Petrolul – scoasă din primul tur al Cupei Ligii printr-o viciere de rezultat!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul – scoasă din primul tur al Cupei Ligii printr-o viciere de rezultat!

Echipa Petrolului este vai de mama ei, dacă au ajuns arbitrii să-și bata joc de ea chiar și pe terenul unei nou-promovate! Miercuri seară, pe arena Dan Păltinișanu, din Timișoara, la meciul din optimile (primul tur) al Cupei Ligii-Adeplast, cu ACS Poli, găzarii au avut un penalti clar în minutul 55, atunci când Cânu l-a împins, sub ochii centralului Adrian Cojocaru, în careul mare, pe Moussa, iar în minutul 67 a primit un gol neregulamentar, dintr-un ofsaid reactivat! Și-așa, bănățenii s-au calificat în sferturile competiției! Deci, simplu, viciere de rezulatat, partida încheindu-se cu scorul de 1-0 (0-0)!

Aproape că nici nu mai are rost că raportul ocaziilor de gol a fost favorabil ploieștenilor cu 6-3, că oaspeții au fost echipa mai bună, per ansamblu, că reintrarea lui Moussa a arătat că Petrolul are totuși un vârf de atac superior celor trei – luați la un loc – lăsați pe bancă de antrenorul Eusebiu Tudor, la începutul jocului – Tamuz, Lemnaru și Rusu, primii doi intrând pe teren abia în ultimul sfert de oră. Chiar dacă lotul „lupilor” este infinit mai slab decât în ultimele trei sezoane și jumătate, la Timișoara, Petrolul i-a fost superioară, repet, lui ACS Poli. A fost scoasă din competiție de un arbitru și un asistent care – elegant vorbind – au avut orbul gâinilor, în două faze recunoscute de toată lumea ca fiind tratate în defavoarea „galben-albaștrilor”. Dar, așa se întâmplă și când ratezi oportunități uriașe de a marca, precum cele ale lui Moussa (minutul 12) şi, mai ales, Peteleu (17), lăsat singur cu Kirschstein, după o pasă pe care scria gol, a lui Zoubir.

În prima rerpiză, gazdele au avut prima ocazie de-abia în minutul 34, finalul aparținându-le tot adversarilor, care puteau deschide scorul prin Ropotan și, în special, Marinescu, în urma unor șuturi de la distanță, primul necadrat, iar al doilea – deturnat cu greu în corner de către exccentricul portar al trupei lui Florin Marin. Antrenor care a bifat al doilea suscces cu noua lui formație, tot pe teren propriu și tot cu 1-0. În contrapartidă, Sebi Tudor are două eșecuri la activ, ambele cu 0-1, unul acasă, iar altul, în deplasare. Soartă de antrenor!

La Timișoara, Tudor a folosit un prim „11” inspirat pentru condițiile date, însă absențele lui Farina, accidentat, și – poate – a lui Nepomuceno, aflat la echipa națională a statului Curacao, au contat. Cu Peteleu în locul Farina și cu Varga în al lui Nepomuceno, Petrolul nu a avut eficiență. Unul a irosit probabil șansa calificării, iar celălalt a făcut iar un meci slab. Nu degeaba au și fost scoși de pe gazon – e drept că destul de târziu – și forțată egalarea cu doi atacanți, Tamuz și Lemnaru. Atacanți care, atât cât au fost pe teren, nu aua dus totuși nimic bun. Timișoara a avut însă unul și bun, Elek, același fotbalist vivace și speculativ, pentru care, până l-a chemat Dan Alexa la ACS Poli, nu a avut nimeni ochi. Deși era golgheter în eșalonul secund, la Unirea Tărlungeni. Acum este și cel al timișorenilor. Cum el a jucat, odată, la Petrolul, ar fi fi fost mai productivă readucerea lui la Ploiești decât a unor jucători de 30 de ani, sastisiți deja de sportul rege. Precum mai sus-amintitul Varga și Ropotan.

La Petrolul, a debutat Genev, cel căruia Elek i-a „dat urechi” la golul lui! Un debut insignifiant, adică, al bulgarului. Altfel, tehnicianul „lupilor” trebuie să lucreze la greu fazele fixe, niciuna – și în special loviturile libere perpendiculare pe axul porții adverse, din preajma careului mare – nefiind fructificată. Deși au fost câteva în poziții favorabile. Dar, executanții se tot schimbau și nu au lăsat deloc impresia că ar fi știut ce să facă în astfel de situații. Petrolul a pierdut, tot cu 1-0, și a ieșit din nou din primul tur al Cupei Ligii-Adeplast. Sspre deosebire de anul trecut, pe „Cluj Arena”, acum a fost… împinsă pe scări! Așa-i la insolvență!

Pentru cei care nu au urmărit confruntarea din Banat, iată cum a fost faza din care ACS Poli a decis-o: Elek a fost lansat printre fundașii centrali adverși, apărătorii Petrolului au ridicat brațele, reclamând că-i ofsaid, însă momentul acesta nu a fost reluat deloc la TV, atacantul a demarat, a ajuns la linia de fund, pe dreapta, a centrat în spate, Curtean a deviat spre stânga, Javi Hernandez, vărul celebrului Guti, a urmărit balonul, a șutat în diagonală, Benga nu s-a putut opune, Pecanha a deviat în lateral, cu palma stângă, Genev a fost static, iar același Elek mai iute, dar reactivându-și poziția de ofsaid, a trimis în plasă (foto; ultimul din dreapta, în echipament violet; www.digisport.ro). Clar pentru toată lumea, nu și pentru asistentul de pe acea parte – Gabriel Stroe! Și astfel s-a scris istoria unui duel pe care oaspeții ar fi trebuit să-l tranșeze, chiar lesne, până în acel moment.

ACS POLI: Kirschstein 7.5 – Belu-Iordache 7, Luchin (cpt) 6.5, Cânu 5.5, D. Popescu 7 – Llorente 6.5, Sarmov 6 – Bărbuț 7, Zicu 6 (57 – Javier Hernandez 7), Goga 6 (63 – Curtean 7) – Elek 8 (90 – Artean). Antrenor: Florin Marin.

PETROLUL: Pecanha 6 – Beța 6, Benga 6, Genev 5 (84 – Bucșa), Faug-Porret 5.5 – L. Marinescu (cpt) 6, Ropotan 5.5 – Peteleu 5 (86 – Lemnaru), Zoubir 6.5, Varga 5.5 (77 – Tamuz) – Moussa 6.5. Antrenor: Eusebiu Tudor.

Au arbitrat: Adrian Viorel Cojocaru 4 (Galați) – Stelian Slabu 5 (Brașov) și Gabriel Stroe 4 (Pitești).

Arbitru de rezervă: Florin Miron (București).

Observatori: Ioan Valer Șulea (Brașov), pentru joc, și Aron Huzu (Sibiu), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Goga (27), Varga (29), Ropotan (32), Belu-Iordache (38), Pecanha (68), Elek (77), Curtean (82).

De la Timișoara, delegația Petrolului se îndreaptă spre Târgu Mureș, acolo unde va sta până sâmbătă noapte, ora de debut a meciului din etapa a X-a a turului sezonului regular, cu ASA, fiind 21.00, jocul urmând a fi transmis live de posturile de televiziune Look TV, DigiSport și Dolcesport.