Planul-minune al lui Costel Lazăr: o generație de tineri de mare viitor ai Petrolului! Cu prahoveni, dar și, în premieră, cu juniori competitivi de la diverse cluburi din țară!

Dragos Trestioreanu -

Planul-minune al lui Costel Lazăr: o generație de tineri de mare viitor ai Petrolului! Cu prahoveni, dar și, în premieră, cu juniori competitivi de la diverse cluburi din țară!

Obișnuit de la clubul de la care s-a transferat la FC Petrolul, mai precis Astra Giurgiu, club care acordă mare atenție sectorului juvenil – vezi cele câteva promovări la prima echipă, în primul eșalon, dar și detașații, unul dintre ei fiind chiar adversar al „lupilor”, la liderul detașat al Ligii a II-a -, directorul sportiv al „galben-albaștrilor”, Costel Lazăr, acordă aceeași mare atenție CCJ-ului și la actualul loc de muncă. Ce a descoperit Lazăr la centrul Petrolului? Nici mai mult, nici mai puțin decât „copii cu potențial foarte bun. Copii care trebuie hrăniți, antrenați și aruncați în luptă! Am demarat deja un proiect, care va rămâne valabil pentru ei. În sensul că vor intra într-un program de pregătire, hrană și școlarizare mai special decât ceea ce a fost până acum. Iar asta cu aprobarea partenerului finanțator, Veolia România, imediat după avansarea acestei propuneri. Și când spun imediat, de fapt trebuia să zic că aprobarea a venit pe loc!”.

Interesant este că mai noul oficial al Petrolului – care pare, tot mai mult, a face munca unui… președinte executiv, post pe care nu l-ar putea ocupa însă decât după întreruperea, și oficial, a legăturilor contractuale cu ex-șeful Executivului, Marius Stan – nu se rezumă numai la juniorii ploieșteni și prahoveni, ci și la alții, din țară mai precis. „Vom aduce și alți tineri, pe care o să-i educăm în spiritul nostru, al petroliștilor, dar să treacă virusul acesta parșiv și, apoi, vom vorbi concret” – a declarat, pentru www.gazetaph.ro, Costel Lazăr, adăugând că „sunt în club doi-trei jucători cu potențial, eu le-am dat șansa, acum depinzând numai de ei. Tinerii trebuie crescuți lângă fotbaliști valoroși, având caracter și personalitate, lângă modele adevărate”.

Care ar fi cheia succesului în activitatea cu copiii și juniorii ne-o dezvăluie același Lazăr: „Trebuie cântărite bine lucrurile, atunci când formezi și omogenizezi o echipă de fotbal, dar nu numai de fotbal. Sunt <<n>> factori care trebuie calculați precis și, apoi, ținut cont strict de ei. Ar fi doi, mai exact strategie și artă!”. Directorul sportiv a revenit la subiectul tineri aduși din alte parte: „Se tot vorbește acum de grile de formare, de plata acestora. Să știți că și noi le vom mai achita. E firesc atunci când vom aduce tineri de la alte cluburi, care sunt urmăriți, și nu de un antrenor al nostru, ci de mai mulți chiar. Iar asta tocmai pentru ca  alegerea să fie corectă, una fără dubii”. O politică într-adevăr interesantă, așa cum nu s-a mai întâmplat de foarte multă vreme. Până acum, scoutingul clubului găzarilor, în privința juniorilor, nu a „bătut” mai departe de granițele județului Prahova! Însă, în prezent, trebuie schimbat ceva, fiindcă – la cluburile de la care sunt convocați la diverse loturi naționale „Under” cei mai mulți juniori – nu toți dintre aceștia sunt crescuți acolo. Destui sunt aduși de prin alte părți. Așa e și la academiile Viitorului, FCSB-ului, CFR-ului sau, chiar, a lui Dinamo! Deocamdată, pare-se, acesta e tiparul ce trebuie urmat, pentru a avea succes! Interesant de urmărit astfel ce va fi…

Foto: www.fcpetrolul.ro