Petrolul și-a văzut interesul și i-a lăsat speranțe și Sloboziei! Or fi terminat însă campionatul Vajushi și Avram? Într-un procent de 99,99%, „lupii” pot încheia sezonul pe locul 1, în Grupa B

Dragos Trestioreanu -

Petrolul și-a văzut interesul și i-a lăsat speranțe și Sloboziei! Or fi terminat însă campionatul Vajushi și Avram? Într-un procent de 99,99%, „lupii” pot încheia sezonul pe locul 1, în Grupa B

Deplasată, astăzi, 25 aprilie 2021, la Slobozia, pentru ultimul său meci de pe teren străin din play-out, Petrolul trebuia să nu piardă, pentru a nu fi egalată, la puncte, în ierarhia la zi a Grupei B, din play-out, un obiectiv de consolare, evident, după ratarea calificării în play-off. Unirea se afla, înainte de partidă, pe un loc de retrogradare directă și avea, implicit, nevoie de trei puncte, pentru a ține sub control situația sa, în raport cu tot ceea ce se întâmpla la Târgu Jiu, în confruntarea Reșiței cu Viitorul Pandurii, bănățenii fiind pe locul de baraj. Ce-a urmat? În vreme ce căpitanul Petrolului, Roigé Rodríguez, deschidea scorul în minutul 9, ex-petrolistul Nini Popescu își pusese deja candidatura pentru „omul numărul unu” al CSMR-ului, modificând tabela pentru prima oară, în favoarea „roș-negrilor”. La Slobozia, se simțea deja vântul rece al revenirii în Liga a III-a! Nimeni nu putea anticipa însă thriller-ul din Gorj. Unul care, până la urmă, în pofida „dublei” lui Nini și a reușitei lui Dulca III, s-a încheiat în favoarea… Unirii!

De ce așa? Deoarece Viitorul Pandurii a câștigat cu 4-3, cu gol în minutul 90+1 al lui Paraschiv, iar în minutul 53, în Ialomița, dintr-un careu populat de fundași centrali înalți, precum Lică și Huja, masivul Lazăr avea să egaleze, cu capul, fixând atunci, de fapt, tabela la 1-1. Egalitate la puncte, deci, între CSM Reșița și Unirea Slobozia, cea dintâi rămânând pe locul de baraj – la diferență de golaveraj identică (+2) – pentru mai multe goluri marcate, iar Petrolul continuă să fie lider, la o lungime doar acum, dar și cu un golaveraj favorabil (+2, respectiv -1) față de Viitorul Pandurii. Cea care va termina play-out-ul în week-end-ul viitor, la Chiajna, contra Concordiei, stând apoi în ultima etapă. Dacă se va impune în Ilfov, deși ar fi mai greu de crezut, rupa lui Cristian Lupuț va reveni pe primul loc, cu două puncte peste Petrolul. Echipă care stă în penultima rundă, dar în ultima va juca pe „Ilie Oană” cu „lanterna roșie”, Aerostar Bacău, grupare deja retrogradată. Un meci exclusiv de 3 puncte atunci pentru „lupi”, care au de luat și o revanșă după acel scor „horror” de la Mogoșoaia, din sezonul regular:1-4!

Revenind la ceea ce ne interesează de fapt, adică la meciul Petrolului de la Slobozia, trebuie recunoscut că, la fel ca mai întotdeauna, formația găzarilor a debutat „pe pistol” și a stat bine în ofensivă în mare parte din prima repriză. Dar, a avut și noroc la golul lui Roigé Rodríguez, portarul Unirii, Gurău, fost în probe la ploieșteni pe vremea lui Leo Grozavu, a respins direct în gheata adversarului, la șutul modest al lui Vajushi, iar pentru catalan a fost floare la ureche să înscrie cu latul. Apoi, se putea face și 0-2 sau 0-3, dar și 1-1, de ce nu? Una peste alta, un mitan mai bun al Petrolului și cu emoții pentru „albaștri”, deși la Târgu Jiu, localnicii făcuseră deja remontada. Însă, nu se terminase nimic acolo, practic. În schimb, la reluare, pe fondul dispariției din joc a albanezului oaspeților, cel care parcă își anunțase ieșirea, dând cu piciorul în pământ – ceva mai devreme de a se pune pe iarbă și a cere înlocuirea – pentru a verifica cum stă cu genunchiul. Nu a stat deloc bine, a fost schimbat cu Saim Tudor și, apoi, a urmărit ultimul sfert de oră din spatele buturilor gazdelor, interesat de ce se mai petrece pe teren. Astfel, Octavian Grigore și-a pierdut nu numai vedeta, ci și o schimbare, ca să nu mai zic de luciditatea la construcție a echipei sale. Oricum am da-o, Pană nu poate lega jocul, iar Roigé Rodríguez are cu totul alt rol, cași alții, iar retragerea în defensivă a lui Mondragón a slăbit „închiderea” și a cam dispărut și jocul de pase. E clar, de fapt nu era niciun secret, fără Vajushi e greu de tot! S-a văzut aproape toată repriza secundă, lăsându-se chiar impresia, poate falsă, că Petrolul s-ar fi mulțumit cu rezultatul de pe tabelă, 1-1, cel care îi securiza postura de lider. Pe acest fond, Unirea a dominat, a presat intens buturile lui Avram, iar vârful Moldovan a „reușit” să mai scoată din joc un petrolist! Mai precis pe… goal-keeper-ul oaspeților, însă a primit numai un avertisment pentru o intervenție de „roșu”!

A fost o fază în care un alt arbitru din lotul Ligii 1 a arătat că… viitorul e sumbru, sătmăreanul Rareș Vidican nedictând nici măcar fault la intervenția foarte dură a ialomițeanului și lăsând faza să „curgă”, norocul ploieștenilor fiind că s-a șutat pe lângă bara din stânga lui Avram. Abia după aceea, văzându-l căzut pe gazon pe înaltul apărător al buturilor și apropiindu-se de acesta, a înțeles gravitatea accidentării și a arătat un „galben”. Așa, să fie! A urmat, deci, a doua schimbare neplanificată pentru Tavi Grigore, dar una de bun augur pentru moldoveanul de peste Prut, Cebotari, care și-a salvat echipa în patru rânduri și mai ales la ultima fază din prelungiri, atunci când a scos formidabil un lob, pe care scria gol, al lui Trașcu! Foarte interesant de urmărit astfel duelul moldovenilor de peste Prut, din ultima etapă, „Cebotari versus Cebotari”, portarul Aerostarului făcând minuni la acel 1-4 din sezonul regular. A fost mai greu la Slobozia pentru ca Petrolul să și câștige, a;a cum i-a fost și lui Grigore să mai facă „schimbările-stass”, deja știute și de… adversare. Apropo de schimbări, cred că acela/aceia care l-au dorit pe Arnăutu, din nou, la Petrolul, i-a/i-au făcut un mare deserviciu! Dar, nu numai lui, ci și echipei, și atacului! Nu-l împrumuta Concordia la Petrolul dacă mai era golgheterul de temut de altădată! Și am mai observat ceva, prestația căpitanului ploieștenilor scade exponențial dacă nu îl are alături de Vajushi! De aceea, nu o mai fi fost înlocuit ca în fiecare meci, fiindcă… nu mai avea cui să-i pună banderola pe braț, numărul 7 fiind de multă vreme în tribună? Altfel, nu ar strica absolut deloc, dacă tot readucem acasă prahoveni, să fie chemat și Nini Popescu, cel care era să câștige de unul singur meciul cu Viitorul Pandurii, fiind autorul a două goluri și omul cu assist-ul la reușita lui Alex Dulca. Zic și eu!

UNIREA: Gurău 5.5 – Ghiță 6.5, Dinu 6 (46 – Danciu 7), Lazăr 7.5, Ibrian 6 – Trașcu 6.5, Suciu 6.5 – Ciobanu-Vanghelie 6 (90+3 – Radu), Adăscăliței 6.5, Toma (cpt) 7 – Moldovan 5 (81 – Năstase). Colectiv tehnic: Adrian Mihalcea (antrenor principal), Enache Costea și Romeo Soare (secunzi), Daniel Harnagea (antrenor al portarilor).

PETROLUL: Avram 7 (68 – Cebotari 9) – Olaru 6, Lică 6, Huja 6 (66 – Ekollo 6), Țicu 7 – Mondragón 7 – Constantinescu 6.5, Pană 6.5,  Roigé Rodríguez (cpt) 7.5, Vajushi 7 (30 – Saim Tudor 7) – Buhăescu 6 (66 – Arnăutu 5.5). Colectiv tehnic: Octavian Grigore (antrenor principal), Cirpian Pura și Gheorghe Liliac (antrenori secunzi), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor).

Au arbitrat: Rareș George Vidican 6 (Satu Mare) – Raul Constantin Ghiciulescu 6.5 (Lugoj) și Călin Cimponeriu 7 (Lugoj).

Arbitru de rezervă: Cristian Georgescu (București).

Observatori: Lucian Cârjă (Constanța), pentru joc, Silviu Veronel Ioan (Galați), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Țicu (60), Moldovan (64), Suciu (81), Mondragón.

Câteva curiozități din meciul de la Slobozia: fie că… nu le avea la el, în prima repriză, fie nu prea știe când să le arate, arbitrul a dat primul avertisment abia după o oră de joc, deși ar fi trebuit să o facă mult mai devreme și de mai multe ori, depășindu-se adesea limita regulamentului, în ambele tabere; transmisia televizată de pe Digisport 1 (nu știu cum o fi fost pe restul televiziunilor, deși cred că la fel) nu a avut NICIO reluare! Chiar așa nu am văzut NICIODATĂ la posturi care se respectă! O fi fost vina celor care transmit jocurile de pe teren, cine știe?!?

Foto: www.fcpetrolul.ro