Poantele lui Vali Sinescu

Dragos Trestioreanu -

Poantele lui Vali Sinescu

Sâmbătă, după meciul Petrolului cu Universitatea Cluj, antrenorul principal din acte al echipei „lupilor”, Valentin Sinescu, sub euforia primului succes pe arena Ilie Oană, după cele cinci eșecuri consecutive din mandatul lui Mircea Rednic, și-a permis o glumă în fața jurnaliștilor. Dovedind că știe foarte bine componența viitoarei adversare, ASA Târgu Mureș, el a enumerat câțiva jucători ai liderului la zi al Ligii I, iar când a ajuns la postul de atacant, l-a numit pe… Vassaras! Acum, deja, și un copil de școală primară știe că grecul este președintele Comisiei Centrale de Arbitri! S-a corectat pe loc, pentru ca poanta să fie și mai gustată, și – mai ales – nesancționabilă de vreo comisie a FRF, și a spus Manolov. De ce nu Axente, ar fi o altă gâscă în altă traistă. Excelent vorbitor – un asemenea discurs nu am auzit nici la liberalul Radu Câmpeanu, un mare maestru al oratoriei, pe vremea când candida, alături de Ion Rațiu și Ion Iliescu, la primele alegeri pentru președinția României -, noul tehnician principal al Petrolului s-a referit, de fapt, la tendința cavalerilor fluierului de a o fi favorizat, în unele meciuri, pe ASA. Numai că, poate fără să-și dea seama, poanta lui nu știu dacă a fost „digerată” și de fanii găzarilor, arhicunoscuți drept anti-steliști. Mă rog, anti-fecesbiști. Părând a regreta avantajele primite ardeleni, Vali Sinescu a fost perceput – de ce nu? – ca un antrenor care regreta că liderul nu era altul, și el arhicunoscut.

Ploieștean și petrolist mare fără discuție, chiar dacă și-a legat mare parte din cariera de tehnician de fostul club local rival, Astra, Sinescu și-a dorit, fără discuție, să anunțe – ante-factum – care ar fi dificultatea majoră a viitoarei confruntări de la Târgu Mureș. Arbitrajul, adică. Pregătind partida din etapa a XXXII-a, nu ar trebui însă a uita că Petrolul este una dintre cele două echipe din Europa – cealaltă fiind Dinamo Kiev, care nu a pierdut niciun meci în deplasare, în ediția 2014-2015. Și e clar că, disputând atâtea partide afară, până acum, nu a avut mereu parte de arbitraje perfecte. Și-totuși, nu a fost învinsă nici măcar atunci. Mai degrabă, cred eu, ar fi trebuit să se vaite de absențele lui Pablo de Lucas și Toto Tamuz, decât de o posibilă brigadă ostilă pe arena Trans Sil. Cu siguranță că, atacată din toate părțile pentru erorile pro-ASA, onor CCA nu va delega una cu temă, pentru că ar fi prea de tot. Automat, la Târgu Mureș, dacă va avea forța de a nu ceda pe teren, Petrolul va reuși să-și perpetueze invincibilitatea, îndreptând apoi cătarea spre ultima rundă. Atunci când va juca pe terenul unei alte formații cu obiectiv, Concordia Chiajna. Nu titlul e targetul ilfovenilor, ci doar evitarea retrogradării în eșalonul secund. Unul pe undeva mai cu ambiție de urmărit și atins.

Altfel, afirmația lui Valentin Sinescu conform căreia – deși i-ar face totuși mare plăcere – reîntâlnirea cu Mircea Rednic nu va avea loc, acesta promițând că, din respect pentru Petrolul, nu o va conduce de pe bancă pe Dinamo la meciul direct, am luat-o tot ca pe o poantă. Rămâne de văzut cât de bună va și fi, atunci. După cum observăm, finalul de campionat abundă de… glume!