Podiumul Ligii I, o Fata Morgana pentru „lupi”

Redactia -

Înainte de meciul din etapa a XIV-a a campionatului Ligii I de fotbal, dintre SC FC Petrolul Ploieşti şi Concordia Chiajna (Foto: Ionuţ Borcan), fanii „lupilor” se lansaseră într-o serie de calcule optimiste, care conduceau spre o urcare a echipei lor de suflet pe ultima treaptă a podiumului. Până la urmă, socoteala de acasă nu s-a potrivit nici măcar cu aceea din… târgul Giuleştiului. Pentru ca echipa lui Cosmin Contra să fi sărit peste cea a lui Valentin Sinescu, doi antrenori tineri şi înzestraţi, cărora li s-a încredinţat, de curînd, cu mult curaj şi speranţe pe măsură conducerea tehnică a fostelor rivale locale, trebuia ca actuala formaţie de la Giurgiu să nu câştipe pe terenul Rapidului. În eventualitatea unui eşec al „darcilor”, găzarii aveau drept condiţie sine qua non pentru a urca pe locul al treilea un succes la două goluri diferenţă. În eventualitatea, pesimistă, a unui X în „Giuleşti”, mai era nevoie de încă un gol în plus marcat în poarta ilfovenilor. Până la urmă, deşi Petrolul a remizat, 0-0, în faţa Concordiei, Astra nu s-a mulţumit cu o jumătate de măsură, „dubla” noii vedete din primul eşalon autohton, internaţionalul din Zambia, Fwayo Tembo, „aruncând” trupa lui în coasta Stelei – după un 2-0 în dauna „alb.vişniilor” -, la o distanţă de nouă puncte!

„Galben-albaştrii” au început direct pe pistol partida de luni, 5 noiembrie 2012, Jeremy Bokila întrebuinţându-l serios, în secunda 48, pe Alberto Cobrea, rezerva renegatului erou din Cupa României-Timişoreana, contra liderului primului eşalon, Florin Niţă – scos din lotul echipei mari din cauza refuzului de a semna prelungirea contractului -, anunţând astfel un meci mare, la prima sa apariţie ca titular între buturile Concordiei. Degeaba a încercat aproape tooată prima repriză Petrolul să găsească o fisură cât de mică în… tabla „autobazei” lui Ilie Stan, pentru că – atunci când defensiva condusă de un Sorin Ghionea ca la prima tinereţe era prinsă pe picior greşit – „îngerul păzitor” Cobrea o salva. Ca de exemplu, la şutul în cross al aceluiaşi Bokila, după o fază de mare efect a olandezo-congolezului, când a intervenit în stil mare, în minutul 13, unul cu ghinion pentru petrolişti. Acelaşi vârf de atac al „lupilor” s-a metamorfozat şi în creator, punându-i pe cap o minge lui Gheorghe Grozav (25), dar tânărul internaţional a trimis, din „6 metri”, pe lângă bara stângă. Concordia a răspuns doar o singură dată în cel dintâi mitan, atunci când Welington da Silva (27) aproape că l-a imitat pe Grozav, după o centrare a lui Narcisse Bambara.

La reluare, oportunităţile mari de gol le-au aparţinut exclusiv gazdelor, însă portarul echipei din Chiajna a intervenit uimitor la şutul lui Adrian Cristea (68), deviind de lângă vinclul stâng în exteriorul stâlpului din dreapta sa. După numai 120 de secunde, la lovitura de colţ executată de „Prinţ”, de pe dreapta, Manasse Ruben Enza-Yamissi a reluat din prima, dar pe lângă bara stângă. Apoi, după o „bijuterie” de pasă în urmă a lui Damien Boudjemaa, fundaşul stânga Guilherme Haubert Sitya a driblat scurt şi a şutat tare, de la 12 metri, obligându-l pe Cobrea să boxeze. Ultima ocazie, care putea aduce golul izbăvitor, l-a avut în prim-plan pe debutantul în echipa Petrolului, Carslos Cesar dos Santos, alias Cesinha, reluarea din cădere a acestuia, din colţul stâng al careului mare, neavând sorţi de izbândă, balonul zburând peste transversală. Şi aşa s-a încheiat, fără gol, un joc în care oaspeţii nu au contat mai deloc în ofensivă, limitându-se a „pârjoli” t9otul în cale şi a ridica baricade peste baricade, de la mijlocul terenului spre propria suprafaţăm de pedeapsă! Situaţie în care, doar o evoluţie în genul celei a Petrolului din returul trecutului campionat, când se juca mult din prima, putea aduce măcar o reuşită, cea a unui succes mai mult decât meritat. Scorul alb a nedreptăţit echipa care a jucat fotbal, dar aşa se mai întâmplă, mai exact, cei mai buni să nu se impună, fiindcă s-a întrunit condiţia absentă în „Derby de România”, pentru oponentul mai slab: un arbitraj nepărtinitor!

SC FC PETROLUL: Bornescu (fără notă, nu a avut ce apăra) – Achim 6, Galamaz 6.5, Enza-Yamissi 6.5, Guilherme 6.5 – Boudjemaa 7 (75 – Opriţa 5.5), L. Marinescu (cpt) 6.5, Mustivar 7, Ad. Cristea 7 (82 – Cesinha) – Bokila 7, Grozav 6 (61 – M. Cristescu 5). Antrenor: Cosmin Contra.

CONCORDIA: Cobrea 8.5 – Belu-Iordache 6, Fl. Ilie 6.5, Ghionea 7, Bambara 6 – Leca 5.5 – Al. Popovici 6, S. Pană (cpt) 6 (75 – Purece 5), Ispir 6, Serediuc 5.5 – Welington 5.5 (61 – Zuluf 5). Antrenor: Ilie Stan.

Au arbitrat: Paul Unimătan 6.5 (Zalău) – Vlad Bârleanu 7 (Bucureşti) şi Gabriel Bârjac 7 (Zalău).

Rezervă de arbitru: George Rădulescu (Bucureşti).

Observatori: Ion Neagu (Bucureşti), pentru joc, şi Vasile Curt (Constanţa), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: Belu-Iordache (40), Ispir (53), Ghionea (64).

La primul său meci pe banca Petrolului, în calitate oficială, antrenorul principal Cosmin Contra – care s-a afişat într-o ţinută casual, la care a asortat o vestă din echipamentul deMultumiri prezentare al clubului – a stat tot timpul în spaţiul tehnic, şi-a condus jucătorii cu eleganţă, mulţumindu-le celor înlocuiţi (bătând cuba cu Boudejmaa: foto: Ionuţ Borcan), însă a fost clar că nu-i cunoaşte prea bine, schimbările lui lăsând de dorit. Fiecare dintre cei scoşi de pe teren aveau resurse mai mari de a influenţa soarta întâlnirii, în finalul în care se alerga pentru înscrierea golului victoriei. De la Grozav, care nu a a jucat strălucit, dar a vrut mai mult decât altădată, cel puţin pe „Ilie Oană”, se putea aştepta un artificiu, Boudjemaa era singura minte sclipiitoare din ofensivă, iar Cristea părea capabil să fie şi decisiv. În schimb, Marian Cristescu s-a prezentat penibil, Daniel Opriţa a dorit să facă ordine, dar nu a reuşit, iar Cesinha a avut pra puţin timp la dispoziţie pentru a arăta exact ce poate. S-au pierdut astfel două puncte mari, pe teren propriu, care s-au adăugat celor tot atâtea irosite acasă, cu Rapidul, şi celor trei – cu Steaua. Astfel, acel +6 de după victoriile de la Constanţa şi Braşov şi +2 ulterior egalurilor de la Iaşi şl Bistriţa aproape că s-au anulat! Umrează fostul derbi local, cu Astra, ce se va disputa acum la Giurgiu, sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 19.00, în transmisia „DigiSport1”, dar până atunci marţi, 6 noiembrie, ora 16.00, se va desfăşura tragerea la sorţi a sferturilor de finală ale Cupei României-Timişoreana. Potrivit lui Ionuţ Pană, ofiţerul de presă al SC FC Petrolul, toate cele opt echipe calificate în această fază a competiţiei vor fi băgate într-o singură urnă, renunţându-se la capii de serie, pentru că s-a constatat că, în sferturi, regulamentul nu mai permite aşa ceva! Va rămâne în picioare însă ca primele formaţii scoase din urnă să fie gazde. Interesant este că LPF şi FRF intenţionează să prelungească sezonul oficial al Ligii I şi al Cupei până aproape de Crăciun, urmând să se joace, până la finele anului, primele trei etape din retur, respectiv cea dintâi manşă a semifinalelor!