Plan anticoronavirus pentru judeţul Prahova pus la punct de autorităţile judeţene

Daniel Dimache -

Plan anticoronavirus pentru judeţul Prahova pus la punct de autorităţile judeţene

La iniţiativa preşedintelui CJ Prahova, Bogdan Toader, astăzi, a avut loc o întâlnire la nivelul judeţului Prahova la care au participat autorităţile judeţene, reprezentanţii principalelor unităţi sanitare din judeţ, şefi ai instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean pentru a pune la punct un plan de măsuri comun împotriva infecţiei cu coronavirusul COVID-19. După această întâlnire, Bogdan Toader, informează, prin intermediul social media:

„Luăm toate măsurile pentru reducerea posibilității de apariție a unor cazuri de îmbolnăvire atât în privința gripei sezoniere, cât și în cazul coronavirusului Covid-19!

Comunicarea este foarte importantă în gestionarea corectă a situațiilor de criză. De aceea, din respect pentru dumneavoastră, voi face tot posibilul să vă informez asupra măsurilor pe care trebuie să le luăm împreună, pentru a ne proteja sănătatea proprie, a copiilor noștri și a părinților noștri.

Deși, până la această oră, în județul Prahova nu avem niciun caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus Covid-19, trebuie să fim precauți și să ținem cont cu toții de recomandările specialiștilor pentru prevenirea apariției și a răspândirii acestui virus care poate deveni mortal, în cazul persoanelor vulnerabile, cu alte boli asociate.

De asemenea, vă rog să vă informați din surse sigure, nicidecum de pe forum-uri sau site-uri neautorizate, ci accesați site-urile oficiale ale instituțiilor abilitate cum este cel al Institutului Național de Sănătate Publică http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-pentru-populatie… , dar și cel al Ministerului Sănătății http://www.ms.ro/…/masuri-suplimentare-pentru-limitarea-s…/… .

Nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să ținem sub control situația inclusiv prin respectarea atât a unor reguli de autoprotecție, cât și prin instituirea unor măsuri în unitățile medicale de pe raza județului nostru, dar și în instituțiile subordonate Consiliului Județean Prahova care intră în contact cu publicul.

De aceea, astăzi am avut o întâlnire cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, ai Spitalului Județean de Urgență Ploiești, ai Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, ai muzeelor și celorlalte instituții subordonate CJ, pentru a pune la punct un plan de măsuri comun.

În cadrul celor două spitale aflate în administrarea Consiliului Județean Prahova sunt luate măsurile pentru reducerea posibilității de apariție a unor cazuri de îmbolnăvire, specifice inclusiv în privința gripei sezoniere.

În cea mai mare unitate medicală Prahovei, Spitalul Județean de Urgență Ploiești, unde ajung sute de pacienți zilnic, în special la Unitatea de Primiri Urgențe, sunt instalate 700 de dispensere cu soluții dezinfectante pentru mâini în toate spațiile publice, inclusiv în toalete și la intrări.
Le recomandăm tuturor pacienților, precum și aparținătorilor acestora, să le folosească, pentru că trebuie să avem grijă și de sănătatea noastră, dar și a celor pe care îi avem internați pe secțiile spitalului!

Este o regulă simplă pe care trebuie să o respectăm cu toții!

Măștile de protecție de unică folosință sunt puse la dispoziția persoanelor care intră în spital și prezintă simptome de insuficiență respiratorie. Până acum, de la apariția epidemiei de gripă sezonieră, numai la Spitalul Județean de Urgență fiind utilizate circa 20.000 de măști de unică folosință!
Tot astăzi am verificat personal care sunt stocurile produselor destinate protecției personalului medical, pacienților și aparținătorilor la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. În prezent, situația este sub control și vom avea grijă să organizăm proceduri de achiziție pentru a nu apărea sincope în aprovizionare.

Și la intrările în Palatul Administrativ din Ploiești vor fi instalate dispensere cu dezinfectant, urmând să procedăm la fel și cu celelalte sedii ale instituțiilor unde publicul larg are acces zilnic și în număr mare, cum ar fi muzeele județene și secțiile acestora.

Specialiștii epidemiologi recomandă folosirea de dezinfectanți din Registrul Național de biocide, care poate fi accesat la http://www.ms.ro/…/registrul-national-al-produselor-biocide/, categoria TP1 – pentru dezinfectarea mâinilor și categoria TP2 – pentru dezinfectarea suprafețelor.

De fiecare dată când vor apărea informații noi, vă voi ține la curent cu toate măsurile pe care le vom lua la nivelul Consiliului Județean Prahova și al instituțiilor subordonate, inclusiv al spitalelor!

Înainte de toate, însă, trebuie să știm că menținerea regulilor de igienă, în principal spălarea și dezinfectarea mâinilor, și restrângerea participării la evenimentele care implică mase mari de oameni sunt foarte importante.”