Petrolul se pregătește în condiții de top la Lara. Debut bun pentru străini, în primul meci amical. Vineri sosește în Turcia și șeful executivului „lupilor”

Dragos Trestioreanu -

Petrolul se pregătește în condiții de top la Lara. Debut bun pentru străini, în primul meci amical. Vineri sosește în Turcia și șeful executivului „lupilor”

Din fotografiile și filmele postate pe Facebook FC Petrolul sau pe www.fcpetrolul.ro, ca și din înregistrarea primului meci amical, cel de ieri, cu macedonenii de la FK Belasica Strumica, suporterii „lupilor” și-au putut da seama lesne de condițiile de care beneficiază Laurențiu Marinescu și mai vechii și mai noii săi coechipieri la Aska Lara Resort & Spa și la complexul de terenuri de Fanatic Tour, dar și de nivelul actual valoric al băieților lui Mugurel Cornățeanu.

După 20 de zile de pregătire mai mult fizică la Ploiești și Brazi și încă două cam la fel, în Turcia, meciul-test de miercuri a oferit semne destul de bune, în condițiile în care, folosind în „11”-le de start nu mai puțin de șapte fotbaliști nou-veniți, omogenitatea nu a prea suferit. Petrolul a dominat jocul cu precădere în prima repriză, l-a încercat des pe bravul goal-keeper al Belasicei, Dimitar Georgiev, acțiunile lui Robert Moldoveanu și Alexandru Stoica, precum și șuturile deja-amintitului Marinescu și ale lui Chrysovalantis Kozoronis fiind semnale că Petrolul este în creștere ofensivă pentru ultima parte a returului. Plusurile trebuie însă a fi confirmate și sâmbătă, 2 februarie, la al doilea joc-test, cel contra campioanei din Kosovo, FC Drita Gjilan.

Ceea ce am remarcat și în cronica de ieri a fost revenirea neașteptată la modulul tactic pe care, vara trecută, odată cu instalarea sa în fruntea staff-ului tehnic al „galben-albaștrilor”, Leo Grozavu îl implementase la Petrolul. Atunci, mulți se întrebau ce așezare fistichie o mai fi și această 1-4-1-2-3! Odată însă cu renunțarea la serviciile lui Grozavu și readucerea la cârma tehnică a lui Octavian Grigore, iar apoi înlocuirea acestuia din urmă, pentru ultimele două meciuri oficiale de anul trecut, cu mai sus-amintitul Mugurel Cornățeanu, se revenise la aș spune „clasicul” 1-4-2-3-1. Cel utilizat în campionatul Ligii a IV-a și în turul eșalonului imediat superior, în retur, Romulus Ciobanu, care îl schimbase pe Tavi Grigore, în pauza competițională din iarna trecută, venind cu un modul tactic specific Craiovei lui Devis Mangia, dar și al Viitorului lui Gică Hagi: 1-3-4-3.

Explicația întoarcerii la așezarea din vremea lui Leo Grozavu ar fi totuși una destul de simplă, mai precis numărul mai mare de atacanți și mijlocași cu veleități ofensive din lotul actual – Bogdan Rusu, Robert Moldoveanu, Sergiu Arnăutu, Cătălin Ștefănescu, Nini Popescu ori Alex Stoica -, care pot alcătui oricând un trident ofensiv capabil să „distrugă” apărările adverse. Cu siguranță, atacul va fi un compartiment forte, deoarece va fi și alimentat din spate cu baloane de către jucători tehnici, precum Marinescu și un alt nou-venit, internaționalul armean Edgar Malakyan, ale cărui tehnicitate și subtilitate au putut fi remarcate ușor în înregistrarea cameramanului clubului, Cristian Chircă. De data aceasta, odată cu înregimentarea grecului Kozoronis, Petrolul va dispune și de pasa lungă, la lansările în adâncime, o astfel de execuție contribuind, de altfel, la golul egalizator al lui Rusu. Iar lui Marius Chindriș i-a rămas rolul de… „Terminator” al atacurilor adversarilor, el descurcându-se bine.

Defensiva pare a se fortifica prin aducerea celui de-al doilea grec, Georgios Sarris, un veritabil câștig. Păcat însă că, atât el, cât și Lucian Cazan, nu au niciun back-up de meserie, rezervele fiind fie lipsite de o mare experiență, Alberto Olaru și Valentin Țicu, fie mai degrabă ca o improvizație, Sebastian Ghinga. În schimb pe laterale, tinerețea – cu excepția lui Alexandru Țigănașu – ar putea fi la putere, cu Florin Borța sau amintiții Olaru și Țicu. Și la mijloc se stă bine, interesant de urmărit totuși cum își vor face loc în primul „11” fotbaliști cu unele ștate la Liga 1, precum același Ghinga și penultimul sosit la Ploiești, Cristian Pușcaș. Cei care par acum mai degrabă ca oameni de schimb.

Poarta este bine apărată de un senior, Mirel Bolboașă și trei „U 21”, Ianoș Brînză, Tordai Arpad și, dacă va fi cazul, „puștiul” Alexandru Radu. Asta în situația în care nu ar mai veni încă un portar, căruia i s-a și făcut ofertă. Dacă se va alătura Petrolului, ar însemna disponibilizarea altuia, teoretic Tordai. În altă ordine de idei, ar fi de dorit ca juniorii deplasați la Lara, cu excepția lui Țicu, mai vechi în lot, portarul Radu și mijlocașii Robert Enache și Mario Bratu, să prindă, și ei, minute în următoarele trei jocuri-test, nu numai să fie participanți activi la antrenamente.

De vineri, 1 februarie 2019, delegației Petrolului de la Aska Lara Resort & Spa i se va alătura și președintele executiv al clubului găzarilor, Cristi Vlad, cel care vine să vadă și „pe viu” cum se comportă cele nouă achiziții făcute de către el în pauza competițională de iarnă, cum se mișcă hai să-i zic noua echipă și care sunt condițiile de cazare, masă, antrenamente și jocuri din Turcia. Este posibil să prindă toate cele trei meciuri-test rămase, deoarece, de la revenirea acasă, pe 9 februarie, și până la startul campionatului, spre finele lunii viitoare, mai este timp destul de rezolvare a problemelor adminstrative. De altfel, aproape la fel a procedat și în vara trecută, atunci când a mers în Slovenia, în aceeași perioadă cu CEO Veolia România, partenerul-finanțator al clubului, Mădălin-Jorj Mihailovici. Și-atunci, și acum, Veolia a avut contribuția majoră a organizării stagiilor de pregătire și meciuri din străinătate.

Foto: www.fcpetrolul.ro