O revărsare diluviană care nu a adus multe goluri, ci doar unul. Nici nu avea cum pe acel teren. Petrolul și CFR s-au anulat reciproc, 90 de minute, cu antrenori știind mai bine „închiderea”, decât „deschiderea”. Și s-a văzut!

Dragos Trestioreanu -

O revărsare diluviană care nu a adus multe goluri, ci doar unul. Nici nu avea cum pe acel teren. Petrolul și CFR s-au anulat reciproc, 90 de minute, cu antrenori știind mai bine „închiderea”, decât „deschiderea”. Și s-a văzut!

Cine își dorea spectacol sau, mă rog, se aștepta la așa ceva, sâmbătă seara, la Mediaș, pe un teren mult prea călcat de câteva echipe, ca „gazde” și oaspete, fie nu se pricepea la fotbal, fie avea anumite interese ca una sau alta, ori ambele, să se „deschidă” și să iasă astfel un rezultat final favorabil… terților favoriți ai lor! Nu poți să-i ceri nici CFR-ului, nici Petrolului să facă show, câtă vreme au nevoie, amândouă, de puncte. Prima – pentru obținerea celui de-al șaselea titlu consecutiv, iar a doua, pentru a nu se întoarce imediat acolo de unde a venit. Motiv pentru care atât Dan Petrescu (foto mijloc, jos, în text), cât și Nae Constantin (foto mijloc, sus, în text) au jucat exact ce trebuiau să joace pentru atingerea scopului. A reușit numai „Bursucul”, grație inspirației sale din primul minut al prelungirilor meciului, dictate de către piteșteanul Cătălin Popa. Un arbitru pe care am impresia că Petrolul l-ar putea visa să-l vadă meci de meci! Trioul Petrescu-Roger jr.- Manea, fundașului dreapta permițându-i-se să „urce” în careul mare la un corner, a decis meciul. Rezultat final: 1-0, atunci când poate c[ nimeni nu se mai aștepta, adică în minutul 90+1!

La Mediaș, aseară, a plouat ca în țările având probleme cu „Ian” și alții ca acesta, lipsând doar vântul atât de vijelios de-acolo. Automat, cei 22 de jucători, mai ales ei, dar și rezervele intrate pe parcurs, ar merita un bonus. Ca și, de altfel, suporterii Petrolului (foto jos), „murați” efectiv, dar în vervă tot meciul, bravo lor! Cine a jucat fotbal știe prea bine cum e să evoluezi pe o astfel de vreme și pe un asemenea teren, precum cel al defunctei Gaz Metan. Nu se poate construi, atunci când ploaia te biciuie, iar a-ți păstra echilibrul pe gazonul îmbibat cu atâta apă devine țelul primordial. Sigur, se poate replica, de ce nu?, că atât campioana en-titre, cât și nou-promovata sunt conduse de pe margine de „frați siamezi”, și Dan Petrescu, și Nae Constantin fiind maeștri ai „închiderii” jocului. Să nu primească gol, în primul rând, gândesc ei, mai exact. Deci, nu cred că ar fi fost rost de vreun spectacol nici dacă era senin și astfel terenul ar fi fost uscat. Grozav – oricum – nu putea fi nici atunci, le-aș spune cârcotașilor. Cert că e frumos, chiar minunat, fotbalul-șampanie, dar nu îți garantează niciodată victoria, scopul suprem al oricărei echipe. Care se adaptează astfel țintei, evident urmând datele tacticii impuse din spațul tehnic.

Țicu și compania s-au blocat din primul minut, lăsându-i pe Camora & Co. să facă aproape ce nu le convine, să aibă posesie, adică. Ce-a rezultat așa? Un fel de… handbal, cu jucătorii lui Dan Petrescu plimbând mingea de colo-colo în fața semicercului virtual improvizat de Nae Constantin cât să-i încurce pe Malele (foto, în duel cu Mathaus) – aflat în formă slabă – și pe ceilalți atacanți clujeni să aibă măcar o ocazie de Doamne ajută! În afara șutului lui Muhar, care s-a dus aproape dincolo de arenă, deviat de către un adversar, singurele oportunități mai mari de a marca ale clujenilor, ca și ale meciului, au apărut în finalul părții a doua a jocului. Vreme de 90 de minute, ploieștenii au răspuns prin șutul căpitanului său, cadrat însă pe mijlocul porții, pradă ușoară pentru italianul Scuffet, respectiv cross-ul lui Dumitriu, de pe dreapta. Atât și nimic mai mult! Ardelenii puteau profita de o eroare a lui Tamaș, din mitanul secund, dar același Malele nu a văzut – de stropii de ploaie?!? – continuarea fericită a „cadoului”, iar longilinul croat Kolinger nu a găsit plasa la „capul”, din 7 metri, trimis după un corner. Tot dintr-o asemenea fază fixă s-a decis însă meciul, după ce „gazdele” acuzaseră neacordarea a trei lovituri de pedeapsă, în faze în care fusese implict tot Tamaș (de două ori) și Țicu. Dar știți cum se zice, dacă nu a dat arbitrul, n-a fost! Mai ales că, în cabina VAR, a fost specialistul Ovidiu Hațegan, cel care nu i-a semnalat nimic lui Popa. Pe cale de consecință, niciun motiv ca argeșeanul să ia drumul monitorului de la marginea terenului. Poate nici nu funcționa din cauza… căderii din cer a tonelor de apă!

Antrenorul principal al Petrolului a ales un „11” adecvat după succesul de miercuri, din play-off-ul Cupei României, în dauna divizionarei secunde CSC 1599 Șelimbăr. Y compris, cel mai bun pe care îl putea alinia, odihnind acum unii dintre jucătorii folosiți atunci. Au lipsit Huja (suspendat) și Manzala (accidentat), dar au revenit Țicu și Irobiso. Un fel de mandi pe tandi, să zic așa. Sigur că ar fi fost mult mai bine dacă ar fi fost toți disponibili, dar asta a fost, ce să-i faci? Rolul lui Velisar a fost reluat de Țicu, iar cel al lui Manzala, de Grozav, cel din urmă având totuși un alt rol contra sibienilor. Rămânând la Gicu, nu trebuie să ascundem, nici nu i-am face un serviciu, de altfel, devine tot mai îngrijorătoare lipsa de formă. Una pe care tehnicianul speră s-o depășească prin utilizarea lui cu obstinație, cel puțin un ceas, dacă nu și mai mul, joc după joc. O fi bine, nu o fi, se cam vede! De la portar la atacantul central, Vâlceanu iar nu a avut ce apăra, așa cum se întâmplă aproape mereu, și primește goluri imparabile, lui Pashov i se cere pesemne să decidă el un meci, de nu este văzut prea bine de unii dintre fani, ceea ce nu-i deloc corect, Meijers, în nota lui, de seriozitate cât cuprinde, Tamaș – ceva mai modest față de alte partide, dar cât poate duce și el?, Mathaus, o achiziție utilă, Țicu, cu rezistență fizică după numărul mare de meciuri din ultimele zile, Dumitriu – muncitor, și cam atât, Seto, clar spre zenitul carierei, lunile multe pe tușă continuând să se vadă, din păcate, la el, Jair, mai discret decât niciodată, de Grozav am scris mai sus, iar de Irobiso – numai atât: a bifat un meci de parcă era… Ivanovski, cu muncă, muncă, muncă etc. Rezervele? Au jucat prea puțin ca să mai schimbe ceva și cred că nici nu aveau cum, tactica fiind una și aceeași tot meciul/toate meciurile.

După trei eșecuri la rând, urmează o „dublă” și mai grea, mai întâi duminica viitoare, la Ploiești, cu FCSB, de la ora 21.30, iar apoi, contra „Craiovei lui Rotaru”, în deplasare. Există totuși și un avantaj atunci, mai precis se va combate cu două formații care se „deschid” mult. Fapt de a se profita prin contraatacuri și, imperios necesar, precizie la finalizare. Ar fi de dorit să se câștige puncte, fiindcă – ferească Domnul! – cinci înfrângeri consecutive ar putea zgudui moralul unui lot nici prea-prea, nici foarte-foarte. Exclusiv cu defensiva, se uită… ofensiva și greu se mai câștigă meciuri sau se vor face măcar remize. În tur, se adună punctele, în sezonul regular, căci în retur sunt altele datele, prietenii știu de ce! Iar în fazele ulterioare, înjumătățirea punctelor le ajută mult pe cele cu mai puține în clasament. Scăpați fără cartonașe la Mediaș. contra CFR-ului, „lupii” au astfel prilejul ca, în afara lui Manzala, să-i ofere lui Nae Constantin șansa de a alege cele mai bun „20”. Asta fiindcă și contribuția celor de pe bancă poate fi importantă, așa cum s-a întâmplat și în Ardeal, corner Roger jr., de pe dreapta, la colțul lung, și lovitură de cap, sus în plasă, Manea, scăpat din marcaj de Țicu, în „6 metri”. Adică, doi jucători de schimb utilizați de Dan Petrescu au decis meciul! Scor final, repet, stabilit în minutul 90+1: 1-o pentru CFR! Dar Petrolul a rezistat 90!

Foto: www.fcpetrolul. ro (www.sportpictures.eu – Flaviu Buboi)