„Poartă în casă” pentru Petrolul, la Arad, cu UTA! Numele echipei calificate la baraj se va afla după ultima etapă de campionat

Dragos Trestioreanu -

„Poartă în casă” pentru Petrolul, la Arad, cu UTA! Numele echipei calificate la baraj se va afla după ultima etapă de campionat

La Arad, pe terenul cu iarbă sintetică al bazei sportive Motorul, Gigi Mulțescu și-a motivat atât de bine jucătorii, după pauză, încât Marinescu – „MVP”-ul întâlnirii de-acum din Banat, după ce a… stat o etapă pe tușă! – și coechipierii lui au reușit o remontadă spectaculoasă, la care a contribuit semnificativ și Arnăutu, autorul primului și al celui din urmă, al patrulea, gol al „lupilor”. Un meci care părea, la un moment dat, compromis, UTA conducând cu 2-0 în minutul 43 și jucându-se chiar cu ocaziile mari de a mai înscrie, bazându-se pe juniori neașteptat de buni, s-a încheiat cu Petrolul în control total. O echipă care s-a impus clar cu scorul de 4-2, după o repriză, a doua, în care presingul sus, sufocant, dictat de Mulțescu senior, a vlăguit formația adversă. Alte speculații cred că nu și-au rostul și ar însemna și o lipsă de respect față de fotbaliști care au luptat din plin să câștige, iar asta pe o vreme călduroasă – ce-a necesitat două pauze de hidratare – și pe o suprafață de joc mai puțin obișnuită pentru ei.

Lăsând impresia, în cel dintâi mitan, că nu ar fi fost în joc, după ce raidurile lui Ciucur, Costin și Rus au făcut mare deranj în defensivă, iar „puștiul” Oroian a marcat un „golazo”, șut senzațional, de la 22 de metri, cu balon care a mușcat transversala și a căzut, apoi, în plasă, Petrolul a reacționat imediat la 0-2. Prin reușita sa rapidă, Arnăutu i-a rebăgat pe „lupi” în joc. Și cum Marinescu a părut a fi înțeles perfect sensul deciziei din/după meciul de la Ripensia a antrenorului principal, evoluând la Arad la nivelul lui cel mai bun, găzarii nu aveau cum să piardă pe „Motorul” și să nu obțină al cincilea succes consecutiv! Unul care se va vedea la capătul ultimei etape din ediția 2018-2019 dacă va fi fost unul decisiv sau doar de palmares. În vreme ce, la Ploiești, va veni o proaspătă promovată matematic, Academica Ploiești, la Cluj, oaspete va fi Pandurii Târgu Jiu, tot o grupare fără vreo presiune. Asta pentru că, dacă le va plăti, până pe 30 mai inclusiv, datoriile cumulate de 80.000 de euro lui Gordan Bunoza și Nikola Vasjlievic, atunci va rămâne, și în sezonul următor, în Liga a II-a, iar dacă nu va putea achita, va lua calea eșalonului imediat inferior, din cauza unei penalizări de 9 puncte! Indiferent, deci, de ce rezultat va face pe „Cluj Arena”, soarta trupei lui Adrian Bogoi e clară: ori, ori! Nimic altceva, poate doar onoare și respect față de competiție, dacă există și putință, evident. În schimb, Petrolul chiar dacă va bifa a șasea victorie consecutivă, va rămâne la mâna… miracolului gorjean! Însă, cum îți așterni, în timp, tot așa și „dormi”! Unde, vom vedea!

Cu toate acestea, ar fi neplăcut și incorect, totodată, ca, la ultima apariție pe arena Ilie Oană din acest sezon, petroliștii să nu îi aibă alături pe suporteri. Totuși, nu câteva sute sau maxim o mie sau două, ci mai multe mii, așa cum au fost fost sâmbătă seară în același loc, la o finală de Cupă României, jucată de două combatante din alte orașe și care nu s-au putut lăuda niciodată cu mulți fani: Astra și Viitorul. În caz contrar, va avea de pierdut și renumele de public senzațional de la Ploiești și se vor pune și semne de întrebare cu privire la bine cunoscutul devotament al ploieștenilor față de culorile galben-albastre.

Reamintind că arădenii au deschis scorul prin Oroian (minutul 31) și l-au mărit prin Șeroni (43) , cu tot efortul disperat al lui Marinescu, astăzi pe tot terenul, cu un gol și două assist-uri, iar Arnăutu a redus din handicap, la o pasă a căpitanului, dar și după un dribling senzațional al lui, în fața lui Copaci, și un șut pe măsură, la semi-înălțime, la colțul lung. A fost scorul de pe tabelă atunci când s-a mers la vestiare: 2-1. Repriza a doua le-a aparținut în totalitate fotbaliștilor echipați în albastru – apropo de acest echipament, parcă, de când s-a mai renunțat la cel cu tricouri galbene, au venit și… victoriile non-stop! -, unii care au dominat clar și au reușit să întoarcă scorul într-un interval de 44 de minute, de la momentul primului gol al principalului marcator al Petrolului și până ce tot acesta a fixat rezultatul final. Marinescu (65), din plonjon, a punctat pentru 2-2, Rusu (78) i-a fructificat acestuia, cu capul, din „6 metri”, un corner bine bătut, de pe stânga, și Arnăutu (88) i-a „furat” mingea lui Șeroni, a demarat spre buturile austriacului Orlic, a fost ajuns și faultat, în suprafața de pedeapsă, de către fundașul central al trupei lui Cristi Păcurar și a transformat, cu fentă, penaltiul just acordat de arbitrul George Găman. Central care și-a mai… revenit în partea a doua a jocului, după ce în precedenta condusese ilar! Și asta a fost totul!

UTA: Orlic 5 – Manea 5, Melinte 5, Şeroni 5, Copaci 5 – Neagu 6, Hrezdac 6 – Costin 6.5 (64 – Isac 5.5), Ciucur 7, Oroian 8 (82 – Kanda)  – Rus 6 (cpt; 70 – Miculescu 5.5). Colectiv tehnic: Cristian Păcurar (antrenor principal interimar), Dan Țapoș (antrenor al portarilor), Valerio Zuddas (preparator fizic).

FC PETROLUL: Lungu 6 – Borţa 6.5 (39 – Olaru 6.5), Ghinga 6.5, Cazan 6.5, Ţicu 7.5 – Chindriş 7, Pușcaș 6.5 – Saim Tudor 6 (46 – Rusu 8), Marinescu 9 (90+1 – Bucşa), Moldoveanu 7 – Arnăutu 8.5. Colectiv tehnic: Gheorghe Mulţescu (antrenor principal), Daniel Timofte (antrenor secund), Cătălin Mulțescu (antrenor al portarilor), Yuksel Yeșilova (preparator fizic).

Au arbitrat: George Găman 6.5 – Dragoş Iliescu 7 și Adrian Popescu 7 (toți trei din Craiova).

Arbitru de rezervă: Kovacs Szabolcs (Carei).

Observatori: Dan Jinga (Carei), pentru joc, şi Cristian Petropulos (Alba Iulia), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Hrezdac (57), Pușcaș (71), Șeroni (88).

Și la Arad, „lupii” au fost urmați – și încurajați – de un grup de ultrași, cei care, la bustul gol, au aplaudat, și la finalul partidei, prestația favoriților și au fost mulțumiți pentru victoria acestora. E clar, Petrolul se bazează, mereu, pe același contingent de suporteri care, și la bine, dar și la mai puțin bine, nu pregetă să bată țara în lung și în lat și să bage astfel mâna adânc în buzunar, pentru a fi mereu împreună cu fotbaliștii Petrolului. Bravo lor!

Foto: www.fcpetrolul.ro