PNL Prahova a votat pentru aprobarea legii privind câinii maidanezi

Redactia -

PNL Prahova a votat pentru aprobarea legii privind câinii maidanezi

Grupul deputaţilor PNL din Prahova a susţinut şi votat Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.1 din 11 ianuarie 2012.

Legea, în forma votată de majoritatea deputaţilor, vine în sprijinul autorităţilor locale pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân cu care România se confruntă de mai bine de 20 de ani. Deputaţii PNL Prahova au făcut mai multe amendamente la vechiul proiect şi după dezbateri cu ONG-urile şi primarii, în textul final de lege, s-a aprobat articolul conform căruia câinii fără stăpân vor fi cazaţi în adăposturi pentru o perioadă de 14 de zile lucrătoare. Populaţia trebuie informată depre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare, prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat.

O altă masură importantă este aceea că adopţia devine GRATUTĂ în forma actuală, pentru a încuraja ONG-urile şi iubitorii de animale să adopte un număr cât mai mare de câini fără stăpân.   Şi poate cea mai importantă prevedere propusă este scoaterea din textul vechi al legii a sintagmei ,,REÎNTOARCEREA ÎN TERITORIU,, fapt ce permitea până acum ca după înregistrare, tratament şi sterilizare câinii să se întoarcă în parcuri şi pe străzi. Acest lucru devine imposibil acum pentru că cei care adoptă un câine sterilizat şi înregistrat şi apoi îl abandonează în parc, pe stradă sau în spatele blocului, riscă amenzi usturătoare, fapt reglementat prin lege.

Eutanasierea este ultima soluţie la care un primar poate recurge dacă un animal nu a fost revendicat sau adoptat în termenul de 14 zile şi numai dacă adăpostul este suprapopulat.Sperăm ca, după aplicarea acestei legi copiii noştri să fie în siguranţă pe stradă, când ies de la şcoală sau merg la locul joacă.

 

Mircea Roşca,

deputat şi preşedinte PNL Prahova