Ploiești – Capitala Tineretului din România în anul 2024

Daniel Dimache -

Ploiești – Capitala Tineretului din România în anul 2024

Municipiul Ploiești a câștigat concursul privind desemnarea Capitalei Tineretului din România 2024, desfășurat în perioada 15-17 septembrie, la Cluj-Napoca!

În contextul demersului competițional spre dobândirea titlului de Capitala Tineretului din România 2024, Municipiul Ploiești s-a poziționat printre orașele finaliste, alături de Oravița și Vaslui.

Delegația echipei Ploiești-Capitala Tineretului din România 2024, din care a făcut parte și viceprimarul municipiului Ploiești, domnul Daniel Nicodim, a fost prezentă la Cluj-Napoca, finalizând ultima etapă a competiției, și anume, susținerea candidaturii orașului nostru în fața juriului.

De asemenea, la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, unde s-a desfășurat evenimentul amintit, au fost prezenți și tinerii ploieșteni participanți la Summitul Tinerilor 7.0 RĂDĂCINI.

Capitala Tineretului din România este un program național destinat tinerilor. În cadrul acestuia, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale pentru tineret, precum și cu mediul privat, punându-i pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană.

Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, creat la nivel național, ce funcționează pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului (European Youth Capital – www.europeanyouthcapital.org). Programul le permite organizațiilor de și pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă și ajută autoritățile locale să-i identifice problemele și să atragă investiții publice și private pentru rezolvarea acestora și dezvoltarea ecosistemelor de sprijin.

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. 

Cu fiecare oraș care va deține titlul de Capitala Tineretului din România, acest cadru se va transforma într-unul cu impact național, cu beneficii pe termen lung asupra țării noastre. Astfel, Capitala Tineretului din România poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială, bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor.

(www.capitalatineretului.ro )