, Luchin 4.5, Grigore 4.5, Pulhac 6 (67 – Ţucudean 6) – D. Kone 5.5 – L. Rus 5, C. Munteanu 5.5, Curtean 6.5 – M. Platini 5 (46 – Dănciulescu 5.5) – M. Niculae (cpt) 6. Antrenor: Liviu Ciubotariu.

SC FC PETROLUL: Hamutovski 7.5 B. Străuţ 6, Linares 7.5, Bikana 7.5, Fl. Maxim 8 – Mustivar 7.5, V. Negru 7 (77 – Ben Djemia) – Opriţa (cpt) 8, Boudjemaa 10, Hamza 9 (72 – Buhuşi 6.5) – Zerka 6.5 (46 Osiako 7). Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

Au arbitrat: Paul Unimătan 6.5 (Zalău) – Andrei Constantinescu 7.5 şi Bogdan Gheorghe 7.5 (ambii din Bucureşti).

Observatori: Paul Mincu (Bucureşti), pentru joc, şi Victor Dan Berbecaru (Râmnicu Vâlcea), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: L. Rus (55), B. Străuţ (74), D. Kone (78), Hamutovski (90).

Următorul meci al Petrolului, în returul Ligii I, se va desfăşura în Vinerea Mare, pe 13 aprilie, de la ora 20.30, împotriva liderului campionatului, CFR Cluj, încă mare favorită la adjudecarea titlului, chiar şi după eşecul jenant din „Gruia”, 0-5, în faţa Rapidului. Partida cu ardelenii va fi preluată în direct de către canalul de televiziune DigiSport1.