Petrolul și… geografia României: după un ardelean, doi munteni și un moldovean, a venit rândul unui antrenor oltean!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul și… geografia României: după un ardelean, doi munteni și un moldovean, a venit rândul unui antrenor oltean!

Vineri seară, imediat ulterior ultimului fluier al arbitrului Ovidiu Hațegan, care a pus capăt meciului dintre Petrolul și CSMS Iași, antrenorul principal al „lupilor”, Constantin Franz-Ulrich Schumacher (numele întreg din cartea de identitate), și-a anunțat jucătorii, în vestiar, că are de gând să renunțe la conducerea tehnică și să lase loc altcuiva, care să producă un eventual șoc la echipă. În week-end, gândindu-se și mai bine la situația din clasament a Petrolului, ca și la seria de cinci insuccese, din tot atâtea partide, în 2016, Schumacher a rezistat – se spune – și invitației patronatului și a managerului sportiv de a merge mai departe. El a lipsit astfel de la antrenamentul de luni, ziua în care „galben-albaștrii” au revenit la pregătiri, după cele două zile de relaș acordate de tehnicianul lor de-atunci. Seara, acesta și-a reziliat amiabil contractul cu SC FC Petrolul, împreună cu secundul său, Dragoș Radu. Situație în care, s-au intensificat negocierile cu – se zice – trei antrenori, vizați a-l înlocui pe Schumacher. Primul a fost Dorinel Munteanu care s-a speriat, pesemne, de situația actuală și a zis pas, al doilea – Ion Marin – trebuia să se despartă de FC Zakho, din Irak, dar probabil nu a vrut să riște -, iar al treilea, care a și acceptat postul, Ionel Tersinio Gane, cunoscut drept Jerry (foto lângă titlu; www.fcpetrolul.ro). Astfel, în ediția 2015-2016 a campionatului Ligii 1 Orange, după un harghitean, Selymes Tibor, un prahovean, Eusebiu Tudor, un bucureștean, Mihai Stoichiță și un sucevean, mai sus-amintitul Constantin Schumacher, a venit rândul unui doljean să conducă staff-ul tehnic al Petrolului.

„Am acceptat această ofertă pentru că îmi plac provocările şi eu cred că Petrolul, în ciuda situaţiei din acest moment, se poate salva de la retrogradare, știind însă că va fi o misiune foarte dificilă, dar – atâta timp cât mai sunt şanse matematice – trebuie să luptăm până la capăt” – a declarat Gane pentru siteul oficial al clubului găzarilor. El este, bineînțeles, posesor al licenței PRO și a mai pregătit, ca tehnician principal, în primul eșalon, formații precum FC Universitatea Craiova, CS Drobeta-Turnu Severin, Corona Brașov și CS Universitatea Craiova. Deci, cu o excepție, grupări din regiunea în care s-a născut. Jerry Gane la antrenamentul de la Brazi, fcpetrolul.roCa fotbalist, Ionel Gane a fost un apreciat atacant-golgheter, el bifând și câteva campionate din străinătate, precum Spania (Osasuna; acolo unde l-a avut ca antrenor pe celebrul din prezent Rafa Benitez, actual tehnician al lui Newcastle United, cel cu care noul membru al familiei Petrolului spune că a rămas în bune relații de amiciție), Elveția (St.Gallen și Grashopper Zurich), China (Tianjin Teda) și Germania (VfL Bochum). Cum Gane este unul care a iubit… golul, în cariera sa de fotbalist, este de presupus că va opta pentru un joc eminamente ofensiv, în fapt singura soluție pentru a se mai aduna puncte, măcar cât să se facă baremul, adică încă 11. Antrenorul oltean s-a despărțit de ultima sa echipă, CS Universitatea Craiova, în trecuta ediție de campionat, nemareușind – până când a acceptat oferta Petrolului – să mai conducă din spațiul tehnic nicio altă formație. Este, deci, un tehnician care va fi debutant în acest sezon. Jerry Gane a semnat un contract până la finele acestui campionat, fără a se mai fi făcut vreo mențiune în privința unei eventuale opțiuni de prelungire.

Marți – sperând că… nu au fost trei ceasuri rele, deși antrenamentul a început la ora… 15 -, noul antrenor al „lupilor” i-a avut pentru prima oară sub comandă, la arena Chimia, din Brazi (foto în text, dându-le indicații lui Giuseppe Prestia și Ludovic Guerriero; www.fcpetrolul.ro), acolo unde le-a arătat noilor săi jucători chiar și câteva exerciții fizice, sub privirile la fel de noului preparator, Cristian Dragotă, a tehnicianului de portari, Cătălin Grigore, și a mai vechiului său coechipier și secund, George Biță, un ex-fundaș central tare ca o stâncă, pe care l-a adus la Ploiești, acum. Primul examen al lui Gane, Biță și compania se va consemna luni, 21 martie, cu începere de la ora 18.00, pe arena din cartierul Gruia, în compania fostei multiple aureolate naționale CFR Cluj, o altă grupare aflată în procesul de insolvență și, totodată, cea mai penalizată din Liga 1: -10 puncte! „Un succes la Cluj, în dauna CFR-ului, ar putea debloca starea psihică din acest moment și ar putea crea condiții, apoi, pentru salvarea de la retrogradare” – a declarat Gane pentru www.digisport.ro. Spre deosebire de predecesori de-ai săi de la cârma trupei găzarilor, olteanul nu s-a pus bine, încă din start, cu suporterii, urmând probabil să-i… laude la conferința de presă de prezentare a lui, cea care va coincide cu prefațarea disputei din urbea de pe malurile Someșului.