Petrolul sau… norocul Voluntariului! Craiova a fost, duminică, mai bună

Dragos Trestioreanu -

Petrolul sau… norocul Voluntariului! Craiova a fost, duminică, mai bună

Când o echipă gazdă primește gol în minutul 1 și 30 de secunde, situația nu este chiar atât de dramatică. Dar, când se numește Petrolul – cel de-acum – e chiar tragedie curată! Pentru că Petrolului – cel de-acum – nu-i ajung nici 95 de minute, unul peste altul, să mai schimbe ceva pe tabela de marcaj! Este inadmisibil ca un „puști” precum Ivan, junele cu cască albastră, după modelul Cech și Astafei, să plece cu mingea din propriul teren, în urma unei pase a ex-petrolistului Achim, să străbată atâta teren, fără să-l atace nimeni – unde erau Faug-Porret și Genev?!? -, și să înscrie mai ușor decât în curtea școlii. Bașca, distrându-se cu fundașul central bulgar, aidoma lui Robert Elek, la Timișoara, la golul, e drept din ofsaid, al bănățeanului, din optimile Cupei Ligii. Iar cum Craiova asta mai nouă chiar are echipă, ceea ce a urmat a fost un coșmar pentru Marinescu și compania.

Fără a-l putea utiliza pe Farina de la început, francezul declarându-se obosit pentru a duce 90 de minute, antrenorul principal Eusebiu Tudor a optat exact pentru un „11” pe care îl anticipasem, perfect, în avancronica partidei. S-a gândit că extrema de buzunar făcuse doar două antrenamente mari și late cu echipa, după ce se tratase destule zile în Franța-i natală, și a mers pe altă formulă de start, cu Peteleu ca mijlocaș dreapta. Dar, post-factum, Sebi Tudor a recunoscut că trupa lui a jucat cu totul altceva decât antrenase el, de-a lungul săptămânii disputei! Dacă lui Pecanha nu i se poate imputa golul, venit după un șut, de la 8-9 metri, în diagonală, expediat printre picioarele „lunaticului” Genev, în schimb, cvartetul din fața brazilianului a evoluat oscilant. Beța a fost prins, adesea, la mijloc, între Nuno Rocha, Mateiu și Bawab, Benga trebuind să facă normă dublă – admirabil efortul lui, ajungând la un moment dat chiar aproape de colțul terenului advers, și nu la o fază fixă! -, deja-amintitul Genev, dar și Faug-Porret au fost din nou verigile slabe. Vecinul de la sud de Dunăre nu arată nici 10% din conaționalul lui, Popov, de la CSU Craiova, cel care a dus lupte grele cu Moussa și le-a câștigat nu o dată, iar „cocoșul” nici nu s-a apărat ca lumea, nici nu a urcat să ajute ofensiva. Spre deosebire de Beța, care a mai făcut-o, cum-necum. La închidere, Bucșa a „măturat” mult, dar efortul lui, săracul, a fost în van, câtă vreme nu poate – sau nu știe? – să și construiască. A lăsat totul pe seama mai vârstnicului Marinescu. Căpitanul s-a zbătut, însă nu i-au ieșit prea multe, neavând – e adevărat -, în afară de Zoubir, și alți parteneri de combinații. Trioul din spatele tunisianului a fost altă verigă slabă, Zoubir stingându-se destul de repede și din cauza „mâinilor moarte” Peteleu și Nepomuceno. S-a sperat mai mult de la Farina, care – și așa revenit după o mai lungă pauză – a fost net peste Peteleu. Bistrițeanul este obligat să rămână la Petrolul, deși e clar că… nu mai e pe aici, cel puțin din vară încoace! E de neînțeles de ce băiatul este chinuit la Ploiești, când mai corect ar fi să i se dea drumul în altă parte, unde își poate, eventual, relansa cariera, ce se anunța promițătoare. În avanposturi, Moussa a luptat „ca la galere”, putându-i-se reproșa doar o greșeală, una majoră totuși: saltul ca-n bazin, în careul mare, în fața lui Popov, deși avea prim-planul la ultima fază de atac a petroliștilor din prelungirile primei reprize (foto; www.sportpictures.eu). Moussa nu are CV-ul și nici cota lui Tamuz, chemat să-l susțină mai pe final de meci,  dar e mai… Tamuz, acum! Asta deoarece Tamuz nu mai e cel de altădată! Cât despre Varga, păcat că… rezilieri de contracte se vor mai face, probabil, abia la iarnă! Și uite-așa, deși FC Voluntari parcă ar cere… „lanterna”, Petrolul tot nu vrea să i-o dea!

Atunci când o echipă joacă lent și construiește previzibil, e incapabilă să desfacă o echipă-armonică, precum cea gândită și „biciuită” de pe margine de Emil Săndoi – admirabil fair play al său, la conferința de presă de după meci! -, iar rezultatul final, identic cu acel 0-1 cu Astra Giurgiu, de la precedentul meci de pe arena Ilie Oană, nu trebuie să mire pe nimeni. Inclusiv pe suporterii, tot mai puțini, care mai vin pe o arenă care altădată aproape gemea de lume. Și totuși, cu tot acest joc avînd un gust amar, nu jucătorii Petrolului sunt de vină. Pentru tabloul din prezent, „exclusivitatea” o au aceia care au „umflat balonul” până să se spargă, iar dacă tot nu s-a spart, l-au înțepat, destul de repede, așteptând pesemne să dispară tot aerul din el! La Petrolul, nimic nu mai merge, lot nu-i, echipă nu-i, gazon nu-i, suporteri nu prea mai sunt, doar insolvența este cea care există. Și teama că, la prima rată neachitată, conform planului de reorganizare, vine și falimentul! Trist, foarte trist, dar cât de adevărat! Minte, în interiorul globului de sticlă, o mai fi, măcar așa câte puțină? Parcă e o peliculă horror, parcă mai degrabă e un blestem ca echipe care, în ultimii ani, au câștigat titlul, Cupa României sau au făcut o figură onorabilă în cupele europene, gen Unirea Urziceni, Oțelul Galați, FC Vaslui, să se ducă naibii, una după alta. Din ce cauză? A patronilor? Parcă…

PETROLUL: Pecanha 6 – Beța 5.5 (76 – Varga), Benga 6,5, Genev 4, Faug-Porret 4.5 – L. Marinescu (cpt) 6, Bucșa 6.5 – Peteleu 5 (42 – Farina 6), Zoubir 6, Nepomuceno 5 (64 – Tamuz 5) – Moussa 6.5. Antrenor: Eusebiu Tudor.

CS UNIVERSITATEA: Bălgrădean (cpt) 7 – Achim 7, Popov 7, Kay 7 (51 – Acka 6), Vătăjelu 7 – Zlatinski 6, Mateiu 6.5 – A. Ivan 8 (59 – Băluță 6), Bawab 7, Nuno Rocha 6 – Curelea 6.5 (84 – Hergheligiu). Antrenor: Emil Săndoi.

Au arbitrat: Marcel Bârsan 6 (București) – Florin Păunescu 7 (Râmnicu Vâlcea) și Vlad Ionuț Bârleanu 7 (București).

Arbitru de rezervă: Dan Florin Dreve (Cluj).

Observatori: Mihai Stancu, pentru joc, și Constantin Ștefan, pentrua arbitraj (ambii din București).

Cartonașe galbene: Faug-Porret (54), Zlatinski (56 și 90+3), Nuno Rocha (62), Beța (66), Mateiu (83), Moussa (88), Benga (90+5), Acka (90+5).

Cartonaș roșu: Zlatinski (90+3).

Dacă, în partidele precedente, Petrolul a putut acuza, pe bună dreptate, arbitrajele ostile, de data aceasta, Marcel Bârsan i-a dat câte o mână de ajutor. Acuzat degeaba că nu văzuse un penalti, în finalul celui dintâi mitan, reluările televiziunilor dându-i dreptate, Bârsan putea însă a-i arăta, atunci, un cartonaș galben lui Moussa, dar nu a făcut-o! Cum acesta din urmă a fost avertizat în minutul 88, se poate spune că nord-africanul putea împărtăși și el soarta lui Zlatinski, eliminat aproape în al 12-lea ceas, după ce trăsese puțin de timp, la o aruncare de la margine, care nici măcar nu trebuia să fie sarcina lui. Iar până atunci, jucase foarte bine. Apoi, în minutul 59, centralul a „închis ochii” la faultul lui Benga asupra lui Bawab, în careul mare, în lateral stânga. Dacă se făcea de 0-2, poate că… dracul era și mai negru pe arena Ilie Oană, unde se credea că doar gazonul e mai urât decât… Scaraoțchi!

Pentru Petrolul urmează două deplasări, iar judecând după evoluția contra Craiovei, chiar și cea de pe teren neutru, de miercuri, 23 septembrie 2015, de la Brașov, pentru „16”-imile Cupei României-Timișoreana, cu divizionara secundă Unirea Tărlungeni, dă fiori! Ce să mai vorbim despre cea de la Ovidiu, de sâmbătă, 26 septembrie, la Viitorul, care stă sus, pe creasta valului! O eliminare prematură din competiția KO – coroborată cu un eșec în fața „copiilor” lui Gică Hagi – poate face ca, pe „Ilie Oană”, luni, 5 octombrie, la nouă seara, la ultima partidă din turul sezonului regular, să nu mai fie nici câți spectatori au fost la… CS Păulești – FC Brașov, recent, tot în Cupa României. Adică, vreo mie! Să vedem cine – și dacă – trage semnalul de alarmă…