Ploieşti: Stadiul proiectelor cu fonduri europene
Redactia -
„Efortul din ultimele două luni de când am preluat mandatul, dincolo de activitatea curentă sau reformele necesare pe zona de deșeuri sau termoficare, s-au concentrat pe asigurarea finanțărilor pentru investiții viitoare. Dispariția aproape cu totul a investițiilor în dezvoltarea și modernizarea Ploieștiului din ultimii 12 ani a fost o mare tragedie a acestui oraș și una dintre cauzele stagnării sau regresului.
În urmă cu 2 ani, finanțări de zeci de milioane de euro au fost pierdute pentru că proiectele nu au fost implementate la timp. Așa că, la preluarea mandatului, pentru unele dintre proiectele cu finanțare europeană pe care le-am găsit am început o cursă contracronometru de salvare a lor”, anunţă primarul Mihai Poliţeanu.
Publicitate
În implementare 18 proiecte cu valoare totală de 76,567 milioane de euro
• 5 proiecte pentru sistemul de sănătate: 2 (două) pentru prevenție nosocomiale (Pedriatrie și Municipal), 2 (două) pentru digitalizare (spitalele de Pedriatrie și Municipal) și 1 (unu) pentru modernizare ambulatoriu (Pediatrie).
• 3 proiecte pentru sistemul de învățământ: 2 (două) pentru renovare (școala George Coșbuc și CN Mihai Viteazul); 1 (unu) pentru dotări TIC, mobilier și materiale educaționale și sportive pentru 47 de unități (grădinițe, școli și licee).
• 2 proiecte pentru managementul deșeurilor: 1 (unu) pentru amenajare platforme de colectare a deșeurilor menajere în zonele rezidențiale – 198 insule ecologice și 1 (unu) pentru realizarea unei platforme de colectare a deșeurilor voluminoase – CAV (centru de colectare cu aport voluntar). Ambele proiecte erau blocate când am ajuns în primărie.
• 2 proiecte pe urbanism: PUZ zona centrală in format GIS și PUG. Realist vorbind, aici există cele mai mari riscuri de pierdere a fondurilor europene, care trebuie cheltuite într-un an și jumătate. În mod normal, elaborarea unui PUG durează peste 4 ani.
• 1 proiect de regenerare urbană: cartier Pictor Rosenthal. Lucrările pe teren, deși începute cu ceva timp în urmă, erau blocate și aveau unele erori de execuție. Estimarea noastră este că vor fi finalizate în primăvara acestui an.
• 1 proiect de mobilitate urbana: Străpungere Gara de Sud-Gara de Vest (Gara de Sud-Depoului-Rudului-Libertății-Gara de Vest). Proiectul era la un pas de a pierde finanțarea europeană pentru a doua oară, ceea ce ar fi însemnat că îi punem cruce definitiv. Astăzi suntem în procedură de licitație pentru selecția firmei care va executa lucrările.
• 1 proiect pentru fluidizare trafic și siguranța cetățeanului: montarea de camere de trafic în 41 de intersecții din Ploiești și management inteligent al intersecțiilor. Au fost câteva probleme și cu acest proiect, dar fără a fi grave.
• 1 proiect de transport public: achiziția a 22 de autobuze electrice (cu stațiile de încărcare aferente) de dimensiune mai mică pentru a deservi și rute în zona metropolitană. Vom începe cu Ariceștii Rahtivani. Săptămâna aceasta primim primul autobuz.
• 1 proiect de eficientizare energetica: anveloparea a 9 blocuri.
• 1 proiect social: construcția unui centru pentru persoane cu dizabilitati – implementat de ASSC
În evaluare 13 proiecte depuse cu valoare totală de 82,322 milioane de euro
• 3 proiecte pentru modernizarea sistemului de termoficare: 1 (un) proiect cu șansă reală de finanțare pentru reabilitarea a 24 km de rețea și alte 2 (două) proiecte pentru achiziția de motoare și turbine pentru SACET Brazi (fără șanse de finanțare);
• 1 proiect pentru producția de energie regenerabilă – parc de fotovoltaice
• 5 proiecte de eficientizare energetica – 3 (trei) proiecte pentru liceele Sf. Apostol Andrei, 1 Mai și Cuza și 2 (două) proiecte pentru 6 blocuri
• 4 proiecte pentru sistemul de învățământ: modernizarea școlilor Sf Vineri, Basarabescu, Andrei Muresanu, Socolescu
În dezvoltare cu depunere în 2025: 7 proiecte
• 2 proiecte de digitalizare (Primărie și SPFL)
• 2 proiecte pentru regenerarea urbană, respectiv mobilitate urbană care vizează centrul Ploieștiului (am prezentat deja o randare video a proiectului)
• 1 proiect pentru modernizarea Parcului Mihai I (parcul de la Sala Sporturilor) pe infrastructură verde- albastră. Termenul e foarte strâns, presupune o documentație foarte stufoasă care ar fi trebuit realizată cu mult timp înainte. Facem tot ce este posibil pentru a depune proiectul în termen.
• 1 proiect de modernizare a infrastructurii (pre-)școlare: modernizare 4 gradinite (Crai nou, Nr. 30, Nr. 33, Nr. 39) și modernizare 3 școli (Berthelot, Mihai Eminescu, Nr 22)
• 1 proiect pentru amenajarea spațiilor publice din fața Gării de Sud, respectiv a Gării de Vest. Proiectul e complicat și reprezintă, dacă vom reuși accesarea de fonduri, o etapă complementară a proiectului străpungerii Sud-Vest.
Suplimentar, din fonduri proprii (credite de la bănci) vom demara achiziții de motoare termice în sistem de cogenerare cu putere de 40 Mw și de tramvaie moderne în prima parte a lui 2025.