Pokerul și șahul – Cât de asemănătoare sunt?

Daniel Dimache -

Pokerul și șahul – Cât de asemănătoare sunt?

 

Pokerul și șahul sunt jocuri strategice, considerate totodată sporturi ale minții. Este vorba despre jocuri provocatoare, cu o reputație socială excelentă și care necesită abilități de calcul, strategii, dar și perseverență pentru a câștiga o simplă partidă, un joc online, un campionat sau un turneu față în față.

De fapt, ambele jocuri folosesc aceleași abilități. Cei mai buni jucători de șah și poker folosesc strategii pentru a exploata „neatenția” adversarilor lor. Potrivit teoreticienilor jocului, pokerul este un joc de informații imperfecte, iar șahul este un joc de informații perfecte. Jucătorii de șah pot vedea toate informațiile de pe tablă. Când joci poker, colectezi informații derivate din poker tells. Deși aceste informații sunt incomplete, le poți folosi pentru a face următoarea mișcare. Jucătorii perfecți de șah fac aceleași mișcări în situații de joc similare, dar acest lucru nu se poate întâmpla atunci când joci poker. Jucătorii perfecți de poker folosesc strategii mixte înainte de a face o mișcare. Ei nu pot face aceeași mișcare în situații de joc similare.

Persoana care poate vorbi cel mai bine despre asemănările dintre șah și poker este un mare maestru de șah și profesionistă în poker, și anume, Jennifer Shahade, membru al consiliului de conducere al World Chess Hall of Fame. De asemenea, a participat la turnee comune de șah și poker. Jennifer crede că șahul și pokerul sunt ambele jocuri de îndemânare și că jocul de poker poate îmbunătăți jocul de șah. Pokerul poate ajuta un jucător de șah să devină mai pragmatic și jucătorii de poker sunt învățați să exerseze. Nu este vorba despre a face cel mai bun joc teoretic, ci cel mai bun joc împotriva unui anumit adversar.

Fiecare jucător de poker răspunde diferit la diferite situații de joc. Ca rezultat, meciurile de poker sunt competitive, dar și de nedeslușit. Deoarece jucătorii trebuie să ia decizii bazate pe informații incomplete, ajung la concluzii diferite și fac mișcări la fel de diferite. Pokerul este un joc dominat de intuiție și abilități. Prezicerea mișcării adversarului este o sarcină dificilă. Pokerul este un joc complex, tocmai pentru că oamenii reacționează în moduri infinite. Chiar și un începător care nu folosește strategii avansate poate reacționa în moduri diferite la o situație de joc. Trebuie să joci cu același adversar de mai multe ori pentru a înțelege răspunsul lui la diferite situații de joc.

Scopul unui jucător de șah este să captureze regele adversarului. Jocul poate găzdui doar doi jucători odată. Câștigi dacă creezi un plan adecvat și stabilești capcane pentru adversarul tău. Însă întinderea unei capcane este ceva dificil, deoarece șahul este un joc de informații complete. Ambii jucători pot vedea ce se întâmplă pe tablă. Jucătorii de șah experimentați ar putea fi nevoiți să facă mai multe mișcări înainte de a-și îndeplini obiectivul și, pe tot parcursul procesului, trebuie să prezică următoarele mișcări ale adversarului lor.

Șahul este un joc de calcul, nu de intuiție. Jucătorii trebuie să-și calculeze mișcările și să se adapteze la situațiile în schimbare în timpul jocului. Deși toate informațiile sunt pe tablă, șahul este un joc complicat deoarece poți face o mișcare în 500 de moduri, fiecare ducând la mai multe variații. Vei câștiga jocul dacă priceperea ta de calcul o depășește pe cea a adversarului tău.

Atât șahul, cât și pokerul sunt ușor de învățat, dar pokerul este mai greu de stăpânit decât șahul. Deși șahul este un joc complicat, natura oarecum echivocă a pokerului face din acesta un joc care evoluează și se schimbă continuu, forțând jucătorii să dobândească noi abilități și să învețe noi strategii. Cel mai bun jucător de poker de astăzi va deveni mediocru în următorii zece ani dacă nu reușește să-și lucreze abilitățile și să se adapteze la natura evolutivă a jocului.

Un jucător de șah își petrece întreaga viață încercând să stăpânească jocul. Cu toate acestea, odată ce dobândește setul de abilități necesare, ele rămân relevante pe tot parcursul vieții. De exemplu, marele maestru american de șah Bobby Fischer s-a retras din joc de două ori, dar a devenit campion mondial de fiecare dată când s-a întors.

Atât șahul, cât și pokerul ajută să vă îmbunătățiți abilitățile mentale, abilitățile de calcul și capacitatea de a gândi în avans. Pokerul este un joc pentru cei care iubesc jocurile cu evoluție rapidă, oferind o mulțime de oportunități de a obține victoria. Șahul este pentru jucătorii care preferă jocurile care cer să gândiți anticipat și să vă folosiți abilitățile de calcul.