PNL ia în calcul contestarea alegerii viceprimarilor municipiului Ploieşti

Redactia -

Comunicat de presă

 

Liberalii din Prahova iau în considerare contestarea alegerilor de la Consiliul Local Ploieşti şi îi acuză pe aleşii locali PSD-ALDE-PMP de încălcarea legii

            Senatorul Iulian Dumitrescu, co-preşedinte PNL Prahova, a declarat ca ia în considerare să ceară prefectului să atace în contencios administrativ hotărârea de alegere a viceprimarilor din capitala de judeţ pentru încălcarea prevederilor legale privind asigurarea secretului votului. „Consider că aleşii locali PSD-ALDE-PMP din Ploieşti şi-au început noile mandate în dispreţ faţă de alegători şi cu încălcarea legii. Ei au arătat şefilor lor de partid buletinele de vot pentru alegerea viceprimarilor înainte de a introduce aceste buletine în urne, încălcând astfel art. 45, al. (5), din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 cu privire la votul secret. Trebuie să menţionez că votul secret este extrem de important în democraţie, iar scopul este de a asigura că votanţii fac o alegere fără niciun fel de intimidare sau influenţă. Odată votul exprimat, nimeni nu poate avea acces la buletine pentru a descoperi cum s-a votat. Vreau să mai adaug un aspect, pentru consilieri, secretul votului presupune nu numai dreptul, ci şi o obligaţie ca să păstreze secretul votului lor. În consecință, îi solicit prefectului de Prahova să atace hotărârea de alegere a viceprimarilor din Ploiești, aceasta fiind lovită de nulitate deoarece a fost adoptată cu încălcarea legii”.  

            În opinia liderului liberal, atât consilierii PSD-ALDE-PMP din Ploieşti, care şi-au arătat buletinele de vot, cât şi şefii lor de partid ar putea fi suspectaţi de săvârşirea unor infracţiuni. „Renunţarea la caracterul secret al votării este o acţiune contrară prevederilor legale şi constituţionale. Ni s-a explicat de catre juristi consacraţi că putem vorbi despre infracţiunea de abuz în serviciu având în vedere faptul că, pe întreaga durată a mandatului, aleşii locali se consideră în exerciţiul autorităţii publice, iar încalcarea secretului votului reprezintă încalcarea obligaţiilor de serviciu asumate de către consilierii locali. Dacă este adevărat ceea ce am auzit, că un partid a stabilit în forul său de conducere judeţean ca aleşii să îşi arate buletinul de vot înainte de a-l introduce în urnă, vorbim deja de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, poate chiar de şantaj. În orice caz, obligarea unui membru de partid de către seful său să arate votul reprezintă sigur o infracţiune. În situaţia în care instituţiile abilitate nu se vor autosesiza, e posibil să depunem noi plângeri împotriva celor care calcă legea în picioare”, a argumentat senatorul PNL.

            “Niciodată nu am contestat mandatele pe care partidele le dau membrilor pentru susţinerea unor alianţe, noi spunem doar că votul în Consiliile Locale şi în Consiliul Judeţean trebuie să se desfăşoare în conformitate cu prevederile legale. Trebuie să dăm un semnal că au trecut vremurile în care politicienii din Prahova călcau legea în picioare pentru a-şi vedea de propriile lor interese. Stimaţi colegi de la PSD-ALDE-PMP, nu vă cerem altceva decât să citiţi şi să respectaţi legea, a concluzionat Iulian Dumitrescu, co-preşedinte PNL Prahova. 

Biroul de presă al PNL Prahova