Pokemon Go – evoluție tehnologică sau pericol? 

Vlad Preda -

Pokemon Go – evoluție tehnologică sau pericol? 

Deși au trecut decât câteva zile de la lansarea parțială a jocului Pokemon GO, acesta a făcut deja primele victime. 

Poliția din Statele Unite a arestat recent 3 infractori care au folosit jocul pentru a-și găsi victimele. Aceștia au profitat de desfășurarea jocului și au așteptat la unul din punctele de interes ale jocului. 
Un jucător din statul Oregon a fost înjunghiat noaptea trecută în timp ce căuta pokemoni și a refuzat asistența medicală pentru a putea continua jocul. Zilele trecute, o jucătoare a găsit un cadavru intr-un râu din Riverton, Wyoming.

Jocul în sine este o evoluție normală a tehnologiei apărute în ultimii ani și a reușit în doar câteva zile ceea ce companii cu renume nu au reușit: sa aducă realitatea augmentată la îndemâna oricui. 

Realitatea augmentată este un concept vechi, util dar foarte puțin cunoscut și utilizat și consta în „îmbunătățirea”  realității prin conținut digital. Acesata este diferită de realitatea virtuala în sensul ca utilizatorul, respectiv simțurile acestuia nu mai sunt blocate în universul virtual prin ochelari, căști,  mănuși etc. Realitatea augmentată în loc sa înlocuiască  stimulii cu unii virtuali, permite utilizatorului sa fie conștient de tot ce se întâmplă în jurul lui și în același timp sa primească informații digitale. Pentru asta este necesar decât un telefon mobil dotat cu o camera pe spate. 

slim

Ca orice tip de tehnologie, versiunea cea mai avansată se găsește în cadrul armatei. În cazul de fata piloții armatei americane folosesc căsti cu aceasta tehnologie integrata ce le permit sa primească toate informațiile necesare misiunii în timp ce se concentrează pe altceva. 

Revenind la Pokemon Go, jocul este versiunea moderna a celor de pe game boy apărute în anii 90. Jucătorul este un tânăr antrenor de pokemoni aflat la începutul carierei. 

Prima diferență observata și cea mai majoră este ca jucătorul trebuie să se plimbe și în realitate pentru a găsi pokemoni. Aceștia pot apărea oriunde, inclusiv pe proprietăți private sau guvernamentale, de exemplu Pentagonul din Statele Unite este un foarte important punct de interes în joc.

Datorită acestui algoritm care face animăluțele să apară oriunde jocul poate deveni foarte periculos. Jucătorii find antrenați în joc și doritori de pokemoni cât mai buni nu mai țin cont de unele reguli elementare: sa nu încalce proprietatea privata, sa nu intre noaptea singuri pe alei întunecate, sa treacă pe la trecerile de pietoni etc. 

De altfel organele de poliție din câteva țări în care a fost deja lansat jocul au făcut anunțuri cu privire la pericolele care apar datorită acestui joc. 

Alte incidente anunțate de jucători pe internet au avut urmări mai puțin tragice decât cele descrise la începutul articolului. Câțiva jucători strânși într-o seară la un colț de stradă unde se afla un punct de interes au fost confundați de poliție cu niște traficanți de droguri. 

În curând jocul urmează sa fie lansat oficial și în țara noastră. Până atunci dacă sunteți curioși, aveți mare grijă de unde îl descărcați deoarece internetul este deja plin de variante modificate ale aplicației. Acestea vă pot colecta datele de pe telefon sau în cel mai rău caz să vi-l blocheze complet.