Petrolul s-a salvat şi matematic de la retrogradare, după o victorie la scor şi un spectacol oferit fabuloşilor săi suporteri!

Redactia -

Petrolul s-a salvat şi matematic de la retrogradare, după o victorie la scor şi un spectacol oferit fabuloşilor săi suporteri!

Nici în cel mai frumos vis al lor, superbii fani ai Petrolului poate că nu au avut parte de salvarea de la retrogradare, matematică, a echipei lor de suflet, chiar cu două etape înainte de finalul campionatului. Legând trei victorii, după insuccesul la limită şi pe final de meci cu Steaua, unul nedrept după aspectul jocului, fotbaliştii pregătiţi de Gheorghe Mulţescu i-au făcut fericiţi pe suporterii lor, veniţi în număr mare, din nou, pe „Ilie Oană” – 10.575, după anunţul făcut de către organizatori -, şi le-au dedicat reuşita. Ei nu s-au lăsat copleşiţi de ritmul mult prea alert al competiţiei, au rămas cu picioarele pe pământ, cum se spune, după victoria mare de la Târgu Mureş, din urmă cu doar trei zile, au dat dovadă de prgamatism, fructificând aproape tot ce se putea în prima repriză. Primul gol, de fapt… autogolul din minutul 12 al lui Ivan Vukadinovic (cu nr. 28; foto: Ionuţ Borcan), un jucător respins de Astra în urmă cu un an şi jumătate, a venit cum nu se putea mai bine, aproape de încheierea unui prim sfert de oră echilibrat, cu Gaz Metan Mediaş oferind o replică dârză. Însă, după cursa pe dreapta a lui Daniel Opriţa, cel care avea să fie MVP-ul partidei, şi fenta acestuia din faţa lui Sergiu Muth, pasa în urmă spre Damien Boudjemaa l-a speriat pe sârb, reluarea lui făcându-l K.O. pe căpitanul ardelenilor, portarul Milos Buchta! Cum nu se putea mai bine, după încă cinci minute, Boudjemaa a centrat perfect în „6 metri”, acelaşi Opriţa s-a înălţat şi – profitând de absenţa din teren a celui mai înalt fotbalist din Liga I, un alt sârb, Zarko Markovic – a deviat mingea, cu capul, în dreapta cehului. La 2-0, Gazul a ripostat periculos, ca o fiară rănită, dar s-a lovit de barajul formidabilului Vasili Hamutovski, de-a dreptul senzaţional în câteva intervenţii. Astfel încât, odată trecut glonţul pe la ureche, petroliştii s-au gândit că încă un gol ar putea închide meciul. Şi s-au pus pe treabă, golgheterul Hamza Younes, beneficiind de o pasă de manual a lui Opriţa, a scăpat singur, a ridicat capul, l-a fixat pe Buchta şi, apoi, l-a executat în stil mare, de la 8 metri, puţin lateral dreapta, pentru 3-0. Era minutul 37, iar veştile dinspre Chiajna, acolo unde Concordia băga gol după gol în plasa echipei FCM Târgu Mureş, au ridicat tot stadionul în picioare. Încă de la pauză, Petrolul era salvată şi matematic de la retrogradare!

La reluare, dacă tot nu au reuşit medieşenii să înscrie, chiar şi cu vedeta lor trecută pe la Barcelona, Thaer Bawab, pe teren, atunci a pus indigoul Opriţa pe faza de la Târgu Mureş, deschizându-l, din nou, perfect pe Sony Mustivar, francezul trimiţând, de data aceasta cu capul, peste goal-keper-ul advers, de la 12 metri. Se făcuse de 4-0, în faţa unei formaţii care s-a oprit la un pas de grupele Europa League, anul trecut. Odată lămurită învingătoarea, „lupii” au dat drumul la spectacol, ocaziile venind una după alta, întrerupte, e drept, de câte o paradă de efect a lui Hamutovski. Nu s-a mai marcat, dar finalul a plăcut prin voinţa petroliştilor de a juca un fotbal frumos, fără bariere şi interese mărunte. Acesta era Petrolul visat de către toţi suporterii săi devotaţi, bătuţi – şapte ani şi vreo tot atâtea luni – de soarta tristă a unei echipe anonime. Acum, despre „galben-albaştri” se vorbeşte doar laudativ şi parcă fanilor le pare rău că se termină campionatul. Dacă se va gestiona perfect viitorul pe termen foarte scurt, iar înţelepciunea îl va ghida pe viitorul acţionar unic, acest vis aproape unic în istoria clubului găzarilor va continua. Dacă însă, calcule meschine şi interese oculte vor lua locul managementului profesionist, iubitorii Petrolului vor trăi o cruntă deznădejde. Bucuria a venit, va trece, iar pasul următor spre un alt nivel stă în puterea celui care va sosi. În eventualitatea în care îl va face pe drumul drept, atunci va fi foarte bine. În caz contrar, ar trebui să înţeleagă ante-factum, că ploieştenii şi petroliştii nu pot fi păcăliţi niciodată! Au o istorie frumoasă în spate, un palmares la care nici măcar nu pot visa destule grupări din România şi nu concep altceva decât să nu fie luaţi de fraieri. Fiindcă nu au fost, nu sunt şi nici nu vor fi niciodată! Cu această echipă, plus câteva plombe inerente, din vară încolo se pot ataca obiective măreţe. Numai să se şi vrea, ci nu să se strice tot ce s-a clădit în numai câteva etape, nouă mai exact! Penultimul meci de acasă s-a terminat 4-0 (3-0). Dacă se doreşte realmente să se mai înregistreze un astfel de parcurs extraodinar, e nevoie de forţă financiară, idei, inteligenţă, dar mai ales de sinceritate. Faţă de suporteri, în primul rând!

SC FC PETROLUL: Hamutovski 8 – Fl. Dumitru 6.5, Melinte 6.5, Ben Djemia 7, Fl. Maxim 6.5 – V. Negru 7.5, Mustivar 8 – Opriţa (cpt) 9 (84 – M. Roman II), Boudjemaa 7.5 (75 – Sytnik 6.5), Younes 7.5 (42 – Osiako 6.5) – Zerka 6.5. Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

GAZ METAN: Buchta (cpt) 5.5 – Ciucă 5.5, Frăsinescu 5, Fl. Lazăr 5, Muth 5 (22 – D. Roman 6.5), Vukadinovic 4.5 – Breeveld 5.5 – C. Gheorghe 6.5, Tahar 5.5 (46 Bawab 5.5), Avram 5.5 – Vitinho 5.5 (64 – Bozeşan 5). Antrenor: Cristian Pustai.

Au arbitrat: Paul Unimătan 6.5 (Zalău) – Valentin Avram 6.5 şi Vasile Marinescu 6.5 (ambii din Bucureşti).

Observatori: Paul Mincu (Bucureşti), pentru joc, şi Silviu Bogdan (Craiova), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: Muth (8), Fl. Lazăr (27).

Următorul meci al Petrolului se va desfăşura joi, 17 mai 2012, la Târgu Jiu, în compania Pandurilor, echipă care a remizat, în etapa a XXXII-a, în Giuleşti, 2-2 cu Rapidul. Apoi, va veni rândul ultimei runde, a cărui programare, pe ore, nu a fost încă dată publicităţii, fiind posibil însă ca toate meciurile de atunci să se dispute duminică, 20 mai, cu începere de la 18.00. „Lupii” vor primi replica, pe arena Ilie Oană a unei formaţii care, atunci când ei se aflau sub linia retrogradării, nu avea deloc aceleaşi emoţii. În prezent însă, Sportul Studenţesc Bucureşti a căzut, şi matematic, în eşalonul secund!