Petrolului i-a fost greu să le reziste „roş-albaştrilor”, fără a avea şi rezerve la nivelul titularilor

Redactia -

Petrolului i-a fost greu să le reziste „roş-albaştrilor”, fără a avea şi rezerve la nivelul titularilor

Echipa Petrolului a intrat curajoasă pe arena din bulevardul Ghencea, în seara zilei de 3 mai 2012, însoţită din nou de o galerie numeroasă şi frenetică, una care le-a ţinut piept cu brio, ba chiar le-a şi depăşit pe cele două ale Stelei, de la peluzele Nord şi, respectiv, Sud. Asta fără să-i mai punem la socoteală şi pe restul simpatizanţilor din tribune ai „roş-albaştrilor”, care au venit în număr de vreo 10.000, la stadion. Cel dintâi mitan a fost, 90%, al jucătorilor în echipamentul galben-albastru – unul ce aduce tot mai mult ghinion! -, care au deschis scorul prin, cine altul?, tunisianul Hamza Younes, în minutul 32, după un corner executat, de pe dreapta, de francezul Damien Boudjemaa. Younes a făcut atunci ce ştie el mai bine, adică nu numai să marcheze, ci şi să gestioneze perfect, într-un careu aglomerat, duelurile cu fundaşii adverşi. Astfel, nord-africanul şi l-a trecut pe listă şi pe un alt internaţional român, după Cristian Bălgrădean venind rândul stelistului Ciprian Tătăruşanu să privească balonul, lovit plasat de adversar, ducându-se sus, sub bară. Avantajul neaşteptat al oaspeţilor a ţinut însă numai timp de 7 minute, fiindcă, la o fază care nu anunţa chiar mare lucru, muntenegreanul Stefan Nikolic (foto, în echipament roşu-albastru, duelându-se cu Linares; www.gsp.ro), redevenit după multă vreme titular, a deviat în spate centrarea lui Alexandru Chipciu, tot de pe dreapta, iar Tiberiu Bălan a punctat cu exteriorul, la colţul lung, de la 14 metri. În rest, bielorusul Vasili Hamutovski nu a avut mari emoţii, cum s-a întâmplat totuşi în partea a doua a jocului, atunci când a intervenit providenţial în faţa lui Chipciu, scăpat singur, şi apoi a lui Raul Rusescu, scoţând miraculos, de la colţul din stânga, lovitura de cap a stelistului. Însă, nici el nu a mai putut face nimic îm minutul 83, Nikolic fiind cu o secundă mai rapid decât spaniolul din defensiva Petrolului, Alvaro Silva Linares, şi şutând în plasă, de la 5 metri, după un mic carambol din careul mare al ploieştenilor. S-a terminat 2-1 (1-1), dar Petrolul i-a dat fiori Stelei vreme de aproape tot meciul, mai exact până când cel despre care Gigi Becali a spus, la final, că-i va plăti clauza de 800.000 de euro Timişoarei, pentru a-l cumpăra definitiv, a înscris golul victoriei.

Jocul bun al fotbaliştilor lui Gheorghe Mulţescu s-a bulversat nu neapărat ulterior egalării, ci mai degrabă, încet-încet, după ce antrenorul a fost obligat să facă şi schimbări. Mai întâi l-a scos pe Younes încă de la pauză, din cauza unei accidentări, introducându-l pe Mihai Dina, care a fost aproape o mână moartă, deşi putea fi omul providenţial, dar – primind o minge mai înaltă, nici de cap, nici de şut – a transformat-o într-o pasă la portar, de la 7 metri, din poziţie centrală. A fost ultima ocazie a Petrolului. Apoi, a cedat şi Valentin Negru, revenit în echipă după accidentarea la spate din repriza secundă a meciului de la Dinamo, mijlocaşul, bun şi în acest meci, fiind substituit de către „anonimul” sârb Aleksandar Stojimirovic. În sfârşit, un alt jucător cu probleme fizice, după partida de la Sibiu, fundaşul dreapta Cristian Melinte, a clacat şi el, fiind schimbat cu eliminatul din acea confruntare, Bogdan Străuţ, cel care nu i-a putut face faţă lui Cristian Tănase, în ultimul sfert de oră. Cam aceasta ar fi explicaţia înfrângerii dintr-o partidă pe care „lupii” o puteau încheia măcar cu punctul ce i-ar fi urcat pe a XIV-a poziţie, prima neretrogradabilă. Însă, lupta continuă, părând că doar mureşenii, mai ales, sau braşovenii mai putând fi traşi sub linia roşie, de către ploieştenii de pe „Ilie Oană”.

STEAUA: Tătăruşanu 6 – Bicfalvi 6.5, Iliev 6, Chiricheş 6, Pârvulescu 6 – Bourceanu 6 (cpt) – Chipciu 7 (65 – Răduţ 6), T. Bălan 7.5, Tatu 5 (75 – Rusescu 6.5), Fl. Costea 4.5 (46 – Cr. Tănase 7) – Nikolic 8. Antrenor: Mihai Stoichiţă
PETROLUL: Hamutovski 7 – Melinte 5.5 (72 – B. Străuţ 5.5), Linares 5.5,  Ben Djemia 5.5, Fl. Maxim 5.5 – Mustivar 6.5, Osiako 7 – Opriţa 6.5, V. Negru 7 (64 – Stojimirovic 4.5), Boudejamaa 6.5  – Hamza 7.5 (46 – Dina 5). Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

Au arbitrat: Robert Dumitru (Braşov) 6.5 – Bogdan Gheorghe 7.5 (Bucureşti) şi Sebastian Stoianov 7.5 (Constanţa).

Observatori: Rodion Cămătaru (Craiova), pentru joc, şi Viorel Sandu (Bucureşti), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: Fl. Maxim (7), Chiricheş (42), Nikolic (47), Hamutovski (56), Opriţa (58), Rusescu (79).

Centralul acestui meci ar fi primit o notă mare, dacă ar fi avut curajul să scoată cartonaşul roşu şi să i-l arate lui Nikolic, pentru un fault criminal asupra francezului Sony Mustivar, care a scăpat ca prin urechile acului de o accidentare gravă, dacă nu ar fi fost prins cu piciorul în aer. În rest, Robert Dumitru a condus aproape perfect. După meci, Gigi Mulţescu nu şi-a disimulat deloc supărarea că s-a pierdut, pe final, un punct mare, justificând eşecul prin lipsa potenţei fizice a echipei sale în mitanul secund, dar şi prin valoarea scăzută a rezervelor pe care a fost nevoit să le trimită pe teren, începând cu minutul 46. Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a declarat pentru www.gsp.ro că „n-am simţit nimic când a dat gol Petrolul. Dacă juca Tănase de la început, în locul lui Florin Costea, aveam 3-0 la pauză. Costea credea că e bazin de înot pe teren.Titlul se va juca până în ultima etapă. Sunt epuizat. M-am gândit că, dacă mă chinui cu Petrolul, înseamnă că nu pot să iau titlul”. Cam aşa credem că se va şi întâmpla!